Το ζήτημα του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου (ΔΗΦΟΔΩ) ενός ΅τοπικού φόρου’ που θεσμοθετήθηκε με γνώμονα τα αναπτυξιακά κριτήρια της περιοχής μας, παραμένει ανοικτό από εκείνους που θέλησαν να το φέρουν στη δημοσιότητα.
Τόσο ο δήμος Ροδίων όσο και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου ξεκαθάρισαν εξαρχής: «Ο ΔΗΦΟΔΩ είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν τίθεται θέμα διαλόγου».
Ωστόσο, οι παραγωγικές τάξεις δια της διοίκησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΔ) αλλά και μερικοί ακόμη σύλλογοι όπως οι εστιάτορες, εξακολουθούν να μιλούν περί της ανάγκης ΅εκσυγχρονισμού’ ή ΅επαναδιατύπωσης’ του ΔΗΦΟΔΩ -αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς, ότι κοιτάζουν προς την κατάργησή του. Οι αιρετοί του Α’ βαθμού Τ.Α. ύστερα και από το πρόσφατο ΅χτύπημα’ κάτω από τη μέση που δέχτηκαν με την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, αισθάνονται ήδη ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα οικονομικά του οίκου τους.
Η ΅δ’ ζήτησε τα σχόλια όλων των βουλευτών του Νομού Δωδεκανήσου για το επίμαχο ζήτημα. Ουδείς, φυσικά, συμφωνεί είτε με την επαναδιαπραγμάτευση, είτε με την περίπτωση κατάργησής του, αφού αυτό θα σήμαινε μια τεράστια απώλεια για την Τ.Α.
Αριστοτέλης Παυλίδης, βουλευτής Ν.Δ.
Ο ΔΗΦΟΔΩ είναι νομοθετημένο έσοδο των ΟΤΑ Α’ βαθμού στα Δ/σα. Έχει ιστορία, μακράν ιστορία που πέρασε από διάφορες φάσεις και έγινε νόμος του κράτους. Οι νόμοι αλλάζουν μόνο με νέους νόμους. Όσοι έχουν πρόταση να την κ3.5
ταθέσουν επίσημα προκειμένου να συζητηθεί. Όσοι θέτουν θέμα για να γίνει συζήτηση, χρήσιμο θα ήταν να συγκροτήσουν την πρότασή τους -στα θεσμοθετημένα όργανα που υπάρχουν και εντός και εκτός Ελλάδας. Προσωπική μου άποψη είναι: τα εν Δωδεκανήσω στοιχεία των ΟΤΑ, τα οποία από Ενσωματώσεως της Πατρίδας μας στον κορμό της Μητροπολιτικής Ελλάδος, αντιμετωπίστηκαν με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα, πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με εκείνο το πνεύμα, υπό την βασική προϋπόθεση ότι γίνεται σωστή αξιοποίηση των πόρων με τους οποίους επροικοδοτήθησαν.
Αναστάσιος Καραμάριος, βουλευτής Ν.Δ.
Δεν μπορούμε να ερχόμαστε μετά από τόσα χρόνια και να ασχολούμεθα με το θέμα το ΔΗΦΟΔΩ. Αυτός ο θεσμός επεβλήθη με γνώμονα την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου. Όλοι μας έχουμε ένα σκοπό, την ανάπτυξη της χώρας. Και με αυτό τον τρόπο πρέπει να δούμε το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ.
Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Ο ΔΗΦΟΔΩ αποτελεί θεσμοθετημένο φόρο, από τα έσοδα του οποίου η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έργα προς όφελος των κατοίκων και των επαγγελματιών. Συνεπώς μια μονομερής κατάργησή του, χωρίς ταυτόχρονη αντικατάστασή του από αντίστοιχο επίσης θεσμοθετημένο έσοδο που θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Αυτό δεν το θέλουν ούτε όσοι τάσσονται υπέρ της κατάργησής του.
Όμως πόσο πιθανή είναι αυτή η λύση όταν έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα της αυθαίρετης μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων από την κυβέρνηση η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Όταν γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει τεράστια ποσά στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Συνεπώς το θέμα είναι πολύ βαθύτερο και έχει να κάνει με την ίδια την αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ταυτοχρόνως πρέπει να αντιμετωπισθούν σημαντικά ζητήματα όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, το θέμα των οικονομικών πόρων, της διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και τα προβλήματα του ακτοπλοϊκού και της υγείας τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από μια κυβέρνηση που έχει εγκλωβιστεί στην αδυναμία της να διαχειριστεί την κρίση. Πόσο μάλλον να προωθήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές όταν μάλιστα προσφάτως με πρόσχημα την οικονομική κρίση «έκανε πίσω» παραπέμποντας την «Διοικητική Μεταρρύθμιση» στις καλένδες.
Το ΠΑΣΟΚ έχει και θέσεις και προτάσεις για μια πραγματική μεταρρύθμιση. Η ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος απαιτεί γενναίες οικονομικές και θεσμικές παραχωρήσεις και αλλαγές. Απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει, καθώς από τη μέχρι σήμερα πολιτική της απουσιάζει κάθε τι αποκεντρωτικού χαρακτήρα.
