Υποτονικές οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο!

Κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ διοργάνωσε πορεία η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πικρία και απογοήτευση για την υποτονική συμμετοχή και την υποβάθμιση της χθεσινής ημέρας, εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ρόδο, αφού ούτε στην πορεία, ούτε στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν συμμετείχαν ούτε εκπρόσωποι κομμάτων, ούτε τοπικές αρχές, ούτε πολιτικοί της περιοχής.
Το παρών έδωσαν οι φοιτητικές παρατάξεις, οι νεολαίες των κομμάτων, η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου το Εργατικό Κέντρο Ρόδου που ξεκίνησαν την πορεία από Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κατέληξαν μπροστά από το Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου κατέθεσαν στεφάνια στον Βωμό της Πατρίδας.
«36 χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το μήνυμα αυτής της εξέγερσης παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Ακτινοβολεί τη δύναμη των κοινών αγώνων και της συλλογικής προσπάθειας. Αποτελεί μια ενοχλητική υπενθύμιση για τους ισχυρούς αυτού του κόσμου πως ο δρόμος του αγώνα φέρνει τις αλλαγές», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέτειο.
Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στο Νομαρχιακό
Μέγαρο
Με την λέξη “Αθάνατοι” και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα ολοκληρώθηκε η λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου προκειμένου να τιμηθεί η φετινή επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στην συγκυρία της οικονομικής κρίσης με τις επιπτώσεις στην κοινωνία, που έχουν ως αποτέλεσμα, σήμερα να παραμένει ακόμα ζητούμενο το περιεχόμενο των μηνυμάτων και των ιδανικών του φοιτητικού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη.
«Εχουμε αγώνες μπροστά μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Δωδεκανήσου που περιέγραψε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο αντινομάρχης Γιάννης Χριστοφάκης εξήρε το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και πολιτικής συνείδησης των φοιτητών που αγωνίστηκαν εκείνες τις ημέρες για Δημοκρατία, Ελευθερία και Πρόοδο.
Στο ιστορικό, στη σημασία και στους συμβολισμούς της φοιτητικής εξέγερσης αναφέρθηκαν οι κ. Σωτήρης Φωκάς και Αντώνης Χατζηκωνσταντίνου, που ο καθένας από το δικό του μετερίζι, συμμετείχε τότε στον ξεσηκωμό των νέων.
«Είναι ώρες απολογισμού για το κατά πόσο δικαιώθηκαν ή όχι οι αγώνες των φοιτητών και αν έχει υπάρξει ηθική και κοινωνική ανταπόδοσή τους» ήταν ο προβληματισμός που κατέθεσε ο κ. Φωκάς, αναδεικνύοντας τα κομβικά σημεία εκείνων των ημερών.

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, αφού ανέσυρε μνήμες και εικόνες από την ταραγμένη εκείνη περίοδο, σημείωσε:
«Πολλοί δυστυχώς είναι αυτοί που καπηλεύτηκαν το Πολυτεχνείο και εξαργύρωσαν την υποτιθέμενη συμβολή τους σε αυτό.
Από την άλλη μεριά, άγνωστοι ήρωες που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, όλα αυτά τα χρόνια προτίμησαν να μείνουν μακριά από τις εκδηλώσεις τιμής και αναγνώρισης».
Τέλος, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο των εργαζομένων στη Νομαρχία, ο κ. Πέτρος Κουρκούλης υπογράμμισε την αναγκαιότητα για έμφαση στην Παιδεία, στην αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων, στη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και στην διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για τα σημερινά και οξυμμένα προβλήματα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή προς τιμή όσων αγωνίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους, περνώντας στην ιστορία ως σύγχρονοι ήρωες για την Δημοκρατία μας.