Υπεγράφη η ιδρυτική πράξη του Διαπολιτισμικού και Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με σημαντικές διεθνείς παρουσίες υπεγράφη χθες στο Καστέλλο η ιδρυτική πράξη του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO με έδρα την πόλη της Ρόδου. Στην τελετή της υπογραφής, εκτός του Δημάρχου Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, παρίσταντο:
– Η Διευθύντρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικού Διαλόγου της UNESCO κα Κατερίνα Στενού
– η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και Πρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα
– η Αναπληρώτρια Υπουργός Διπλωματικών Υποθέσεων της Βουλγαρίας και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κυρία Νάντια Ραντέβα
– ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Γεωργίας καθηγητής δρ Παάτα Κερβαλισβίλι
– η Διευθύντρια Αμερικής του Διεθνούς Επιστημονικού και Διαπολιτισμικού Κέντρου και Καγκελάριος Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης καθηγήτρια δρ Σουζάννα Μιχαηλίδου
– η Διευθύντρια του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ και εκπρόσωπος της Κροατίας στο Φόρουμ Γυναικών της Μεσογείου στην UNESCO δρ Ιβάνα Μπουρντελέζ
– η αντιπρόεδρος του Φόρουμ Γυναικών της Μεσογείου στην UNESCO και εκπρόσωπος της Γαλλίας κυρία Ελέν Εσινάρ, συγγραφέας και ιστορικός
– η Καθηγήτρια της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και Περιφερειακή Διευθύντρια Αιγύπτου του Διεθνούς Επιστημονικού και Διαπολιτισμικού Κέντρου, εκπρόσωπος της Αιγύπτου, δρ Αμάντα – Αλίκη Μαραβέλια
– ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Δρ Κωνσταντίνος Σπέντας
– η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Επιχειρηματιών Σμύρνης, εκπρόσωπος της Τουρκίας, κα Σεχνάζ Γιλμάζ Φούτερ
– ο Επιστημονικός Σύμβουλος Ηνωμένων Εθνών και Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Πωλ Ποτέλλ και
– ο κινηματογραφικός παραγωγός κ. Πάνος Παπαχατζής
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία που έχει για τη Ρόδο η επιλογή της ως έδρας του εν λόγω Κέντρου, στους σκοπούς τους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων και συνεδρίων με θέματα την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των λαών και την προαγωγή τους, την προστασία του περιβάλλονος κ.α.
To Kέντρο θα στεγασθεί και θα οργανωθεί προσωρινά με μέριμνα του Δήμου Ροδίων στη Μεσαιωνική Πόλη, μέχρι να επισκευασθεί και ανακαινισθεί η Ροδιακή Έπαυλη που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.
Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για την εγκατάσταση στη Ρόδο του εν λόγω Κέντρου ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο και χρειάσθηκε να γίνουν πολλά για την ολοκλήρωσή τους. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή διαδραμάτισε η κυρία Τιτίκα Στασινοπούλου, καθώς και η κ. Στέλλα Αναστασιάδη, που μαζί με άλλους ροδίτες αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του Κέντρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια της συνομιλίας που είχε ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζηευθυμίου με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Γεωργίας κ. Κερβαλισβίλι, ο τελευταίος κατέθεσε πρόταση να δημιουργηθεί στη Ρόδο παράρτημα της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Γεωργίας στο νησί μας.
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ροδίων τόνισε τα ακόλουθα:
Σήμερα ανέτειλε για τη Ρόδο μια όχι συνηθισμένη μέρα. Είναι μια μέρα λαμπρή, ξεχωριστή, ιδιαίτερα σημαντική, θα έλεγα δε και ιστορική. Γι’αυτό και τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν είναι έντονα και μοναδικά. Νοιώθουμε χαρά και συγκίνηση, μαζί δε και ευγνώμονες απέναντί σας για την μεγάλη, σπουδαία και εξόχως τιμητική απόφαση που ελάβατε για την δημιουργία στη Ρόδο του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την UNESCO.
