Υπάρχουν ευθύνες για την καταστροφή

Tρεις νεκροί, ενας αγνοουμενος και εκατοντάδες πλημμυρόπληκτοι, που υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους, είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός του προχθεσινοβραδινού κατακλυσμού στο νησί της Ρόδου
Το νησί της Ρόδου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. 13 άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν χθες το πρωί με ελικόπτερο στη Ρόδο για να συνδράμουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.
Oι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι την Κρεμαστή μετατράπηκαν την Παρασκευή σε ποτάμια, με το ύψος του νερού να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία και το μισό μέτρο, ενώ εξαιτίας της πρωτοφανούς νεροποντής και των κεραυνών πολλές περιοχές της Ρόδου βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Στο νησί βρίσκονται από χθες δυνάμεις της πυροσβεστικής από τα γύρω νησιά ενισχύοντας τις τοπικές δυνάμεις που αντλούσαν ύδατα από πλημμυρισμένα σπίτια.
Εξαιτίας σφοδρών καιρικών φαινομένων που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμού στη γέφυρα της Κρεμαστής, τo υπ’αριθ. ΡΟΚ – 8165 Ι.Χ. αυτοκίνητο, μάρκας Nissan Almera χρώματος ασημί, ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, εκπαιδευτικού, οδηγούμενου από τον ίδιο με συνεπιβάτες τους Ιωάννη Γκίζη του Ευαγγέλου 39 ετών και Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη 36 ετών, κινούμενο με κατεύθυνση από το Παραδείσι προς την Ρόδο, ακινητοποιήθηκε από την ορμή των νερών.
Οι επιβαίνοντες παρέμειναν για λίγη ώρα εντός του οχήματος προσπαθώντας να επικοινωνήσουν για να τους παρασχεθεί βοήθεια, πράγμα που κατέστη αδύνατο, διότι δεν είχαν σήμα στα κινητά τους τηλέφωνα.
Αποφάσισαν να βγουν όλοι μαζί από το όχημα κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου προκειμένου να διασχίσουν κάθετα τον ποταμό.
Στην προσπάθειά τους αυτή, έπεσαν και παρασύρθηκαν από την ορμή των υδάτων.
Ο Γκίζης, κατάφερε να συγκρατηθεί από ένα κράσπεδο της βάσης της γέφυρας. Τον είδαν περαστικοί και προσέτρεξαν σε βοήθεια. Το όχημα παρασύρθηκε και βρέθηκε σε απόσταση 200 μέτρων περίπου, εντός κοίτης ποταμού.
Χθες τα ξημερώματα βρέθηκε στην παραλία της Κρεμαστής, στις εκβολές του ποταμού, το πτώμα της Κατσαρού ενώ έως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου δεν είχε εντοπιστεί ο Αργυρόπουλος.
Η Κατσαρού δίδασκε σε σχολείο του Παραδεισίου ενώ ο Αργυρόπουλος είναι καθηγητής Αγγλικών.
Την 22:15 ώρα της 22ας Νοεμβρίου 2013 πολίτης βρήκε στην Παστίδα και συγκεκριμένα πλησίον της κοίτης του ποταμού Παστίδας, το πτώμα της Καλλιόπης Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών, που κατάγεται από την Κύπρο, κάτοικο Παστίδας.
Το πτώμα βρέθηκε σε ύπτια θέση, σε καλαμιές και έφερε εκδορές και μώλωπες στο πρόσωπο και στο σώμα.
Η 54χρονη επέβαινε, όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, σε μια ασημένια BMW, που οδηγούσε ο σύζυγός της Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, συνταξιούχος υπάλληλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ
Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν και σήμερα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ.
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ΕΜΥ με ΑΑ27/2013 από απογευματινές ώρες της Κυριακής 24-11-2013 θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες που θα επηρεάσουν το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, ενώ από Δευτέρα 25-11-2013 και τα Δωδεκάνησα.
Τη Δευτέρα τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στο Ανατολικό Αιγαίο (μέχρι το απόγευμα) και στα Δωδεκάνησα (μέχρι αργά το βράδυ).
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
ΤΟ 112
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ζητήθηκε εισαγγελική εντολή για την εφαρμογή του 112, του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, προκειμένου μέσω του στίγματος εκπομπής κινητού τηλεφώνου να καταβληθεί προσπάθεια έρευνας σε στοχευμένη περιοχή των αγνοουμένων.
