«Οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν προς την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου»

«Πραγματικά το φαινόμενο το οποίο έπληξε την περασμένη εβδομάδα τις βορειοανατολικές περιοχές της Ρόδου ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Αυτό τεκμηριώνεται απόλυτα από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αυτή η βροχόπτωση πιθανότατα δεν έχει επαναληφθεί με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία από το 1993 όταν έγινε η πλημμύρα στην περιοχή Μάσαρη – Μαλώνα, όπου έπεσαν 96 mm νερού μέσα, όμως, σε 12 ώρες».
Στο φυσικό φαινόμενο που έπληξε τη Ρόδο στις 22 Νοεμβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο καθηγητής Γεωλογίας Σεισμολόγος κ.Ευθύμιος Λέκκας και προσθέτει πως η συγκεκριμένη βροχόπτωση αντιστοιχεί περίπου στο 1/7 της βροχής που πέφτει στη Ρόδο ή σε 79 κυβικά μέτρα νερού μέσα ένα στρέμμα.
«Δεν έχει παρά να κάνει κάποιος μία επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν για να διαπιστώσει, χωρίς να είναι ειδικός, τον βαθμό των κάθε είδους παρεμβάσεων που γίνονται κατά μήκος των μισγαγγειών. Σε μεγάλο βαθμό οι καταστροφές οφείλονται και στις παρεμβάσεις αυτές», δηλώνει ο κ. Λέκκας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για τη γέφυρα της Κρεμαστής ο κ. Λέκκας δηλώνει πως θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η έναρξη της κατασκευής, αλλά παράλληλα να επιβεβαιωθεί ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της είναι επαρκής για την αντοχή της σε τόσο μεγάλα υδραυλικά φορτία όπως αυτά που εμφανίστηκαν την περασμένη βδομάδα. «Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου η νέα κατασκευή να διασφαλισθεί πλήρως από αντίστοιχα φαινόμενα»,συμπληρώνει ο κ. Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας αναφέρεται και στη διένεξη που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου.
Η συνέντευξη του κ. Ευθύμιου Λέκκα, αναλυτικά:
• Πώς θα χαρακτηρίζατε το φαινόμενο που έπληξε την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου τη Ρόδο και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη δυτική πλευρά του νησιού; Θεωρείτε πως τα φαινόμενα αυτά θα εμφανίζονται συχνά στα νησιά μας;
Πραγματικά το φαινόμενο το οποίο έπληξε την περασμένη εβδομάδα τις βορειοανατολικές περιοχές της Ρόδου ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Αυτό τεκμηριώνεται απόλυτα από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που έχει εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό στο αεροδρόμιο της Ρόδου, σύμφωνα με τον οποίο μέσα σε διάστημα 3,5 ωρών έπεσαν στις συγκεκριμένες περιοχές 104 mm βροχής. Για να γίνει πιο κατανοητό το προηγούμενο στοιχείο θα πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη βροχόπτωση αντιστοιχεί περίπου στο 1/7 της βροχής που πέφτει στη Ρόδο ή σε 79 κυβικά μέτρα νερού μέσα ένα στρέμμα. Αυτή η βροχόπτωση πιθανότατα δεν έχει επαναληφτεί με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία από το 1993 όταν έγινε η πλημμύρα στην περιοχή Μάσαρη – Μαλώνα, όπου έπεσαν 96 mm νερού μέσα όμως σε 12 ώρες. Αυτά τα φαινόμενα ως κίνδυνος (hazard) «οφείλουν» με βάση τα στατιστικά δεδομένα να παρουσιάζονται σε αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 20 ετών.
• Τι έδειξε η αυτοψία που κάνατε κατά την επίσκεψή σας στη Ρόδο; Υπάρχουν ευθύνες και πού θα πρέπει να αποδοθούν για τις ζημιές σε Ιαλυσό, Κρεμαστή, Παστίδα, και Αφάντου;
Ο δικός μου ρόλος είναι ο ρόλος του επιστήμονα – τεχνοκράτη. Οφείλω με βάση την ανάλυση των δεδομένων να συνθέτω το όλο πρόβλημα και να καταλήγω σε συμπεράσματα και προτάσεις. Αλίμονο εάν θα ασκούσα και το ρόλο του δικαστή. Αυτό είναι μία τελείως διαφορετική διαδικασία, που γίνεται από τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτείας.
