«Οι παλαιοκομματικές λογικές και οι «μαυρογιαλούροι» έχουν τελειώσει»

«Οι πολίτες δεν γουστάρουν πλέον να ασχοληθούν με τα κόμματα. Και εννοείται ότι αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν και τα μηνύματα που εξέπεμπαν, τα οδήγησαν στο περιθώριο της κοινωνίας».
Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Καραμαρίτης, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», σχολιάζοντας τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αναφέρεται στην ίδια συνέντευξη και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
«Θεμελιώδης στρατηγική μας επιλογή είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας. Στην έκφραση «Αλλάζουμε Νοοτροπία» συνοψίζονται η πολιτική μας τοποθέτηση και οι δράσεις μας», υπογραμμίζει με έμφαση.
Οι παλαιοκομματικές λογικές, η καμαρίλα των κλειστών γραφείων και οι «μαυρογιαλούροι» έχουν τελειώσει, αναφέρει χαρακτηριστικά…
“Αυτή άλλωστε, είναι και η λογική που θέλουμε να αφήσει και η γενιά μας ως αποτύπωμα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και γενικότερα στη χώρα. Η εποχή μας απαιτεί ρεαλιστικές προτάσεις και επιτέλους όχι άλλα κενά λόγια. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την πολιτική”, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
«Αν μια νεολαία δεν κάνει ρήξεις και δεν αμφισβητήσει όχι μόνο τον πολιτικό της φορέα αλλά και τον εαυτό της, πώς περιμένει να εκφράζει τη νέα γενιά που διψάει για αλλαγές;», αναρωτιέται ο κ. Καραμαρίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που πρέπει να ξεχάσουν όλοι ανεξαιρέτως, είναι πως, αν μπουν σε μία πολιτική νεολαία, θα έχουν έστω και μία πιθανότητα να βολευτούν.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καραμαρίτης στη συνέντευξή του αναφέρει τα ακόλουθα:
• Κύριε Καραμαρίτη σε μία εποχή που τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται μπροστά σε «υπαρξιακή κρίση», λόγω της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών, ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των πολιτικών νεολαίων τόσο σε σχέση με τα κόμματα από τα οποία προέρχονται όσο και σε σχέση με την κοινωνία;
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας. Οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουν την ουσία της πολιτικής. Ενημερώνονται, εκφράζονται από τα social networks και κυρίως κρίνουν πολύ αυστηρά πρόσωπα και καταστάσεις. Όσο ποτέ άλλοτε. Φυσικά, όμως, γυρνούν την πλάτη τους σε αλαζονικές και παραβατικές συμπεριφορές και στα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με αυτές. Με τη στενή έννοια του όρου οι πολίτες δεν γουστάρουν να ασχοληθούν με τα κόμματα. Και εννοείται ότι αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν και τα μηνύματα που εξέπεμπαν, τα οδήγησαν στο περιθώριο της κοινωνίας. Αν δεν αλλάξουν λοιπόν, έχουν τελειώσει. Τουλάχιστον όπως τα ξέρουμε σήμερα. Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τις νεολαίες, θεωρώ τον ρόλο τους αυτονόητο, ωστόσο, όπως έχω ξαναπεί, ήταν πολλές οι φορές που οι μικροί αντέγραψαν τα άσχημα παραδείγματα των μεγάλων και απαξιώθηκαν από τους πολίτες. Αν μια νεολαία δεν κάνει ρήξεις και δεν αμφισβητήσει όχι μόνο τον πολιτικό της φορέα αλλά και τον εαυτό της, πώς περιμένει να εκφράζει τη νέα γενιά που διψάει για αλλαγές;
• Σήμερα, κύρια «θύματα» της κρίσης στην Ελλάδα είναι οι νέοι, από τους οποίους ένας στους δύο είναι άνεργος. Η απασχόλησή τους πληρώνεται… συμβολικά και χωρίς ασφάλεια. Γιατί, με τόσα πιεστικά προβλήματα στην καθημερινότητά του, ένας νέος θα ήθελε να στραφεί προς μία πολιτική νεολαία; Τι έχει να του προσφέρει μία ένταξη σε κόμμα;
Αυτό που φυσικά πρέπει να ξεχάσουν όλοι ανεξαιρέτως, είναι πως αν μπουν σε μία πολιτική νεολαία, θα έχουν έστω και μία πιθανότητα να βολευτούν. Αυτές οι νοοτροπίες μας κατέστρεψαν και θέλω να πιστεύω πως έχουν τελειώσει. Τώρα, σε ό,τι μας αφορά, κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα τη δική μας νοοτροπία για το πώς βλέπουμε την πολιτική. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο.
Η ένταξη σε μία πολιτική νεολαία σημαίνει, συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αγωνίες με μένα, όπως η ανεργία που είπατε, και αγωνίζομαι για να προτείνω και να διεκδικήσω λύσεις. Η ΟΝΝΕΔ μπορώ να πω έχει ξεκινήσει να παίζει αυτό το ρόλο και με χαροποιεί ιδιαίτερα που οι περιφερειακές πόλεις σε όλο αυτό έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όσο και αν σας ακούγεται παράδοξο, αυτή τη στιγμή όλο και περισσότερα νέα παιδιά εντάσσονται στην ΟΝΝΕΔ .
