Την ακύρωση απόφασης της ΔΕΥΑ Τήλου με την οποία επιβλήθηκε στους κατοίκους του ακριτικού νησιού έκτακτο «χαράτσι» ύψους 40 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μετρητή παροχής νερού ζητούν με κοινή προσφυγή τους ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεκάδες κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Οι κάτοικοι με την αίτηση τους δηλώνουν ότι αρνούνται να καταβάλουν το ποσό αυτό επικαλούμενοι τους ακόλουθους λόγους:
– Το έργο της ύδρευσης νήσου Τήλου σύμφωνα με μία πινακίδα τοποθετημένη για κάποιο διάστημα σε απόμερο σημείο των Λιβαδιών και πεταμένη και ημικατεστραμμένη σήμερα σε ακάλυπτο χώρο του Μεγάλου Χωριού, έγινε με βάση το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 με τελικό Δικαιούχο τον Δήμο Τήλου και επιβλέπουσα υπηρεσία την ΤΥΔΚ Δωδεκανήσου. Ο Προϋπολογισμός ήταν ¤ 730.000 και το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο (Ε.Τ.Π.Α.) και 25% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου. Ανάδοχος του έργου ήταν η Εταιρεία Τσαγγαρινός Ιωάννης και Σία ΕΕ.
Τα χαντάκια που ανοίχτηκαν καταστρέφοντας προϋφιστάμενες κουνέττες για να περάσει το δίκτυο στον δρόμο Λιβάδια – Μεγάλο Χωριό άλλα αποκαταστάθηκαν με κακοτεχνίες από ανειδίκευτους εργάτες του Δήμου και άλλα παραμένουν επικίνδυνα ανοικτά μέχρι σήμερα.
– Στο νησί υπάρχουν δεκάδες παροχές νερού στις οποίες ουδέποτε τοποθετήθηκαν μετρητές και για τις οποίες ουδέποτε καταβλήθηκαν τέλη ύδρευσης για την ασύδοτη κατασπατάληση του νερού, γεγονός το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί από εντεταλμένο έμπειρο τεχνίτη.
– Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές χιλιάδων ευρώ οι οποίες ουδέποτε απαιτήθηκαν με κατάθεση βεβαιωτικών καταλόγων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
– Τα φορτηγά οχήματα του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. χρησιμοποιούνται μεταφέροντας καύσιμα του Δήμου χωρίς την καταβολή αντιτίμου του ανάλογου κοστολογίου βυτία με νερό για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων είτε οδηγούμενα από ιδιώτες, είτε από υπαλλήλους του Δήμου.
– Πραγματοποιούνται από ορισμένους καταναλωτές αυθαίρετες επεμβάσεις στους υδρομετρητές που θα μπορούσε ίσως να συσχετισθεί η κατανάλωση του νερού με τον όγκο των λυμάτων που αποκομίζονται με το βυτιοφόρο όχημα του Δήμου.
– Οι νομίμως καταβάλλοντες τα τέλη ύδρευσης απειλούνται ή επιβαρύνονται με προσαυξήσεις 1,5 για κάθε μήνα καθυστέρησης πρόβλημα το οποίο επίσης αποφεύγουν οι μη έχοντες μετρητές στις παροχές τους.
– Οι οικοδομές κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας το νερό του δικτύου και μετρητής τοποθετείται μετά την αποπεράτωση.
– Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του μετρητή επαγγελματικής και οικιακής χρήσης.
– Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που φέρει το όνομα του Δημάρχου και διανεμήθηκε ανεπίσημα. «Ετσι βρέθηκα για πρώτη φορά στην δυσάρεστη θέση να εφαρμόσω στην Τήλο αυτό που γίνεται παντού με μία συμμετοχή του κάθε καταναλωτή 40¤». Τα τέλη ύδρευσης είναι ανταποδοτικά – καμία σχέση δεν έχουν με τα τέλη παρεπιδημούντων, αυτά έχουν σχέση με τα τέλη καθαριότητας- δεν αναφέρεται σε καμία απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. σε καμία απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Τήλου και σε καμία νομοθεσία, παρά στην προσωπική του ανάγκη και στην προσωπική του βούληση χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί τους οποίους αντιγράφει.
– Εξάλλου ο Νόμος αναφέρει ότι όσον αφορά τον καταλογισμό των ανταποδοτικών τελών καμία ευνοϊκή μεταχείριση δεν μπορεί να παρέχει σε μερίδα δημοτών γιατί όπου η οικονομική ελάφρυνση του ενός επιφέρει οικονομική επιβάρυνση του άλλου θεωρείται αντισυνταγματική και επομένως παράνομη.
– Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι αν η σύνδεση του νέου δικτύου με τους μετρητές μας για τους οποίους ήδη έχουμε πληρώσει δεν συμπεριλαμβάνεται στην μελέτη του προϋπολογισμού του χρηματοδοτηθέντος έργου, θα πρέπει με βάση τον κανονισμό ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. να εκδοθεί ξεχωριστό κοστολόγιο για κάθε σύνδεση ανάλογα με τα υλικά και τις εργατοώρες απασχόλησης του τεχνίτη.
– Επίσης για τον καταλογισμό θα έπρεπε να μας γνωστοποιηθεί ο αριθμός των μετρητών βάσει των οποίων επιμερίσθηκε η δαπάνη.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-tiliaki-arnounte-na-plirosoun-to-charatsi/