Σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο, η πρόθεση της διοργανώτριας αρχής των τοπικών μας πρωταθλημάτων, να καταργήσει τη Γ’ τοπική κατηγορία με το να δημιουργεί νέες συνθήκες, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ομάδες στη Β’ κατηγορία, μαζί και αυτές που αγωνίζονταν ή υποβιβάστηκαν στην κατηγορία αυτή, εκ πρώτης όψεως, δείχνει να έχει πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία θα αναλύσουμε ακολούθως. Βέβαια δεν υπάρχει μονάχα αυτή η όψη του νομίσματος. Ωστόσο για να γίνει περισσότερο ποιοτική και εύστοχη η αναφορά μας, ζητήσαμε και από τον πρόεδρο του Ηρακλή Μ., Γιώργο Παπαδημήτρη να καταθέσει τις δικές του απόψεις, σχετικά με το νέο μοντέλο το οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει προσεχώς η ΕΠΣΔ.
Η νέα κατάσταση, πιθανόν να απαιτήσει την δημιουργία τριών υποομίλων στη Β’ κατηγορία, στον όμιλο της Ρόδου και έναν ακόμη τον οποίο θα πλαισιώσουν οι ομάδες των Νησιών.
Με την πρώτη αυτή κίνηση, η ΕΠΣΔ, καταφέρνει να περιορίσει σημαντικά τα έξοδα των μετακινήσεων. Από και προς τα νησιά. Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ομάδες των νησιών σχεδόν παραμένει αμετάβλητη, αφού και πάλι τα σωματεία του Βορείου Συγκροτήματος, θα μπαίνουν στην ίδια διαδικασία, του ταξιδίου και των εξόδων. Από αυτό το μέτρο δείχνει πως ευνοούνται κατά πρώτο λόγο τα σωματεία της Ρόδου και κατά δεύτερο σε μικρότερο πάντα ποσοστό, αυτά των Νήσων.
Ο Γιώργος Παπαδημήτρης εκθείασε αυτή την κατάσταση, καθώς θεωρεί πως η πρόθεση της ΕΠΣΔ., είναι να βοηθήσει τα σωματεία να περιορίσουν τα έξοδα τους σε δύσκολες οικονομικά ημέρες.
Παράλληλά ο Παπαδημήτρης εξέφρασε και τις πρώτες του αντιρρήσεις, σχετικά με το σύστημα των play out, που είχε προταθεί χαρακτηρίζοντας το ως “άδικο προς τις ομάδες”.
Από ότι δείχνουν οι εξελίξεις το σύστημα αυτό δε θα ισχύσει, καθώς έχει απορριφθεί ανεπίσημα από το σύνολο του αθλητικού κόσμου.
Ο πρόεδρος του Ηρακλή, αναφέρθηκε περισσότερο στις προεκτάσεις που δίνονται από τις αλλαγές στη Β’ κατηγορία. Θεωρεί ότι «υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία τα οποία πηγάζουν από αυτές τις αλλαγές».
Το θέμα είναι, από ποια πλευρά εξετάζει κανείς το αντικείμενο σχολιασμού και κρίσης, ωστόσο η θέση την οποία έχει πάρει η ΕΠΣΔ, φαίνεται πως δεν είναι υπέρ του σωματείου, αλλά υπέρ των σωματείων της Δωδεκανήσου. Τους λόγους, από τους οποίους αναδύονται αυτές οι δύο αντιλήψεις που από ότι φαίνεται θα πρέπει να μπουν σε μία ζυγαριά, εξηγεί ο έμπειρος παράγοντας.
«Θα γίνεται μία άμιλλα, μεταξύ των πρώτων ομάδων που θα διεκδικούν την άνοδο τους στην Α’ κατηγορία. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και μια κατάσταση, για τις ομάδες που από νωρίς δε θα έχουν κάποιο κίνητρο, που μέσα από αυτή το κάθε παιχνίδι, θα παρουσιάζεται ως αγγαρεία».