Το 112 ενεργοποιείται αυτόματα από την στιγμή που κάποιος καλεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία θέλοντας να γνωστοποιήσει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, όμως χρειάζεται εισαγγελική εντολή και άρση για την ενεργοποίηση των μηχανών αναζήτησης σε περιπτώσεις όπως αυτή της Ρόδου.
Η εισαγγελική άδεια δόθηκε αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος.

ΤΙΣ ΠΤΑΕΙ
Κάθε φορά που συμβαίνουν τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες, όλοι μένουμε με ανοικτό το στόμα και μιλάμε για «βιβλική καταστροφή», ακραία καιρικά φαινόμενα, πρωτοφανή θεομηνία και άλλα πομπώδη, αλλά τόσο κοινότοπα. Κανείς, όμως, ούτε οι κυβερνώντες, ούτε οι πολίτες δεν βρίσκουν ούτε έναν λόγο αυτοκριτικής.
Η μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών καταστροφών άρχισε από τότε που ο ανθρώπινος παράγοντας με τις κατασκευές και τις παρεμβάσεις του, αντιμάχεται τη φύση που αυτή απλά παλεύει για να ξαναποκτήσει το χώρο που της ανήκει και που ο άνθρωπος τον έχει βίαια απαλλοτριώσει. Αλλά, και οι θεσμικά υπεύθυνοι ενεργούν με παρόμοιο τρόπο που το νερό κυλάει, γλιστράει και φαίνεται ότι χάνεται ή και μετασχηματίζεται, δηλαδή, μετακυλούν και αποσείουν την ευθύνη τους σε κάθε περίπτωση που αφορά το περιβάλλον και χρειάζονται βούληση και ουσιαστικές δράσεις.
Σήμερα, είναι οι ξαφνικές και δυνατές βροχές, αύριο κάποια εκτεταμένη περίοδος ανομβρίας με επακόλουθο την ξηρασία. Τα “ξεσπάσματα” της φύσης που αποκαλούνται και ακραία καιρικά φαινόμενα και που όμως είναι πλέον αναμενόμενα, υπογραμμίζουν τις ακρότητες του ανθρώπου.
Η φύση ούτε εκδικείται ούτε και προκαλεί. Απλά, έχει μάθει να λειτουργεί με βάση τα φυσικά φαινόμενα και τις φυσικές της διεργασίες. Διεγείρεται, ανησυχεί και ξεσπάει για τις μη φυσικές συνθήκες που διαμορφώνουν οι άνθρωποι χωρίς περίσκεψη.
Η λογική της εκδίκησης ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο και όταν την επικαλούμαστε σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο υπηρετούμε τα συμφέροντα των τρομολάγνων. Επίσης, μια τέτοια επιχειρηματολογία χρησιμοποιείται συχνά πυκνά από όλους εκείνους που θέλουν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους, την αδιαφορία τους, την αδράνειά τους στις αναγκαίες δράσεις. Χρησιμοποιείται ο όρος του αιφνιδιασμού από όλους εκείνους που είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι και που επιδιώκουν να αποποιηθούν και να αποσείσουν τις ευθύνες που τους ανήκουν.
Συνήθως, οι καταστροφές που συνοδεύουν κάποια καταιγίδα γεννούν και τη λαϊκή αγανάκτηση. Οι υπεύθυνοι κατορθώνουν πάντα να αποσείουν την ευθύνη του ρόλου τους και αποπροσανατολίζουν τις κοινωνίες για να μη φανεί η αμφισβητούμενη επάρκειά τους και η κατά συρροή ανεπάρκεια σε πολιτικές και οράματα. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα ως φυσικά φαινόμενα, δεν παρακολουθούν τη λογική του ποιος είναι αρμόδιος και ποια είναι τα διοικητικά όρια δικαιοδοσίας των φορέων.
Το τι συνέβη την Παρασκευή στη Ρόδο ήταν το χρονικό μιας… προαναγγελθείσας καταστροφής.
Πάλι η βίαιη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση σε συνδυασμό με την κρατική αδιαφορία δημιούργησαν τις πρωτοφανείς «εικόνες Αποκάλυψης».