Σας ευχαριστώ θερμά από τα βάθη της καρδιάς μου, αλλά και εκ μέρους του συνόλου των πολιτών της Ρόδου.
Η υπογραφή σήμερα της Ιδρυτικής Πράξης του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την UNESCO με έδρα τη Ρόδο, ανοίγει για την πόλη μας μια νέα σελίδα στην πολυκύμαντη διαδρομή της μέσα στην Ιστορία. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της σημασίας αυτού του νέου ξεκινήματος. Αισθανόμαστε ήδη το βάρος των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Σας διαβεβαιώ όμως ότι θα κάνουμε τα πάντα για να ανταποκριθούμε στην εκπλήρωση της αποστολής του Κέντρου τόσο για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας καθώς και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε με την απόφασή σας, όσο βεβαίως και για το καλό της Ρόδου.
Όχι μόνο θα στηρίξουμε την λειτουργία του Κέντρου, αλλά θα πράξουμε και ό,τι απαιτηθεί για να το αναδείξουμε και να το καταστήσουμε σε μόνιμη βάση έναν ζωντανό οργανισμό για την εκπλήρωση των υψηλών σκοπών του, σκοπών που ταυτίζονται με ό,τι ευγενέστερο έχουμε καθήκον να υπηρετούμε, δηλαδή τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις παρακαταθήκες όλων των λαών, τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών με στέρεο υπόβαθρο τις πολιτιστικές αξίες τους και τέλος την προστασία του περιβάλλοντος, που στην εποχή μας αναδεικνύεται σε κατ’ εξοχήν παγκόσμιο πολιτιστικό υποκείμενο βαρύνουσας σημασίας για το ίδιο το μέλλον του πλανήτη.
Σήμερα, ευρισκόμενοι στο χώρο αυτό, ένα μικρό μόνο τμήμα μιας ολόκληρης πολιτείας, χαρακτηρισμένης από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι μνήμες μας ανατρέχουν στη μακραίωνη Ιστορία της Ρόδου, μιας Ιστορίας με καλές και δύσκολες περιόδους, που όμως το τελικό απόσταγμά τους είναι η συσσώρευση μιας σπάνιας κληρονομιάς πολιτισμού και μάλιστα σε πολυπολιτισμικό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο αποτελεί τη βάση μιας πυραμίδας στην οποία η Ρόδος κατέχει διεθνώς εξέχουσα θέση υπό την σκέπη της UNESCO.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2009 η Ρόδος αναδείχθηκε πρώτος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και τρίτος παγκοσμίως. Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ρόδου, όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η Λίνδος και η Κάμειρος, δέχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών απ’ όλο τον κόσμο και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας μετά τον Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών.
Κυρίες και κύριοι,
Αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ σε όσα προείπα για να συμμερισθώ μαζί σας την ικανοποίηση για την ορθότητα της απόφασής σας να γίνει η Ρόδος έδρα του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO. Είναι μια απόφαση που αντανακλά στην Ιστορία της Ρόδου και στις σύγχρονες δυνατότητές της για την εκπλήρωση των υψηλών προσδοκιών σας.
Παρακαλώ την κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO να δεχθεί τις θερμές ευχαριστίες μας, γιατί αγκάλιασε και υιοθέτησε μέχρι πραγμάτωσης αυτή την εξόχως σημαντική για τη Ρόδο υπόθεση.
Ευχαριστώ επίσης την κυρία Αικατερίνη Στενού και την καλή μας φίλη κυρία Τιτίκα Στασινοπούλου.
Σας ευχαριστώ όλους για όσα με αγάπη κάνατε για να φθάσουμε στη σημερινή ιστορική ημέρα.
Η Ρόδος ως λίκνο πολιτισμού της Μεσογείου θα δικαιώσει την εμπιστοσύνη σας και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.
Το Διαπολιτισμικό Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την UNESCO βρίσκεται από σήμερα στο σπίτι του, αγκαλιά με τη θαλπωρή και τη στοργή της Ιστορίας.
Σας ευχαριστώ