«Η υγεία πάντα ΅πουλάειΆ και γίνεται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης»

Το ΅θρίλερ’ του Νοσοκομείου της Ρόδου, όπως αυτό εξελίχθηκε τον τελευταίο καιρό έχει δώσει τροφή σε μια σειρά από εκτιμήσεις, συζητήσεις, δημοσιεύματα, πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά έχει αναδείξει και προσωπικές φιλοδοξίες που μπορούν εύκολα να καρπωθούν κάποιοι.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου, κ. Αθανάσιος Κοσσιώρης, είναι ίσως από τους λίγους που έχουν καταφέρει να επιδείξουν σύνεση, σοβαρότητα και ψυχραιμία εν μέσω της ΅κρίσης’ που διέρχεται το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Σήμερα, μιλάει στην ΅δ’ για την κατάσταση που επικρατεί, για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τα σχέδιά του και την στελέχωση σε νοσηλευτές αλλά και για την πρόσφατη έγκριση της πρότασής του για ίδρυση σπουδών νοσηλευτικής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με έδρα την Ρόδο.
• Κύριε Κοσσιώρη θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια πρώτη εκτίμηση για την υπάρχουσα κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Πολλοί από εμάς έχουμε την εντύπωση ότι βρίσκεται ΅υπό διάλυση’.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο καθένας μας, όπως μπορεί από το δικό του μετερίζι να προχωρά σε κάτι θετικό, να κάνει ένα βήμα μπροστά. Αναγνωρίζω σε όλους τις καλές τους προθέσεις για να βάλουν το δικό τους ΅λιθαράκι’ στην υπόθεση με το Νοσοκομείο της Ρόδου. Όμως, όπως έχω πει και στο παρελθόν, ιδιαίτερα στον τομέα υγείας δεν πρέπει να είμαστε του ΅υπερθετικού’ βαθμού. Επειδή η υγεία πάντα ΅πουλάει’ γίνεται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης πολιτικής, κομματικής, προσωπικών επιδιώξεων κ.λπ. Κατά καιρούς έχω πει ότι το Νοσοκομείο μας απαξιώνεται και υποβαθμίζεται συστηματικά μέσω κάποιων αλλά και μέσω μερίδας του Τύπου. Το Νοσοκομείο της Ρόδου δεν έχει ΅μαύρα χάλια’ όπως λένε, ούτε έχει έλλειψη φαρμάκων, ούτε έχει την εικόνα που θέλουν άλλοι να παρουσιάζουν. Ξέρετε πόσες φορές μου τηλεφωνούν πολίτες και με ρωτούν αν μπορούν να έρθουν γιατί φοβούνται να επισκεφθούν το Νοσοκομείο, λόγω όλης αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί; Θέλω να πω ότι η εικόνα της απαξίωσης που θέλουν να περνούν με τον τρόπο που τελικά περνάει στον κόσμο, μόνο κακό κάνει στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα ενώ δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και τρόμου στους πολίτες. Αυτό που πρόσφατα επισήμανε και ο δήμαρχος Ρόδου, είναι ότι όλοι μας κάνουμε προσπάθειες για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο Νοσοκομείο, αλλά ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Υπάρχουν οι ΅παράπλευρες απώλειες’ οι οποίες πολλές φορές παίρνουν μεγάλες διαστάσεις και κάποια στιγμή, δεν θα μπορέσουμε να τις χειριστούμε. Δεν πρέπει να ενσπείρεται ο πανικός και η γενική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον κόσμο ότι αν αρρωστήσει κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο. Μα, όταν αρρωστήσει κάποιος θέλει τις καλύτερες υπηρεσίες. Το Νοσοκομείο είναι το τελευταίο αποκούμπι που έχει ο πολίτης. Διότι αν όλοι μας είχαμε μεγάλη… τσέπη δεν θα ανησυχούσαμε. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουμε ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας ίσως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πιο κάτω από ένα πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αυτό το επίπεδο βέβαια, μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι θα το φτάσουμε. Όμως δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος και να μην κολλάμε σε παροδικές αδυναμίες του θεσμικού μας συστήματος τις οποίες κάποιοι εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν.
• Μιλάτε για την γραφειοκρατία και την δυσκινησία του κρατικού μηχανισμού, τον γνωστό ΅Λεβιάθαν’.