Η Ρόδος πληρώνει όμως τα λάθη του παρελθόντος. Έχουν καταγγελθεί κατά το παρελθόν πολλές φορές τα μπαζώματα των χειμάρρων και των υγροτόπων και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα για την προστασία τους. Οι υγρότοποι του νησιού μας δέχονται μεγάλες πιέσεις και η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Τα αποτελέσματα των ανθρώπινων αυθαιρεσιών τα βλέπουμε. Και αυτή τη φορά τα πληρώνουν οι κάτοικοι.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Φαρμακίδης, έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης, της πολεοδομικής αναρχίας και των βεβιασμένων παρεμβάσεων σε ρέματα, ποτάμια και χειμάρρους.
«Η παράνομη έκδοση οικοδομικών αδειών ακόμη και οι γρηγοράδες σε επεκτάσεις σχεδίων πόλεως που δεν λαμβάνουν υπόψη τους οριοθετημένους ποταμούς είναι ένας από τους λόγους των δραματικών συνεπειών της καταρρακτώδους βροχής στην Ιαλυσό, την Παστίδα και την Κρεμαστή» επεσήμανε μεταξύ άλλων στη «δ» ο κ. Φαρμακίδης ο οποίος απεκάλυψε εξάλλου ότι 10 γέφυρες από την Ιξιά έως την Ιαλυσό έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και έχει υπάρξει δόμηση στα πρανή τους. Θυμίζει εξάλλου ότι οι ίδιες παρεμβάσεις σε ποταμούς και χειμάρρους προκάλεσαν τις καταστροφές τον Φλεβάρη του 2011 σε Αφάντου και Ιξιά αλλά και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλημμύρες στην Ιαλυσό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί η γέφυρα της Κρεμαστής αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τα ερμητικά νερά παρασύρουν αυτοκίνητα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου κ. Γ. Χατζάκης, μιλώντας στη «δ» χαρακτήρισε λανθασμένη και επικίνδυνη την τακτική του κλεισίματος χειμάρρων με τεχνικά έργα αλλά και του τρόπου με τον οποίο γίνονται τροποποιήσεις σχεδίων πόλεως…
«Καταργείται με τον τρόπο αυτό η φυσική ροή του νερού και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνεται συστηματικός καθαρισμός των χειμάρρων και των ρεμάτων η μεταφορά φερτών υλικών κλείνει τις διόδους του νερού, εγκλωβίζονται τα νερά υπόγεια και σημειώνονται πλημμύρες» τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, επεσήμανε από την άλλη ότι όταν σχεδιάζονται τεχνικά έργα λαμβάνονται υπόψη στις μελέτες εκτέλεσής τους ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία για την ποσότητα των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα όταν υπάρχουν ακραία φαινόμενα να σημειώνονται αστοχίες. Επεσήμανε επιπλέον ότι στην περιοχή που επλήγη τα έργα υποδομής είναι παλιά, έχουν κατασκευαστεί στην πλειοψηφία τους επί Ιταλοκρατίας με άλλες προδιαγραφές. Τόνισε εξάλλου ότι είναι προφανές ότι δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα με καθαρισμούς και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε από το μεσημέρι της Παρασκευής να απαγορευτεί η κυκλοφορία στη γέφυρα της Κρεμαστής.
Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Κολιάδης, ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου με κλιμάκιο μηχανικών της υπηρεσίας την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. «Τα τεχνικά έργα, κυρίως τα γεφύρια, δεν άντεξαν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε. Ήταν ασυνήθιστα ισχυρή η βροχόπτωση με αποτέλεσμα τα πρανή των φυσικών ρεμάτων να υποστούν καθιζήσεις», τόνισε.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Στο όλο θέμα υπήρξε και δημόσια παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου της ΝΟΔΕ κ. Τάκη Μιχαήλου, που δεν απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στον «Καλλικράτη» και την αδυναμία του ενιαίου Δήμου να αντιμετωπίσει θέματα της καθημερινότητας και συγκεκριμένα να προχωρήσει σε καθαρισμούς ρεμάτων και χειμάρρων. Ο κ. Μιχαήλου επιτέθηκε δριμύτατα μάλιστα σε όσους υποβάθμιζαν την αναγκαιότητα για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου για τη βελτίωση υπηρεσιών του είδους:
“Η καθημερινότητα καταπίνει ανθρώπους και καταστρέφει ζωές… Το καταλάβατε γελωτοποιοί της δεκάρας ή πρέπει να συμβούν και χειρότερα; Όλοι εσείς οι υπεράνω, οι δήθεν, που ασχολείστε μόνο με τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και απαξιώνετε το ξεμπάζωμα, τον καθαρισμό και την λάμπα….Τα αυτονόητα δηλαδή …. Κάντε τουλάχιστον την αυτοκριτική σας σιωπηρά… Επιτεθείτε σήμερα στο σύστημα που εσείς γιγαντώσατε για να απαλλαγείτε από τις τύψεις που σας βασανίζουν. «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί»”.

