Η μια τουρκική ΝΟΤΑΜ διαδέχεται την άλλη!

Αθήνα, 13

Μια τουρκική ΝΟΤΑΜ η οποία κρατήθηκε μυστική από ελληνικής πλευράς ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουμε συνεχή έκδοση ΝΟΤΑΜ από Τουρκία περί των ορίων περιοχών ασκήσεως της ΠΑ, και συγκεκριμένα για περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης-Λήμνου και δυτικότερα, και περιοχή νοτίως της Ικαρίας.
Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία εκδίδει εδώ και μερικά χρόνια συνέχεια σχεδόν ετήσιας διάρκειας ΝΟΤΑΜ δεσμεύσεως παρανόμως των ίδιων περιοχών, καθώς τα συγκεκριμένα (τυπικά) αιτήματα προς την ΥΠΑ απορρίπτονται.
Όλες οι τουρκικές ενέργειες και το περιεχόμενο των ΝΟΤΑΝ δείχνουν ότι σκοπεύει σε καθεστώς συγκυριαρχίας ή εν πάση περιπτώσει μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, αναφερόμενοι σε όσα προβλέπει η συνθήκη της Λωζάνης του 1923, επιχειρησιακό έλεγχο του μισού Αιγαίου με διαχωριστική γραμμή τον 25ο Μεσημβρινό και φυσικά περιορισμό των του Εθνικού Εναέριου Χώρου στα 6 μίλια, όσα είναι και τα χωρικά μας ύδατα.
Τα παραπάνω σε μία στιγμή που υπάρχει υπερσυγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια και τον Έβρο, όπως του ξέφυγε προχθές του υφυπουργού Εθνικής ¶υνας Α. Δαβάκη στην Βουλή…
Στην ίδια ακριβώς περιοχή υποτίθεται ότι χθες είχαμε ”παρενόχληση” τουρκικών αλιευτικών από σκάφος του Λιμενικού στο Βόρειο Αιγαίο, στην περιοχή της Σαμοθράκης και παρέμβαση σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, “σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά στο Βόρειο Αιγαίο. Έσπευσε ταχείως στην περιοχή σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής για να απομακρύνει το ελληνικό σκάφος.
Το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής – μετέδωσε – μπήκε ανάμεσα από το ελληνικό σκάφος και τα τουρκικά αλιευτικά δίνοντας τέλος στην παρενόχληση. Το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε από την περιοχή και τα τουρκικά αλειυτικά συνέχισαν να ψαρεύουν”, αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.
Στην φωτό διακρίνεται επάνω στο σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής να έχει πάρει θέση μάχης στο πρωραίο πυροβόλο άνδρας της τουρκικής ακτοφυλακής…
Είχε προηγηθεί η ελληνική ΝΟΤΑΜ για την άσκηση έρευνας-διάσωσης και η απόρριψή της από την τουρκική πλευρά με την αιτιολογία ότι “Δεν είναι ελληνικής αρμοδιότητας για αποστολές έρευνας και διάσωσης η περιοχή που διαξέγεται στην Κω”!

Ιδού η ελληνική ΝΟΤΑΜ
A1913/13 – SEARCH AND RESCUE OPERATION WILL TAKE PLACE WITHIN THE FOLLOWING
CIRCLE AREA RADIUS 010NM CENTERED ON 3653N02720E AMSL/5000FT
LIMITED WITHIN ATHINAI FIR.
DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC,INDIVIDUAL UNITS ARE
REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE
ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA. SFC – 05000FT AMSL, 28 OCT 20:00 2013 UNTIL
31 OCT 20:00 2013. CREATED: 28 OCT 20:21 2013
Και ιδού η τουρκική:
A4059/13 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED.
AS REGARDS THE GREEK NOTAM IN REF NOTAM A1913/13, TURKEY DOES NOT
ACCEPT THE DEFINITION OF THE SEARCH AND RESCUE (SAR) AREA WITH
REFERENCE TO ATHENS FIR. IN ACCORDANCE WITH THE 1979 HAMBURG
CONVENTION ON MARITIME SEARCH AND RESCUE, TURKEY, HAS THE MEANS AND
THE CAPABILITIES TO CONDUCT SAR OPERATIONS IN HER MARITIME SEARCH
AND RESCUE REGION (SRR) AS DECLARED TO THE IMO AND INCLUDED IN THE
IMO’S GLOBAL SAR PLAN AND WILL CONTINUE TO CONDUCT SAR OPERATIONS IN
THE SAID AREA. THEREFORE, ALL SAR EFFORTS/ACTIVITIES WITHIN THE
TURKISH SRR MUST BE COORDINATED WITH THE RELEVANT TURKISH
AUTHORITIES. SFC – 5000FT AMSL, 28 OCT 20:30 2013 UNTIL 31 OCT 20:00 2013. CREATED:
28 OCT 21:21 2013
Όλα αυτά ενώ το 2013 καταγράφονται οι περισσότερες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών επάνω από ελληνικά εδάφη, έξι συνολικά τον αριθμό: Πρώτη πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων στις 16 Απριλίου, η δεύτερη άνωθεν Αγαθονησίου στις 23 Μαΐου, ανήμερα της συμπλήρωσης επτά ετών από την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Κων/νου Ηλιάκη, η άνωθεν νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων στις 31 Ιουνίου, η τέταρτη στις 20 Αυγούστου, επίσης πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων και τη πέμπτη, στις 5 Σεπτεμβρίου πάνω από το Αγαθονήσι και η έκτη στις 5 Νοεμβρίου επάνω από το σύμπλεγμα των Φούρνων σε απόσταση 180 μέτρων από το ελληνικό έδαφος.