Ακριβώς. Είναι γνωστό ότι ο κρατική μηχανή δεν έχει την ευελιξία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι γεγονός ότι προκειμένου να έχει τουλάχιστον τα εχέγγυα για τους διορισμούς και τη λειτουργία της διοίκησης, είναι αναγκαίο να υπάρχουν κάποιοι θεσμοί. Γίνεται προσπάθεια να σταματήσει να υπάρχει αυτή η πληθώρα των πιστοποιητικών ή να είναι τόσο χρονοβόρα η διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο. Αυτό εμείς το βιώνουμε εδώ τόσο με τις προσλήψεις των νοσηλευτών όσο και με τους γιατρούς. Αρκεί να σας πω ότι ενώ κρίναμε και επιλέξαμε ένα γιατρό τον Δεκέμβριο, ακόμη δεν έχει έρθει! Αυτή η δυσκινησία δεν βοηθάει την λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ας πούμε ότι κάπως βελτιώθηκαν τα πράγματα με τον τελευταίο νόμο του 2009 όπου τα συμβούλια επιλογής θα γίνονται στα Νοσοκομεία που ενδιαφέρονται. Οπότε θα μπορέσουν αργότερα να κινήσουν τις διαδικασίες που θέλουν.
• Πώς είναι η λειτουργία του Νοσοκομείου μας; Είναι πράγματι τόσο προβληματική;
Από πλευράς υλικοτεχνικής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Μέσα στον Ιούλιο αναμένουμε το μηχάνημα της ψηφιακής μαστογραφίας. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε και την ψηφιακή ακτινολογία. Αυτά θα μας ανεβάσουν σε πολύ μεγάλο επίπεδο για τα τακτικά και επείγοντα περιστατικά. Η απόδοση, η λειτουργία και η ιστορική καταγραφή θα είναι πολύ βελτιωμένες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μέσα στον Ιούλιο θα προμηθευτούμε ένα νέο ασθενοφόρο -με ίδιους πόρους- μία κλούβα και ένα αγροτικό. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα ακτινολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, όπως στη Λίνδο. Όσον αφορά τον αξονικό και τον μαγνητικό, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
• Εσείς προσωπικά πώς εκλαμβάνετε όλη αυτή την κατάσταση όπως παρουσιάζεται σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα του Νοσοκομείου; Οι εργαζόμενοι δήλωσαν πρόσφατα ότι έφτασαν να αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά όπως τις γάζες π.χ. κι εδώ θα ήθελα να μιλήσουμε ειδικά για το θέμα των νοσηλευτών.
Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Από την εποχή που ήρθα, τον Αύγουστο του 2006, ζήτησα πλήρη ενημέρωση. Όταν συνειδητοποίησα την κατάσταση ζήτησα να υποβληθούν προτάσεις για την δημιουργία του Οργανισμού. Διότι ήταν αρκετά παλαιός (συσταθείς από το 1986) και η ΅οροφή’ του δεν μας επέτρεπε να μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερους νοσηλευτές. Η νοσηλευτική, ξέρετε, έχει ένα μειονέκτημα. Επειδή οι νοσηλεύτριες βρίσκονται στην παραγωγική τους ηλικία, ένα μεγάλο ποσοστό που εργάζεται εδώ, ενώ φαίνεται στα χαρτιά ότι βρίσκεται εν ενεργεία, δεν είναι. Δηλαδή από τις 377 που φαίνονται ότι υπάρχουν στα χαρτιά, στην πραγματικότητα είναι 290! Η διαφορά είναι μεγάλη. Να σας πω λοιπόν, ότι αρχικά ζητήσαμε 500 θέσεις νοσηλευτών -με προοπτική δεκαετίας, γιατί, όπως καταλαβαίνετε δεν εγκρίνονται μονομιάς.
Να έρθουμε όμως στον Οργανισμό επειδή έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία. Όλη η κατάσταση δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι αυτός ο Οργανισμός, καθυστέρησε πολύ. Καίτοι υπεβλήθη από τον Φεβρουάριο του 2007 μέχρι πρότινος, στις αρχές του 2009, ενώ ο υπουργός Υγείας τον είχε προχωρήσει, λόγω πολλών συγκυριών ΅πάγωσε’ από το υπουργείο Οικονομικών και δεν εγκρίθηκε.