Η ΓΕΦΥΡΑ
ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
Από το έτος 2010 εκκρεμεί η δημοπράτηση έργου για την αποκατάσταση της γέφυρας στην Κρεμαστή. Υπήρξε προσπάθεια για την χρηματοδότηση του έργου από τα έσοδα του «σπατόσημου» που δεν ευδοκίμησε.
Την 30ή και 31η Δεκεμβρίου 2012 είχαν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα μικρότερης έκτασης και τότε οι κ.κ. Μάριος Κουκιάς, Ευαγγελία Παναή, Αγγελος Ανανίας και Τσαμπίκος Ποδιώτης, είχαν αιτηθεί την παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για την άρση της επικινδυνότητας.
Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
O δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε χθες τα εξής:
«Ο τραγικός απολογισμός δείχνει μέχρι τώρα δύο νεκρές γυναίκες και δύο άνδρες αγνοούμενους. Στο νησί έχουν γίνει εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλες ζημιές. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ύψος των ζημιών που έχουν σημειωθεί. Γίνεται καταγραφή της κατάστασης. Μεγάλες ζημιές έχουν καταγραφεί στην Ιαλυσό, στην Κρεμαστή, στην Παστίδα και στα Μαριτσά.
Αιτία ήταν η κακοκαιρία και οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί μας. Σας θυμίζω τις καταστροφές που είχαν σημειωθεί στον Αρχάγγελο το έτος 2011 και στη Λάρδο το 2009».
Για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συντελεστεί ποτέ στη Ρόδο έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος: «Μιλάμε για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στη Ρόδο. Η κατάσταση ήταν απελπιστική στην Ιαλυσό και σε άλλες περιοχές του νησιού μας. Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση δεν κοιμήθηκαν και πέρασαν όλη τη νύχτα προσπαθώντας να βγάλουν τα νερά από τις οικίες και τις επιχειρήσεις τους. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτά που βλέπω. Σπασμένα αυτοκίνητα, φερτά υλικά και λάσπες συνθέτουν ένα πολύ άσχημο σκηνικό».
Η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε τα εξής: «Η Ρόδος επλήγη από ακραίο καιρικό φαινόμενο. Η κατάσταση πραγματικά είναι δύσκολη. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και μεγάλες. Μπροστά στο κόστος της απώλειας των ανθρώπινων ζώων η καταστροφή έπεται. Ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια έχουν κινητοποιηθεί με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν. Συνδράμουν οι δυνάμεις του στρατού και της ΕΜΑΚ. Με δική μου εντολή οι υπηρεσίες μας έχουν τεθεί στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού προκειμένου να γίνει πολύ γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοσκινού, κ. Αϊβάζης Τσαμπίκος, δήλωσε: “Διενεργούμε ήδη ελέγχους στην περιοχή και καταγράφουμε τις ζημιές μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Είχαμε φροντίσει μερικές μέρες πριν το συμβάν να καθαρίσουμε τους ποταμούς και τα ρυάκια. Ασφαλώς, η θεομηνία προκάλεσε καταστροφές. Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας κατορθώσαμε να καθαρίσουμε κάποιες περιοχές που είχαν αποκλειστεί. Υπήρξαν κάποιοι εγκλωβισμοί στην περιοχή Τσαΐρι, αλλά ήταν ελάχιστοι και σπεύσαμε άμεσα να βοηθήσουμε”.