• Ειδικά στην περιοχή της Γέφυρας Κρεμαστής, τι θα πρέπει να γίνει;
Στη Γέφυρα Κρεμαστής χάθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Εδώ και πολλά χρόνια είχε αρχίσει μία προσπάθεια για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας. Για πολλούς και διαφόρους διαδικαστικούς λόγους δεν έγινε δυνατή η κατασκευή της. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να γίνει με επείγοντα χαρακτήρα αυτή τη στιγμή είναι, όχι μόνο να δρομολογηθεί άμεσα η έναρξη της κατασκευής, αλλά παράλληλα να επιβεβαιωθεί ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της είναι επαρκής για την αντοχή της σε τόσο μεγάλα υδραυλικά φορτία όπως αυτά που εμφανίστηκαν την περασμένη βδομάδα. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου η νέα κατασκευή να διασφαλισθεί πλήρως από αντίστοιχα φαινόμενα.
• Υπάρχουν φόβοι για χειρότερες καταστάσεις στις περιοχές της Νότιας Ρόδου που το περασμένο καλοκαίρι έχουν πληγεί από φωτιές;
Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την σφοδρότητα των φαινομένων, αλλά είναι βέβαιο ότι η αποψίλωση των δασών συμβάλλει εκθετικά στην εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων. Συνεπώς θα πρέπει και εκεί να στραφούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου.
• Ειδικά στους χείμαρρους και τα ρέματα έχετε διαπιστώσει πως έχουν γίνει παρεμβάσεις, που έχουν καταστροφικά αποτελέσματα;
Φυσικά. Δεν έχει παρά να κάνει κάποιος μία επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν για να διαπιστώσει, χωρίς να είναι ειδικός, τον βαθμό των κάθε είδους παρεμβάσεων που γίνονται κατά μήκος των μισγαγγειών. Σε μεγάλο βαθμό οι καταστροφές οφείλονται και στις παρεμβάσεις αυτές.
• Ποια ήταν η αιτία της διένεξης που σημειώθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου την περασμένη Κυριακή στη Ρόδο με αφορμή την παρουσίαση των δεδομένων που κάνατε για το φαινόμενο που έπληξε τη Ρόδο;
Σε μία κρίσιμη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας στο οποίο θα παρουσιάζονταν τα δεδομένα του φαινομένου και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που θα είχε σαν τελικό στόχο τη διαμόρφωση των απαιτήσεων προς την Κεντρική Διοίκηση για την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των πληγέντων, υπήρξε μία απαράδεκτη παραφωνία την οποία δεν συνάντησα ποτέ σε κανένα αντίστοιχο όργανο που συμμετείχα σε 20 περιπτώσεις τουλάχιστον ανά την Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μέσα σε μία αίθουσα από επιφανείς προσωπικότητες της Ρόδου και της Κεντρικής Διοίκησης επιλέγη ο τρόπος της απαράδεκτης διακοπής την ώρα που παρουσίαζα τα δεδομένα έτσι όπως είχαν παρουσιαστεί από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Η ενέργεια αυτή δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχαν τα μέσα ενημέρωσης στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση. Ο συγκεκριμένος παράγοντας επειδή δεν μπορούσε με τίποτα άλλο να συμβάλει θετικά στην όλη διαδικασία επέλεξε τη διαδικασία της απαράδεκτης διακοπής. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη ενέργεια καταδικάστηκε από όλους τους εισηγητές στη συνέχεια ενώ πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι μου ζήτησαν συγγνώμη για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια εκ μέρους του Ροδιακού λαού.
• Τι απαντάτε στις κατηγορίες του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Γιώργου Χατζημάρκου ότι προσπαθείτε να προστατεύσετε τους πελάτες σας αυτοδιοικητικούς για να εκλεγούν εκ νέου και πως ως επιστήμονας το έχετε ρίξει στο εμπόριο;
Πραγματικά έχω κατορθώσει να είμαι ένας κορυφαίος επιστήμονας κι ένας πολύ καλός έμπορος. Φοίτησα και αποφοίτησα πολλαπλώς. ¶λλοι όμως φοίτησαν και δεν αποφοίτησαν. Ας δείχνουν τουλάχιστον σεμνότητα σε αυτούς που έχουν εκπληρώσει τους στόχους και τα όνειρά τους, ιδίως όταν αυτά έχουν τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο.
• Και μέσα σε όλη την κακοκαιρία υπήρξε και σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Είναι φυσιολογική θεωρείτε;
Είναι απόλυτα φυσιολογική γιατί τα δύο φαινόμενα είναι τελείως διαφορετικά από άποψη γεωδυναμικών συνθηκών.