• Μήπως όμως ο Οργανισμός -γι’ αυτό το θέμα- δεν είναι η ουσία και η αιτία, αλλά η αφορμή για όλη την ΅φασαρία’ που έχει δημιουργηθεί; Μήπως αλλού είναι το πρόβλημα;
Δεν θέλω να υποβαθμίζω την σημασία του Οργανισμού. Θα σας πω το εξής· καίτοι απερρίφθη, στις αρχές του 2009 μας είπαν ότι μπορούσαν να μας εγκρίνουν 50 θέσεις νοσηλευτών. Η πρόσφατη έκδοσή του όπως την επέδειξε προσφάτως ο κ. Κόκκινος, μιλάει για 80 θέσεις μονίμων νοσηλευτών. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για το Νοσοκομείο μας. Αμφιβάλλω αν έχουμε 80 νοσηλεύτριες άνεργες σε Ρόδο και Δωδεκάνησα. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να στελεχώσουμε το Νοσοκομείο με άτομα από την Ηπειρωτική Ελλάδα, με τα γνωστά συμπαρομαρτούντα αιτήματα για μεταθέσεις κ.λπ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Μόνο αυτή τη στιγμή έχω στο γραφείο μου 42 αιτήσεις για μεταθέσεις και υπηρετούν στο Νοσοκομείο 290 ενεργοί νοσηλευτές.
• Έχουμε όμως και την υπόθεση προσλήψεων μέσω της ΅Γαληνός’. Τελικά μήπως η υπόθεση είναι δώρον – άδωρον;
Όταν ήρθα, το 2006 η ΅Γαληνός’ λειτουργούσε με επιδότηση από το υπουργείο Υγείας & Αιγαίου. Επειδή τότε, ο κ. Β. Δημητρακόπουλος που ήταν πρόεδρος της ΅Γαληνός’ δεν ήθελε να συνεχίσει αυτή την κατάσταση, σταμάτησε η διαδικασία. Εκείνη την εποχή δεν φάνηκε το κενό αφού καλύφθηκαν οι ανάγκες με επικουρικούς μέσω του υπουργείου Υγείας με 8 μηνες συμβάσεις. Οι 43 επικουρικοί που προσελήφθησαν το 2007, κάλυψαν τις ανάγκες. Είχαμε την ελπίδα, όμως, ότι ο αριθμός θα καλυφθεί μέσα από άλλες διαδικασίες και για το επόμενο έτος, το 2008 με μόνιμους. Δυστυχώς, εκείνο το έτος από 43 μας έδωσαν 15. Το κενό αυτό, οδήγησε στην ανάγκη να απευθυνθούμε στον δήμο Ροδίων, για πρόσληψη 30 ατόμων μέσω της ΅Γαληνός’ με χρηματοδότηση του υπουργείου και του δήμου. Έτσι, μπορέσαμε οριακά να λειτουργούμε με τους συμβασιούχους αυτούς. Κάποιες εξελίξεις ανάγκασαν τον δήμο Ροδίων να μην μπορεί να προχωρήσει ξανά σε αυτή άλλη διαδικασία. Φτάσαμε τον Απρίλιο να είμαστε με ένα κενό 30 ατόμων. Αποτέλεσμα, να έχει πέσει το βάρος στους ώμους των εργαζομένων. Εδώ θα πρέπει να τους δώσω συγχαρητήρια και να τους ευχαριστήσω δημόσια γιατί έχουν βάλει περίσσευμα ψυχής για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ξέρουν τον ανθρώπινο πόνο και καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Αν με ρωτήσετε, άποψή μου είναι ότι θέλω να αναβαθμιστεί ο ρόλος του νοσηλευτή – της νοσηλεύτριας που είναι ο ΅φύλακας άγγελος’ του ασθενούς. Θα πρέπει όλοι μας να τους στηρίξουμε, γιατί έχουν ξοδέψει όλα τους τα χαμόγελα…
• Παραμένει όμως μια πικρή ιστορία αυτή η διαδικασία μέσω της ΅Γαληνός’. Από την πλευρά σας θα επιχειρήσετε να δώσετε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση όταν καταφέρετε να προσληφθεί μεγάλος και ικανοποιητικός αριθμός νοσηλευτών;
Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί στο μέλλον. Θέλω να επισημάνω την ειλικρινή στήριξη και συμπαράσταση τόσο του δημάρχου κ. Χ. Χατζηευθυμίου, όσο και του νομάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη. Μάλιστα, όταν ζήτησα τη βοήθεια του νομάρχη, δεν είχε αντίρρηση και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Βρισκόμαστε σε ΅ανοικτή γραμμή’ με το νομάρχη και το υπουργείο Υγείας για το θέμα. Να σας πω ότι μέχρι χθες που επικοινώνησα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Ριζά με διαβεβαίωσε ότι (αύριο) την Δευτέρα θα έχει προσωπική συνεργασία με τον κύριο νομάρχη ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη 40 νοσηλευτών -30 στο Νοσοκομείο Ρόδου, 5 στην Κω και 5 στην Κάλυμνο. Εκτιμώ πως δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να προσφύγουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Να σας πω ακόμη, ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2008 ενέκρινε ο υπουργός Υγείας την πρόσληψη 50 εποχιακών (8μηνίτες) τους οποίους περιμένουμε εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος -2 έως 3 μήνες.