Νίκος Ζωίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Επί του προκύψαντος ζητήματος περί κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., επιτρέψτε μου πρωτίστως ως Δωδεκανησίου αλλά και ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του νομού, να δηλώσω τα εξής: Δεν θα επαναλάβω τα γνωστά για τις τρέχουσες και επικρατούσες τοπικά και παγκόσμια συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι δεδομένα. Καλώ όμως όλους του συμπατριώτες Δωδεκανησίους να αναλογισθούν και να εκτιμήσουν αν η τοπική μας ανάπτυξη από την απελευθέρωση και μετά θα ήταν η ίδια εάν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας δεν διέθεταν αυτό τον επιπρόσθετο πόρο. Η τοπική μονοπροσανατολισμένη στον τουρισμό οικονομία μας έχει και την ανάγκη της συμμετοχής και της δράσης των ΟΤΑ του νομού μας σε πλείστα και μείζονα ζητήματα, όπως καθαριότητα, φωτισμός, οδικά έργα, αναπλάσεις, ψυχαγωγία, ασφάλεια, προβολή κλ.π. – κ.λπ. χωρίς την συμμετοχή των οποίων το συνολικό μας τουριστικό προϊόν είναι λειψό.
Η περιοχή μας δεν είναι όπως οι περισσότερες περιοχές της χώρας που έχουν περίπου σταθερά εξυπηρετούμενο πληθυσμό χειμώνα – καλοκαίρι, αλλά εξυπηρετούμενο πληθυσμό που τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται. Συνεπώς οι ΟΤΑ μας, εάν δεν έχουν τους ανάλογους αυξημένους πόρους, δεν θα μπορούν να στηρίξουν το συνολικό μας προϊόν και την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας. Παράλληλα κατανοώ την άποψη του ΕΒΕΔωδ/σου και των επιχειρηματιών μας περί της στατικότητας του εν λόγω τοπικού φόρου σε μια περίοδο ραγδαία μεταβαλλόμενων συνθηκών. Επιπροσθέτως κατανοώ και την επιφύλαξη των υπόχρεων ΔΗΦΟΔΩ περί της ανταποδοτικότητας του εν λόγω πόρου, μιας και δεν είναι απολύτως διακριτό στο προϋπολογισμό των ΟΤΑ σε τι ακριβώς διατίθεται. Επιτρέψτε εδώ να παραθέσω μια φράση από βιβλίο ενός Ιταλού συγγραφέα του Giovanni Di LAMPEDUSA: «Αν θέλετε να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, τότε όλα πρέπει να αλλάξουν». Επιβάλλεται, πιστεύω, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και σύμπραξης επ’ ωφελεία του τόπου μας, η ΤΕΔΚΔ και το ΕΒΕΔ να ξεκινήσουν διάλογο εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης, προκειμένου να ιχνηλατηθεί η μέση οδός ώστε και οι υπόχρεοι ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. να αποδεχθούν τα νέα δεδομένα και οι ΟΤΑ όχι μόνο να εξακολουθούν να στηρίζουν την συνολική τοπική ανάπτυξη αλλά παράλληλα να καθιστούν διακριτή στον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό τους την ανταποδοτικότητα των πόρων (που διετέθησαν, τι ακριβώς έγινε κ.λ.π.) ώστε οι υπόχρεοι ΔΗΦΟΔΩ να γνωρίζουν επακριβώς τα μετρήσιμα αποτελέσματα της οικονομικής τους συνεισφοράς. Προσωπικά είμαι σταθερά υπερήφανος για το επίπεδο πολιτισμού, συνεννόησης, ευφυΐας και σύνεσης των συμπατριωτών μου και είμαι βέβαιος ότι σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης το ζήτημα θα επιλυθεί. Όποιος πιστεύει ότι η απώλεια των πόρων, όχι τελικά των ΟΤΑ αλλά εν κατακλείδι όσων διατίθενται για την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας, θα αναπληρωθεί από το κράτος, φοβούμαι ότι αυταπατάται. Όσο εκαλύφθει η απώλεια των πόρων των ΟΤΑ από την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων κατά ¾ άλλο τόσο θα καλυφθεί ενδεχόμενη κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. Καλούμεθα να συνεκτιμήσουμε τις επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν και το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας. Προσωπικά είμαι διαθέσιμος σε ό,τι και όπου μπορώ να χρησιμεύσω.
Γ. Βαληνάκης, υφ/ργός Εξωτερικών
Ο κ. Γ. Βαληνάκης, αρνήθηκε να πάρει θέση, προφασιζόμενος… «έλλειψη χρόνου»!
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Δεν θέλει να ταχθεί υπέρ της διατήρησης για να μην στενοχωρήσει τον κ. Γ. Χατζημάρκο, όχι όμως και υπέρ της κατάργησης για να μην στρέψει εναντίον του τους δημάρχους.
Μια σαφής δήλωσή του, του αφαιρεί τη δυνατότητα να είναι «και με τον χωροφύλαλαξ και με τον αστυφύλαξ».
Αν όντως έχει θέση και άποψη, ευχαρίστως να την φιλοξενήσουμε!