Ο χωρικός αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, κ. Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου, δήλωσε: ” Κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με το δήμαρχο και τα συνεργεία, τα οποία ήταν σε επιφυλακή. Τα προβλήματα είναι πολλά. Έχει υπάρξει συνεννόηση με το δήμαρχο για καταγραφή των προβλημάτων, ώστε να γίνει αποκατάστασή τους. Ειδικότερα, στην περιοχή των σφαγείων, ο δρόμος έχει καταστραφεί ολοσχερώς”.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αφάντου, κ. Ανδρέας Καλοπήτας, δήλωσε: “Ευτυχώς, οι ζημιές στην περιοχή μας δεν είναι μεγάλες. Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης”.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παστίδας, κ. Σταύρος Μοσχής, δήλωσε: “Μιλάμε για βιβλική καταστροφή στην περιοχή. Εικόνες σπιτιών πλημμυρισμένων και κατεστραμμένων αυτοκινήτων υπάρχουν σε όλο το χωριό. Υπήρξαν σχεδόν 10 εγκλωβισμοί. Οι άνθρωποι ήταν έντρομοι. Η Πυροσβεστική ήταν πλήρως απούσα. Μόνο οι εθελοντές ήταν κοντά μας και προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν”.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διμυλιάς, κ. Γεώργιος Σαρικάς, δήλωσε: “Οι ζημιές στην περιοχή μας είναι τεράστιες. Η αγροτική οδοποιία καταστράφηκε ολοσχερώς. Έχει ήδη διενεργηθεί έλεγχος και όπου μπορούμε κάνουμε επεμβάσεις. Λάβαμε κάποια μέτρα λίγες μέρες πριν την κακοκαιρία, αλλά το κύμα της κακοκαιρίας ήταν τεράστιο”.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σορωνής, κ. Ιωάννης Μαρίνος, δήλωσε: “Δεν υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές και εγκλωβισμοί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν στην καταστροφή διαβάσεων, εξαιτίας των χειμάρρων που εμποδίζουν τη διέλευση των κατοίκων”.
Ο χωρικός αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, κ. Μιχαήλ Κινδυλίδης, δήλωσε: “Η εικόνα στους κεντρικούς δρόμους της Ιαλυσού είναι δραματική. Δημιουργήθηκε ένα κύμα τεράστιας ποσότητας νερού, το οποίο διαχύθηκε στο χαμηλότερο σημείο του χωριού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα και να παρασυρθούν οχήματα. Θα φροντίσουμε να περιμαζέψουμε την κατάσταση. Τα νοικοκυριά χρειάζονται στήριξη. Το συνεργείο της περιφέρειας καταγράφει τις ζημιές για να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταβολής αποζημίωσης”.
Ο χωρικός αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων κ. Παναγιώτης Κυριακούλης, δήλωσε: «Ήταν πολύ έντονες οι βροχοπτώσεις. Δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτε. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση. Το χειρότερο από όλα είναι πως χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αιτία της καταστροφής ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν στο νησί τεράστιες ποσότητες νερού».

Το μέλος της Τοπικής Κοινότητας Κρεμαστής, κ. Νικόλαος Παυλίδης, δήλωσε: “Ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα των καταστροφών. Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος στην περιοχή. Ζημιές υπήρξαν σε περιουσίες αρκετών κατοίκων, ενώ ηλικιωμένοι παρακαλούσαν για βοήθεια”.
To ρέμα που δεν καθαρίστηκε
«Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η περιπέτειά μου με τις τοπικές αρχές του νησιού σχετικά με τον καθαρισμό ενός ρέματος που διασχίζει την Ιαλυσό και τις συνέπειες που θα είχε σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων η υπερχείλισή του λόγω έλλειψης καθαρισμού του κάθε χρόνο όπως επιβάλλεται.
Επειδή η εμπειρία μου έχει δείξει ότι η προφορική επικοινωνία με τους αρμόδιους δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και πιστός οπαδός πλέον της φράσης SCRIPTA MANENT (τα γραπτά μένουν) παρέδωσα αυτοπροσώπως επιστολή (μετά το άκουσμα για την πραγματοποίηση σύσκεψης για την αντιπλημμυρική προστασία στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου) στις 6-12-2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 329 στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με την οποία ζητούσα τον άμεσο καθαρισμό του φραγμένου ρέματος που ξεκινά από το νέο νεκροταφείο Ιαλυσού και διασχίζοντας όλο τον οικισμό της Ιαλυσού εκβάλλει στη θάλασσα. Στην επιστολή μου μάλιστα (που υπάρχει στο συνημμένο αρχείο μαζί με όλες τις υπόλοιπες, εμφανίζω και χάρτη από το Google Earth που αποτυπώνω την κοίτη του ρέματος και καταλήγω ότι ενόψει του επερχόμενου χειμώνα οι συνέπειες σε ενδεχόμενη δυνατή βροχόπτωση θα είναι απρόβλεπτες.