• Κάποιοι σας κατηγόρησαν ότι δεν ήσασταν παρών στην καθιστική διαμαρτυρία του νομάρχη και πήγατε για ΅τουρισμό’ στην Χίο! Με την ευκαιρία, μιλήστε μας και για την επιτυχία σας να εγκριθεί η ίδρυση σπουδών νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δεν είναι αληθές. Επρόκειτο για σύμπτωση. Η συνάντηση στη Χίο είχε προγραμματιστεί να γίνει εδώ και μήνες και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να λέμε ότι απουσίαζα επί τούτου. Η προσπάθεια για την ίδρυση τμήματος νοσηλευτικής στη Ρόδο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου., ξεκίνησε προ διετίας όταν άνοιξε η συζήτηση μεταξύ των πανεπιστημίων Αιγαίου και Κρήτης για τις ιατρικές σπουδές στο Αιγαίο. Όταν προτάθηκε να ανοίξει ο διάλογος, ανησύχησαν τα υπόλοιπα νησιά διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Δραττώμενος της ευκαιρίας πήγα στη Χίο και αργότερα, πέρσι, έγινε μια συνάντηση για το θέμα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μας. Η πρόταση αυτή βρήκε μεγάλη συμπαράσταση από πανεπιστημιακούς καθηγητές και κυρίως από τον κ. Γερουλάνο που είναι πρόεδρος του Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω και διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του Ωνασείου, αξιόλογος επιστήμονας. Είχαμε επαφές με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον πρύτανη κ. Γιάλα και τη Σύγκλητο για να μελετήσει το θέμα επί της ουσίας. Κατέθεσα την πρόταση προσωπικά στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο την οποία υιοθέτησε και το απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας λόγω αρμοδιότητας. Από εκεί και πέρα, έγινε προσφάτως η συνάντηση στη Χίο όπου παγιώθηκε η πρόταση. Μάλιστα, χαρακτηρίσθηκε ότι θα είναι η ΅ατμομηχανή’ που θα παρασύρει και μελλοντικές ιατρικές σπουδές στο Αιγαίου, μέρος των οποίων πιστεύω ότι θα πάρει η Ρόδος. Η διαδικασία εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ ενωμένοι για την διεκδίκηση γιατί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλη πολεμική. Δεν θα είναι ευχάριστο στους Μυτιληνιούς, στους Σαμίους ή τους Χιώτες, παρά τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι η Ρόδος είναι η καλύτερη πρόταση κι αυτό λόγω της ύπαρξης του Νοσοκομείου μας. Επαναλαμβάνω, ότι μόνο το Νοσοκομείο της Ρόδου που είναι το 2ο μετά της Κρήτης μπορεί να υιοθετήσει αυτή την πρωτοβουλία. Μετά τα 2 χρόνια θα έχουμε φοιτητές που θα είναι εκπαιδευμένοι στο Νοσοκομείο μέσα. Τέτοιες σπουδές έχει στην Αθήνα και στην Σπάρτη.
• Τι θα λέγατε για το τέλος;
Να μην είμαστε μεμψίμοιροι. Να μην κάνουμε την ΅τρίχα – τριχιά’. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί μπήκαν βαθιά θεμέλια και μπορούμε να σχεδιάσουμε σοβαρά το μέλλον του Νοσοκομείου μας. Αυτό που χρειάζεται είναι σύνεση και σοβαρότητα. Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα μου πείτε τι έγινε για την ψυχιατρική. Σύμπτωση, ίσως που ενώ είχαμε 4 γιατρούς, παραιτήθηκαν όλοι! Αυτό δε σημαίνει ότι η κλινική είναι σε κακή κατάσταση. Είχαμε 2 άγονους διαγωνισμούς και δεν έχουμε την ευχέρεια να κάνουμε προσλήψεις σε γιατρούς.
Όσο για τα χειρουργεία, θέλω να πω ότι λειτουργούν 3 αυτή την περίοδο με προοπτική αύξησης με την στελέχωση του προσωπικού.

Να μην ξεχνάτε ότι τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας τις απολαμβάνουν και οι ξένοι επισκέπτες μας, δωρεάν.
Να σημειώσω τέλος, ότι προχωρά και η λειτουργία του εσωτερικού κανονισμού του Νοσοκομείου της Ρόδου που περιλαμβάνει λύσεις για μια σειρά από προβλήματα, όπως τα ιατρικά απόβλητα.