Νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να απλοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από την Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες, με απώτερο στόχο την κατάργησή της, θα αναλάβει η χώρα μας. Η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο συνάντησής της με Ρώσους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μόσχα, δεσμεύτηκε να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις τουριστικής βίζας, ωστόσο επεσήμανε ότι για το θέμα αυτό η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σοβαρή δουλειά των προξενικών αρχών στο θέμα της χορήγησης βίζας.
Σημειώνεται ότι η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης τουριστικής βίζας στα προξενεία μας στη Ρωσία συνέβαλε καθοριστικά ώστε φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου να αναμένουμε για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες.
Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή, έπειτα από αρκετά χρόνια, της Ρωσίας στην τουριστική έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», γεγονός με ιδιαίτερη συμβολική αξία, και η πραγματοποίηση στην Αθήνα το 2014 ενός ελληνο-ρωσικού επιχειρηματικού φόρουμ.
Στο θέμα των αερομεταφορών, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες για παροχή διευκολύνσεων, ώστε να καταστεί η αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Μόσχας περισσότερο ελκυστική για τους τουρίστες των δύο χωρών. Παράλληλα, η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε στους συνομιλητές της ότι η Ελλάδα αναπτύσσει ειδικά προγράμματα για τον θεματικό τουρισμό, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο θρησκευτικό αλλά και θαλάσσιο τουρισμό.
Εν τω μεταξύ, τη διεύρυνση της συνεργασίας με τους tour operators της Ρωσίας συζήτησε η υπουργός Τουρισμού κατά τη συνάντησή της με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών στη Μόσχα.
Η υπουργός Τουρισμού στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι Ελληνες επιχειρηματίες του τουρισμού καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, ώστε να εξελίξουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των Ρώσων τουριστών υψηλών απαιτήσεων» και πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει έντονη διάθεση να δραστηριοποιηθεί σε νέα πιο ελκυστικά προϊόντα, αλλά και να αναπτύξει παρουσία στους τομείς του ιατρικού, του θαλάσσιου και του πολιτιστικού Τουρισμού. Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των tour operators για το γεγονός ότι από το 2009 έως το 2012 ο αριθμός των φίλων Ρώσων ταξιδιωτών προς τη χώρα μας τετραπλασιάστηκε.
Παράλληλα, κοινό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2013-2015 υπέγραψαν η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αλεξάντερ Ράντκοφ και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Γεβγένι Πισαρέφσκι.
Το κοινό πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει:
• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα του μάρκετινγκ και των ειδικών μορφών τουρισμού.
• Ενθάρρυνση της συνεργασίας στους τομείς της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και ανταλλαγή πληροφόρησης στον τομέα της τουριστικής νομοθεσίας.
• Προώθηση στον τομέα των επενδύσεων πρακτικών και πληροφόρησης σε ό,τι αφορά το πεδίο των έργων τουριστικών επενδύσεων και ενδυνάμωση της συνεργασίας σε διοικητικό επίπεδο.
Συνεργασία με
το Καζακστάν
Η κοινή βούληση για την τουριστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο Τουρισμού ο γενικός γραμματέας Αναστάσιος Λιάσκος με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν Α. Βολκόβ, ο οποίος ως επικεφαλής αντιπροσωπείας βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προεργασίας για την επικείμενη υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο χωρών.