• Αν δεν κάνω λάθος η μόνη νεολαία κόμματος, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί «συντεταγμένα» είναι της ΟΝΝΕΔ. Ποια είναι η σχέση της με το κόμμα και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση του προφίλ της Νέας Δημοκρατίας;
Σας είπα και πιο πάνω, μία θεμελιώδης στρατηγική μας επιλογή είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας. Στην έκφραση «Αλλάζουμε Νοοτροπία» συνοψίζονται η πολιτική μας τοποθέτηση και οι δράσεις μας. Αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από τους υπόλοιπους να αλλάξουν ή ακόμα και να σεβαστούν τον ρόλο μας. Οι παλαιοκομματικές λογικές και η καμαρίλα των κλειστών γραφείων έχουν πεθάνει και είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε αυτή τη λογική. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική που θέλουμε να αφήσει και η γενιά μας ως αποτύπωμα στη ΝΔ αλλά και γενικότερα στη χώρα. Σκληρή δουλειά όχι για να μπορέσουμε να κερδίσουμε δυο – τρία πράγματα για τους εαυτούς μας, αλλά απλά γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας και η αποστολή μιας νεολαίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πάνω από 250 δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των νέων, καταθέτοντας πάντοτε συγκεκριμένες προτάσεις.
• Διευρύνοντας το προηγούμενο ερώτημα, από τη στιγμή που γενικά πλέον υπάρχει συζήτηση- η οποία προκύπτει περισσότερο και ως ανάγκη από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί- για ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και προσωπικού, κατά τη γνώμη σας, η ΟΝΝΕΔ όπως είναι σήμερα, αποτελεί «φυτώριο» για νέα πολιτικά πρόσωπα; Και πώς θα οριοθετούσατε τη σύγχρονη πολιτική αντίληψη και τον σύγχρονο πολιτικό λόγο;
Νομίζω πως η λογική του «φυτωρίου» οδηγεί σε λογικές «παιδιών του κομματικού σωλήνα», που δυστυχώς μας χρεοκόπησαν. Οπότε, θα πρότεινα να αφήσουμε στην άκρη τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ο ρόλος και η αποστολή της ΟΝΝΕΔ είναι να ενώνει νέους από όλη τη χώρα και να υλοποιεί μία σειρά από δράσεις βασισμένες σε αυτό που εκφράζει. Όλοι λοιπόν κρίνονται από τις πράξεις τους και με αυτό ως μοναδικό γνώμονα θα πρέπει πλέον και να αξιολογούνται. Οι λογικές των υποσχέσεων και της παροχολογίας ευτυχώς τελειώνουν και πλέον πρέπει να τελειώσουν και οι εκφραστές τους, οι σύγχρονοι «μαυρογιαλούροι». Η εποχή μας απαιτεί ρεαλιστικές προτάσεις και επιτέλους όχι άλλα κενά λόγια. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την πολιτική. Με δουλειά, συνέπεια, και αλληλεγγύη. Έναν τρόπο που άλλωστε πρέπει να ακολουθήσει και η ίδια η Ελλάδα, προκειμένου να βγει από την κρίση.
• Οδεύουμε προς τις εσωκομματικές εκλογές των περιφερειακών οργανώσεων της ΝΔ καθώς και τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα μηνύματα από πλευράς νεολαίας ποια είναι; Κατ’ αρχήν οι νέοι θα… πάνε κάλπη; Ή μήπως, λόγω της απογοήτευσης θα προτιμήσουν την αποχή;
Σε κάθε περίπτωση, ασχέτως από το πώς θα πράξουν τελικά, οι νέοι θα πρέπει να πάνε στις κάλπες. Είμαι κάθετος σε αυτό. Εάν δεν πάμε τώρα στις κάλπες, πότε θα πάμε; Δεν πρέπει να αφήσουμε τον λαϊκισμό, τη μιζέρια και τον μηδενισμό να κυριαρχήσουν. Καταλαβαίνω ότι η απογοήτευση είναι διάχυτη, αλλά αν μείνουμε μόνο στην αντίδραση, τότε όλα θα μείνουν εντελώς στάσιμα. Πρέπει να βάλουμε μπροστά τη λογική και όχι το θυμικό μας. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση τώρα, είμαστε καταδικασμένοι. Οφείλουμε στον εαυτό μας και στο μέλλον μας ,όχι μόνο την συμμετοχή στην ψηφοφορία αλλά και στα ψηφοδέλτια. Με το να μην συμμετέχεις δεν έχεις λόγο, άρα χάνεις τουλάχιστον την μισή σου ελευθερία. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που όχι μόνο μπορούν να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια αλλά και να ηγηθούν ολόκληρης παράταξης . ¶λλωστε έχουμε και παραδείγματα στα Δωδεκάνησα, ανθρώπων που ξεκίνησαν την πολιτική τους διαδρομή σε μικρή ηλικία και έμειναν για χρόνια στον πολιτικό χάρτη. Γιατί τώρα, να μην παρουσιαστούν νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες και διαφορετική νοοτροπία:
• Ποια είναι η θέση των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου;
Στην πρώτη γραμμή. Το εννοώ και θα το προσπαθήσω όσο μπορώ. Πιστεύω ότι υπάρχουν στα Δωδεκάνησα πολύ αξιόλογες γυναίκες, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν ή ακόμη και να ηγηθούν σε οποιονδήποτε σχηματισμό. Είτε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είτε σε αυτές της αυτοδιοίκησης.
• «Παραδοσιακά» οι πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, στρέφονται προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Εσείς σκέπτεστε να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι;
Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μία φορά ότι η πολιτική για μένα δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν κοιμάμαι και ξυπνάω με την έννοια εάν θα πάρω κάποια καρέκλα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω με επάρκεια τη δουλειά που μου εμπιστεύτηκαν οι ΟΝΝΕΔίτες, ενώ ποτέ δεν έχω κρύψει το μεράκι μου να είμαι χρήσιμος σε ό,τι κάνω. Αλλιώς, νομίζω δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούμαι με την πολιτική.