Αυτή είναι η μία άποψη, ωστόσο υπάρχει και η δεύτερη η οποία βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον πρόεδρο του Ηρακλή. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι παράγοντες των ομάδων θα έχουν την ευκαιρία και τα κίνητρα να χρησιμοποιήσουν νεαρούς ποδοσφαιριστές, νωρίτερα από ό,τι έχουμε συνηθίσει στις ανδρικές ομάδες και σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, στο οποίο, πιθανόν και να παρουσιαστούν και ομάδες που να οδηγούν στο συμπέρασμα των διαφορετικών ταχυτήτων. Τα έξοδα για μεταγραφές θα περιοριστούν στο ελάχιστο και μονάχα οι ομάδες οι οποίες έχουν βλέψεις, θα μπαίνουν στη διαδικασία των έξτρα εξόδων. Αυτή η εξέλιξη θα επισκιάσει το συνολικό τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μεταγραφές, με βάση πάντα το ύψος των απαιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί, βασισμένες στον ανταγωνισμό των ομάδων. Ομως επειδή πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα γίνει συνήθεια, δε θα πρέπει να αποκλείσουμε και τις ομάδες που αρχικά θα κάνουν υπομονή, δουλεύοντας τη βάση και που στο μέλλον θα κάνουν πορείες πρωταθλητισμού. Το μοντέλο αυτό είναι σε εφαρμογή και παρατηρείται σε ομάδες του τοπικού και μάλιστα ανώτερης από τη Β’ τοπική κατηγορία, οι οποίες επέλεξαν τον αθλητισμό-πρωταθλητισμό, μέσα από την ανάδειξη γηγενών ποδοσφαιριστών.
Οι προτάσεις, των αλλαγών της ένωσης, δίνουν νέα ερεθίσματα στους παράγοντες του τοπικού, αντιμετωπίζοντας κατά κύριο λόγο το οικονομικό και κατά δεύτερο, δίνοντας κίνητρα στους επικεφαλής να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να ασχοληθούν με τις ομάδες τους, χωρίς να πιέζονται από την όποια κατάσταση.
Ο Πρόεδρος του Ηρακλή Μ., συμφώνησε με την κίνηση της ένωσης, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του Περιφερειακού πρωταθλήματος, με τα τοπικά. «Είναι σημαντικό από την αρχή της περιόδου να γνωρίζουν οι ομάδες τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, όπως μία σημαντική που προσδιορίζει το πόσες υποβιβάζονται στην επόμενη κατηγορία. Ο αριθμός πλέον αυτός είναι σταθερός».
Η Α2 κατηγορία, ήταν το επόμενο θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε ο Παπαδημήτρης.
Ουσιαστικά, μέσα από το σχόλιο που πραγματοποίησε έδειξε ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να διευκρινιστούν περισσότερο από την ένωση, καθώς μέσα από αυτή την εξαγγελία, δημιουργούνται πολλές εντυπώσεις που πιθανόν να μην ταυτίζονται απόλυτα με τη φιλοσοφία των εμπνευστών της.
Οντως, αυτό το ερωτηματικό της Α2 κατηγορίας, χρήζει μεγαλύτερης αναφοράς και επεξηγητικών σχολίων από την ένωση, αφού τη δεδομένη στιγμή το θέμα παρουσιάζεται και συζητιέται αδιευκρίνιστα.
Αν τεθεί σε εφαρμογή, αναμένεται από την επόμενη περίοδο, τότε και πάλι οι κατηγορίες του τοπικού πρωταθλήματος γίνονται τρεις, με σοβαρές διαφορές σε ό,τι αφορά την ονομασία τους, αλλά και αυτή της μορφολογίας τους.
Η πρόθεση της ένωσης, είναι να δημιουργήσει ένα προθάλαμο της Α’ κατηγορίας, χωρίς όμως να υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στη δυναμικότητα μεταξύ των ομάδων της Α’ με τη Β’. Σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα συμμετάσχουν από την νέα αγωνιστική περίοδο, οι τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν από την Α’ κατηγορία, αλλά και αυτές που θα κόψουν πρώτες το νήμα(εξαιρούνται οι πρωταθλητές των τριών ομίλων), από τους υπό διαμόρφωση ομίλους της Β’ κατηγορίας. Θα πρόκειται για ένα πρωτάθλημα το οποίο θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό για τον λόγο, ότι οι ομάδες που θα τον πλαισιώνουν δεν θα ξεπερνούν τις 12. Σχεδόν όλες οι θέσεις θα έχουν και κάποιο κίνητρο. Αυτό του προβιβασμού όπως και εκείνο της παραμονής στην κατηγορία. Περισσότερα θα ανακοινώσει η ΕΠΣΔ, προσεχώς.
Ενα θέμα το οποίο έβαλε στη συζήτηση ο Γιώργος Παπαδημήτρης, ήταν η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του θεσμού του Κυπέλλου. Θεωρεί ότι η απόφαση της δημιουργίας κοινού ομίλου από την προημιτελική φάση, αποτελεί μία σημαντική απόφαση η οποία περιορίζει κατά κάποιο τρόπο την εύνοια την οποία είχαν τα τελευταία χρόνια τα σωματεία του Βορείου Συγκροτήματος, «αφού θα παρουσιάζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα».