Την απόφαση του να παραιτηθεί από την Προεδρία της “ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΑΕ” γνωστοποίησε χθες προφορικά στον Δήμαρχο Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος.
Ο κ Κόκκινος επρόκειτο μάλιστα χθες το πρωί να αποστείλει στον Δήμο Ροδίων και εγγράφως την παραίτηση του, πράξη που ανέστειλε μετά από παραινέσεις του Δημάρχου, ενόψει και του γεγονότος ότι ενωρίτερα απεστάλη στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και κοινοποιήθηκε στον ίδιο και η παραίτηση του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων κ. Ι. Παπαντωνίου.
Ο κ Κόκκινος επεσήμανε ότι δεν δύναται να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσεως του Προέδρου της ανώνυμης εταιρείας καθώς μάλιστα προετοιμάζει το έδαφος για την συμμετοχή του στις προσεχείς εκλογές είτε ως επικεφαλής ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει την περιφερειακή διοίκηση του Νοτίου Αιγαίου είτε ως σύμβουλος.
Παρότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι υφίσταται ασυμβίβαστο μεταξύ των θέσεων του Προέδρου της Ανώνυμης Δημοτικής Επιχείρησης και της ιδιότητας του ως εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (τελεί σε απόσπαση στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης), πληροφορίες αναφέρουν, ότι για την απόφαση του να παραιτηθεί έπαιξε ρόλο και η εμπλοκή που έχει σημειωθεί σε επίπεδο Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο για την επιχειρούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Η «δ» είχε επισημάνει εξάλλου ότι το όλο θέμα είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή καθώς ενδέχεται ο διορισμός του κ. Κόκκινου, που έγινε από τον Δήμαρχο Ροδίων, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αμέριστη βοήθεια που παρείχε στο Δήμο Ροδίων από τη θέση του Περιφερειάρχη, τελικώς να ανακληθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γ. Γιαννόπουλος είχε δηλώσει εξάλλου σε συνεδρίαση του σώματος ότι υπάρχει ασυμβίβαστο σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (επειδή ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να μετέχει σε διοικητικό συμβούλιο κάποιας Ανώνυμης Εταιρείας) για τον κ. Κόκκινο και το όλο θέμα επρόκειτο να επανεξεταστεί και να επανέλθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Σημειώνεται δε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία είχε επιλεγεί ως Πρόεδρος στην Παρκινγκ ΑΕ ο κ. Κόκκινος δεν έχει ακόμη αποσταλεί για έλεγχο νομιμότητας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην υφίσταται ως διοικητική πράξη!
Προκειμένου μάλιστα να αρθούν οι όποιες δεσμεύσεις από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για τον διορισμό του κ Κόκκινου, ο τελευταίος και η δημοτική αρχή έχουν καταστήσει σαφές ότι η θέση είναι άμισθη ενώ ταυτόχρονα έχει αιτηθεί και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται.
Το όλο θέμα αναμενόταν πάντως να κριθεί μετά από εξέταση των δυνατοτήτων που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξουν σχετικές αδειοδοτήσεις δεν θα εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω κακής συνθέσεως του συμβουλίου της ανωνύμου εταιρείας.
Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με τον ν.3528/2007, μπορεί ο υπάλληλος, μετά από άδεια, να μετέχει στη διοίκηση ανωνύμου εταιρείας, χωρίς όμως να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος αυτής.
Απαγορεύεται ο υπάλληλος να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας.
Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να μετέχει στη διοίκηση ανώνυμης εταιρείας με επιφυλάξεις και αφού εξασφαλιστεί σχετική άδεια κατόπιν αποφάσεως του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, ύστερα από σύμφωνη γνωμοδότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι διευθύνων, εντεταλμένος σύμβουλος ή διαχειριστής.
Περαιτέρω ο υπάλληλος υποχρεούται να δηλώνει στην υπηρεσία του τη συμμετοχή του σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής, εκτός των σωματείων και των κοινωφελών ιδρυμάτων.
Το αρθρο 35 του ίδιου νόμου προβλέπει εξάλλου ότι απαγορεύεται ο διορισμός υπαλλήλου , με οποιαδήποτε σχέση, σε δεύτερη θέση Δημόσιας υπηρεσίας, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων και των ενώσεων αυτών, Δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό χθες υπέβαλε και εγγράφως την παραίτηση του από την θέση του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων ο κ Ι. Παπαντωνίου.
Στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλώ να γίνει δεκτή η παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων για προσωπικούς και υπηρεσιακούς λόγους. Σας ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και θέτω τον εαυτό μου για οιανδήποτε συνεργασία μου ζητηθεί από την παράταξη Πρώτη η Ρόδος».
Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα παραιτήθηκε και από την θέση του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕΡ και ο κ Δημήτρης Κούκουλας.