Μετά από ένα μήνα λαμβάνω στο mail μου επιστολή με ημερομηνία 2-1-2012 από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που απευθύνεται στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Υποδομών του Δήμου Ρόδου και τους «παρακαλεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό του ρέματος και γενικά στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη κατοικημένη περιοχή…»
Μετά από παρέλευση 7 μηνών χωρίς αποτέλεσμα και ενός ήπιου χειμώνα (για καλή μας τύχη), και παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις μου στους αρμοδίους του Δήμου, κατέληξα να καταθέσω νέα επιστολή στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στις 13-07-2012 με αριθμό πρωτοκόλλου 2/80987, στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου με αριθμό πρωτοκόλλου 210/13-7-2012 και στη Δημοτική Κοινότητα Ιαλυσού με αριθμό πρωτοκόλλου 81531/16-7-2012 με την οποία δηλώνω ότι το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα εντονότερο, ότι υπάρχει φόβος μόνιμου «μπαζώματος» του ρέματος από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες και καταλήγω ότι «μετά από 7 μήνες απραξίας δεν υπάρχουν δικαιολογίες, πρέπει λοιπόν άμεσα να προβείτε στις ενέργειες καθαρισμού του ρέματος γιατί αν για καλή μας τύχη δεν είχαμε πλημμύρες το χειμώνα που μας πέρασε, τίποτε δεν μας εγγυάται ότι αυτό θα συνεχιστεί και φέτος και σε τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι τεράστιες».
Η τύχη συνεχίστηκε και τον επόμενο χειμώνα στην αρχή του οποίου ήρθε ένα μηχάνημα που καθάρισε τα πρώτα 200-300 μέτρα του ρέματος και μετά εξαφανίστηκε, άλλα η τύχη μας εγκατέλειψε φέτος με τα γνωστά αποτελέσματα, όπως εγκατέλειψα και εγώ την προσπάθεια να κινητοποιήσω τις τεχνικές υπηρεσίες και ανέμενα μοιρολατρικά τις επιπτώσεις που τελικά ήρθαν.

Το ρέμα τελικά υπερχείλισε και τα φρεάτια αντί να αδειάζουν τα νερά του δρόμου τον τροφοδοτούσαν με λασπόνερα με συνέπεια να υπάρχει εισροή τους σε παρακείμενες κατοικίες.
Αλλωστε όλες αυτές οι καλαμιές που γέμισαν τους δρόμους της Ιαλυσού αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όλα τα ρέματα και ποτάμια που διασχίζουν τον οικισμό αφέθηκαν στη μοίρα τους και στην επίκληση της καλής μας τύχης, που μας έχει όμως εγκαταλείψει όλους τους υπηκόους αυτής της χώρας ανεπιστρεπτί.
Με την επιστολή μου αυτή ελπίζω (γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) μήπως με την δημοσιοποίησή της συγκινηθούν τα βαρήκοα αυτιά των αρμοδίων και υπάρξει επιτέλους κάποιο αποτέλεσμα, όπως ελπίζω ότι όλοι αυτοί που σήμερα φωνάζουν και διαμαρτύρονται (δικαιολογημένα) να το κάνουν όχι μόνο κατόπιν εορτής άλλα πριν γίνει το κακό και να μην αφήνονται κάποιοι «γραφικοί» για τους πολλούς να νιώθουν μοναχικοί Δον Κιχώτηδες.
Υ.Γ. Αντίστοιχη αλληλογραφία με τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας και της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού αλλά και τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, έχω ξεκινήσει πάνω από δύο χρόνια σχετικά με επικίνδυνο για κατάρρευση παλαιό κτίσμα στην οδό Σωτήρος δίπλα από τη είσοδο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού που διέρχονται 250 μαθητές του σχολείου καθημερινά και αναγκαστικά (αφού είναι η μοναδική δίοδος για το σχολείο) που αν συμβεί κάτι οι ζημιές δεν θα είναι μόνο υλικές αλλά θα έχουμε και ανθρώπινες απώλειες.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν ακριβώς το ίδιο, ένα τεράστιο μηδενικό, απόδειξη άλλης μιας φοράς της εγκληματικής αδιαφορίας που μαστίζει δυστυχώς όχι μόνο τους «αρμόδιους» αλλά όλους εμάς που σφυρίζουμε αδιάφορα. Ελπίζω οι φόβοι μου για τη συγκεκριμένη περίπτωση να είναι υπερβολικοί και να μην φανώ πάλι σαν μάντης κακών…
Δονκιχωτικά επιμένων
Λευτέρης Γκοτζογιάννης