Να ενώσουν όλοι οι φορείς του νησιού μας και οι βουλευτές τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα που ανέκυψε με το επίδομα ανεργίας των ξεν/λων ζητά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
«Δεν μπορώ να μην αναφέρω πως σε επίπεδο κυβέρνησης δεν υπήρξε πρόταση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Και οι βουλευτές του νομού κινούνται μεμονωμένα. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αν δεν συντονιστούν όλοι, λύση δεν πρόκειται να δοθεί”, δήλωσε ο κ. Σ. Χατζησάββας και πρόσθεσε πως ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου έδωσε τυπικές και όχι ουσιαστικές απαντήσεις.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δήλωσε με την ευκαιρία πως η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας ήταν επιτυχημένη.
«Υπήρξε συμμετοχή και από άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Κινητοποιήθηκαν οι περισσότεροι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων. Κάποιοι απουσίασαν και θα τους κρίνουν οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και πρόσθεσε πως δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις η παρουσία αστυνομικής δύναμης έξω από το υπουργείο Εργασίας.
«Με μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να δούμε τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου γιατί ο υπουργός ήταν στη Σύρο.Η μόνιμη επωδός είναι πως το θέμα το χειρίζεται ο κ. Βρούτσης. Θέσαμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Τονίσαμε πως περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας και θα χαθούν από την αγορά του νησιού μας 30 με 33 εκατομμύρια ευρώ. Μετείχαμε στη συνάντηση όχι για να στηρίξουμε ένα συντεχνιακό αίτημα αλλά για να μεταφέρουμε τη βούληση όλων να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Πρέπει και οι άλλοι φορείς της περιοχής μας να ξεσηκωθούν για να λυθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας και τόνισε πως οι φορείς της Κρήτης συνεργάζονται άψογα.
«Στη Ρόδο δεν έχουμε δει καμία ανταπόκριση και στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Μεμονωμένες δηλώσεις έχουν γίνει αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Θα πρέπει να συγκληθεί μεγάλη σύσκεψη και να πάρουν θέση για το θέμα αυτό όλοι. Μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε αγώνα. Για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
«Πρέπει και οι άλλοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που λάβαμε γιατί ήταν τυπικές. Σε επίπεδο κυβέρνησης δεν υπήρξε πρόταση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Μεμονωμένα και οι βουλευτές κάνουν κινήσεις», τόνισε ο κ. Σ. Χατζησάββας και πρόσθεσε πως οι εποχιακά εργαζόμενοι θα πρέπει εξαιρεθούν από την εφαρμογή του νόμου για το επίδομα ανεργίας.
«Τιμωρούνται με την εφαρμογή του νόμου αυτοί που διεκδικούν τα ένσημά τους. Το κράτος θα χάνει πολλά χρήματα από τους ανασφάλιστους. Το θέμα “τσουβαλιάστηκε” σε ένα νομοσχέδιο με την αιτιολογία πως η κατάργηση του επιδόματος είναι απαίτηση της τρόικας», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας και πρόσθεσε πως είναι άκρως επίκαιρη η ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Χατζημαρκάκη.
«Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι πληρώνουν για το επίδομα με ποσοστό 5,6% επί των μικτών. Συμβάλλουν και όλοι οι υπόλοιποι με την εισφορά αλληλεγγύης. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να καταργείται για τόσους πολλούς ανθρώπους το επίδομα ανεργίας. Σε άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει συμβεί αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα που έχουν οι ερωτήσεις τις οποίες καταθέτουν οι βουλευτές ο κ. Σ. Χατζησάββας δήλωσε:
«Οι ερωτήσεις στη Βουλή δεν έχουν νόημα. Κρατούν ζωντανό το θέμα αλλά δεν το λύνουν. Να συντονιστούν όλοι και να καταθέσουν διάταξη νόμου. Ζητώ κοινή νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει λύση στο πρόβλημα. Στη σωστή κατεύθυνση ήταν η κίνηση που έκανε ο κ. Μ. Κόνσολας».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ είπε ακόμα πως στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας τέθηκαν και άλλα θέματα.
«Αναπτύξαμε και όλα τα υπόλοιπα θέματα που μας απασχολούν. Βάλαμε και το ζήτημα των μαθητών. Τονίσαμε πως πάνω από 40.000 εκπαιδευόμενοι απασχολήθηκαν στα ξενοδοχεία της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για μια γάγγραινα. Θέσαμε το θέμα των ελεγκτικών μηχανικών και των εργαζόμενων που μένουν απλήρωτοι. Υπάρχουν ξενοδόχοι που οφείλουν δεδουλευμένα της περσινής σεζόν στο προσωπικό τους. Ήδη ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία. Ειδικά για ένα όμιλο έγινε παρέμβαση στον υπουργό Εργασίας. Αν έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους να μην αναρωτηθεί κανείς για την κοινωνική έκρηξη και να μην ψάχνει υποκινητές. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο κ. Σ. Χατζησάββας.
Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρονται εξάλλου τα ακόλουθα:
“Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25/9/2013 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας από την Ομοσπονδία μας και τα Εργατικά Κέντρα των μεγάλων τουριστικών περιοχών για το εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της επιδότησης ανεργίας των εποχικά απασχολούμενων (η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο) που θα τους περικοπεί με το τέλος της φετινής απασχόλησης εξαιτίας του πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης που θέτει ο Ν. 3986/11.
Ο υπουργός Εργασίας κος Ι. Βρούτσης παρά το γραπτό αίτημα και τις απανωτές οχλήσεις μας απουσίαζε στην εκλογική του περιφέρεια και συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό κ. Β. Κεγκέρογλου ο οποίος δεν είχε παρά μόνο κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία και κινητικότητα στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης να μας εκφράσει.
Δηλώνουμε ότι θα επαναλάβουμε άμεσα το αίτημά μας για διαβούλευση με τον υπουργό και ελπίζουμε αυτή τη φορά να ανταποκριθεί.
Υ.Γ: 1) Μας εξέπληξαν κάποια σχόλια του Βουλευτή της Ν.Δ. κου Αυγενάκη ο οποίος προσάπτει μομφή σε «κάποιους συνδικαλιστές που επιμένουν στις φωτογραφίες και στη στήριξη προσωπικών κομματικών επιλογών». Προφανώς υπονοεί την παρουσία του Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κου Μ. Κριτσωτάκη στην παράσταση διαμαρτυρίας και στη συνάντηση με τον υφυπουργό.
Δηλώνουμε ότι η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ δεν προσκάλεσε κανέναν προσωπικά και ο Βουλευτής προσήλθε αυτοβούλως με την ιδιότητα του υπεύθυνου του Τομέα Τουρισμού του κόμματός του. Μακάρι να είχε πράξει το ίδιο ο κ. Αυγενάκης και όποιος άλλος έχει ειλικρινή διάθεση να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.
2) Είναι εκπληκτική η αδιαφορία της μειοψηφίας στον κλάδο (Δ.Α.Σ) που απουσίαζε και το ίδιο απογοητευτική ήταν η μη επίδειξη αλληλεγγύης των εργαζόμενων στον τουρισμό από την Αθήνα. Αντίθετα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας) που προσήλθαν από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων Επισιτισμού Ν. Εύβοιας”.