Απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα της µδ’ έδωσε ο αντινομάρχης κ. Στάθης Κουσουρνάς, με αφορμή την ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου σε διημερίδα για τα δημόσια έργα με τίτλο “Ανάγκη διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου τεχνικών δημοσίων έργων-Διαφάνεια”, κατά την οποίαν αναφέρθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην ανάθεση των μελετών και την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2008 που έπληξαν πολλές περιοχές του νησιού της Ρόδου.
Ο Σ. Κουσουρνας
Κληθείς από την “δ” να σχολιάσει το “κατηγορητήριο” του προέδρου του ΤΕΕ ο κ. Κουσουρνάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σε μία εισήγησή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος έκανε αναφορά στις αναθέσεις έργων. Στην δική μας περίπτωση των αντιπλημμυρικών έργων, η ανάθεση έγινε νόμιμα γιατί προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος -όπως ήταν οι πυρκαγιές- μπορούμε να επέμβουμε άμεσα για να εμποδίσουμε τις συνέπειες της καταστροφής. Κι αυτό κάναμε. Αναθέσαμε δηλαδή και τις μελέτες και τα έργα απ’ ευθείας. Αυτό πέρασε από τις νόμιμες διαδικασίες όπως προβλέπεται και σε αυτό συμφώνησαν τόσο το ΤΕΕ Τμήμα Δ/σου όσο και οι φορείς των μηχανικών. Δεν υπάρχει αντίρρηση σ’ αυτό. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρεται στη ΝΑΔ σχετικά με το ύψος των αμοιβών που ανατέθηκαν οι μελέτες. Λέει δηλαδή ότι δόθηκε μεγαλύτερη έκπτωση. Πράγματι, αυτή η έκπτωση ήταν μεγαλύτερη από τα προβλεπόμενα. Ομως δικαιολογήθηκε και από εμάς και από τους μελετητές, ότι επρόκειτο για μία προσφορά προς τη ΝΑΔ όπως έκαναν και άλλοι συμπολίτες μας (άλλοι έδωσαν αυτοκίνητα, άλλοι χρήματα για να κάνουμε δενδροφυτεύσεις κ.λπ.) Οι μελετητές αντί να πάρουν τα χρήματα και να τα αποδώσουν στη Νομαρχία, έκαναν αυτή την έκπτωση για να μην υπάρχει διπλή λογιστική πράξη. Το ανέφεραν και επομένως -τυπικά μπορεί να έχει δίκιο ο πρόεδρος του ΤΕΕ- αλλά εμείς δεν πιέσαμε κανέναν να κάνει καμία τέτοια έκπτωση. Είναι μια προσφορά των συμπολιτών μας μελετητών στον μεγάλο αγώνα που κάνει η ΝΑΔ και για τα αντιπλημμυρικά και για τις αναδασώσεις. Ηταν κάτι που το έκαναν με την ψυχή τους για να βοηθήσουν τον τόπο τους κι εμείς τους ευχαριστούμε. Τώρα, ως προς την ποιότητα των μελετών. Διερωτάται δηλαδή, πώς με τέτοια έκπτωση θα είναι καλή η ποιότητα των μελετών. Η ποιότητα εξασφαλίζεται από την προσωπικότητα των μελετητών οι οποίοι είναι πανάξιοι αλλά και από την δική μας υπηρεσία που ελέγχει τις μελέτες ώστε να είναι άρτιες. Πράγματι, ήταν άρτιες οι μελέτες. Ο,τι έχουμε παραλάβει μέχρι τώρα είναι άρτιο κι αυτό το εγγυάται η Τεχνική μας Υπηρεσία που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για τις μελέτες. Επομένως δεν υπάρχει καμία καταγγελία -αν διαβάσουμε αναλυτικά το κείμενο- υπάρχει μια αναφορά στις εκπτώσεις που δόθηκαν για τις μελέτες αλλά υπάρχει και η απάντηση τόσο από τους μελετητές όσο και από εμάς η οποία νομίζω ότι είναι λογική».
Το θεμα στο
Νομαρχιακο και
η μειοψηφια
Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε ανακινήσει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου δια του νομαρχιακού συμβούλου κ. Νίκου Καραμαρίτη, ο οποίος είχε προβεί σε σχετικές καταγγελίες. Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Bασίλης Yψηλάντης είχε δηλώσει σε προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο (τον περασμένο Μάρτιο) ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που είχαν δώσει οι μελετητές των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.
Μέχρι και σήμερα, εμμένει στην αρχικά εκφρασθείσα θέση της παράταξής του και δηλώνει προς την “δ” κατηγορηματικά:
«Eμείς αναμένουμε την απόφαση των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στους οποίους προσέφυγε ένας ιδιώτης μηχανικός ο οποίος είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Δημοσίων Εργων. Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, η νομαρχιακή αρχή είχε προσπαθήσει να στρογγυλέψει τα πράγματα επιχειρώντας να υποβαθμίσει όλες τις παραμέτρους που είχαμε θέσει για τις εκπτώσεις των έργων. Το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει και με τα έργα στην περιοχή “Φονιά”. Τώρα, επιβεβαιωνόμαστε κατά τον καλύτερο τρόπο από τα λόγια του προέδρου του ΤΕΕ. Λυπούμαι που σ’ αυτό τον αγώνα μερικοί επεδίωξαν την απομόνωσή μας και την λοιδορία. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι επισημάνσεις μας, για τις απευθείας αναθέσεις των έργων για τις σχολικές μονάδες».
Ο κ. Ν. Kαραμαρίτης, από την πλευρά του, επιμένει ότι και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες το κλιμάκιο του YΠEXΩΔE δεν είχε προτείνει έργα ενώ οι θέσεις που υπεδείχθησαν από τη Νομαρχία δεν είναι οι ενδεδειγμένες, όπως στην περιοχή “Φονιάς” στο Δήμο Λινδίων. Ο κ. Καραμαρίτης είχε καλέσει στη συνεδρίαση το Νομάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη «να ζητήσει την παρέμβαση των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης όπως έπραξε και με το ακτινοδιαγνωστικό κέντρο…».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-thesis-tis-nomarchias-gia-ta-antiplimmirika/