Κ. Κωνσταντινίδης : «Η ρομποτική χειρουργική έχει μπει στην καθημερινότητα των σύγχρονων χειρουργείων»

Ραγδαία είναι η εξέλιξη της Ρομποτικής Ιατρικής τα τελευταία έτη. Η Ρομποτική Ιατρική είναι μια καινοτόμα επεμβατική μέθοδος, η οποία ορίζεται περισσότερο ακριβής και ασφαλής και λιγότερο επίπονη για τον ασθενή συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους χειρουργικής.

Σε συνέντευξή του προς την «δ», ο διευθυντής της Γενικής Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και καθηγητής Χειρουργικής στο Ohio State University, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δηλώνει: “Η Ρομποτική Χειρουργική έχει μπει στην καθημερινότητα των σύγχρονων χειρουργείων”.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κ. Κωνσταντινίδη:
• Κύριε Κωνσταντινίδη, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της Ρομποτικής Ιατρικής;
Εδώ και περίπου 14 χρόνια, έχει μπει στην καθημερινότητα των σύγχρονων χειρουργείων η ρομποτική Χειρουργική, η οποία θεωρείται εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, όπου με μικροτομές μέχρι ενός εκατοστού διενεργούνται επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιάς βλέποντας σε monitor την εικόνα που μεταφέρει το λαπαροσκόπιο σε μια κάμερα. Η Ρομποτική προσφέρει τρισδιάστατη εικόνα, μεγαλύτερη μεγέθυνση, καλύτερο φωτισμό και δυνατότητες των εργαλείων τέτοιες, ώστε να είμαστε πιο ακριβείς και πιο σίγουροι για την επέμβαση που εκτελούμε. Οι εξελίξεις που τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα, σχετίζονται με την τεχνολογία που εξελίσσεται και μας παρέχει «αεροδιαστημικά» εργαλεία που μας έχουν κάνει πολύ πιο ασφαλείς, αναίμακτους και σίγουρους για το αποτέλεσμα.
• Ποια τα οφέλη της Ρομποτικής Ιατρικής, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους γιατρούς;
Οι ασθενείς γλιτώνουν από τομές στο κοιλιακό τοίχωμα. Τομή υπάρχει μόνο στο δέρμα. Επίσης, αποφεύγεται η απώλεια αίματος. Δεν προκύπτουν προβλήματα με συμφύσεις μετεγχειρητικά, οι οποίες συχνά αποτελούν αιτία άλλων επεμβάσεων. Επίσης δεν παρατηρούνται μετεγχειρητικές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και να υπάρχει λιγότερη ανάγκη λήψης φαρμάκων. Βέβαια, πολύ σημαντικό είναι και το αισθητικό αποτέλεσμα που με τις νέες τεχνικές είναι πολύ καλύτερο. Όσον αφορά στα οφέλη της Ρομποτικής Χειρουργικής για τους χειρουργούς, θα πρέπει να τονιστεί πως η μεγάλη άνεση που μας προσφέρουν αυτά τα καινούργια εργαλεία μας επιτρέπει να εκτελούμε επεμβάσεις σύνθετες σε σημεία δύσκολα και δύσβατα. Επιπλέον, το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι ο χειρουργός κάθεται και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τη φυσική κόπωση, έχοντας περισσότερη άνεση, διαύγεια και φυσικά, καλύτερη συνεργασία με τους συνεργάτες που εκτελούν την επέμβαση.
• Σε ποιους τομείς μπορεί να εφαρμοστεί η Ρομποτική Χειρουργική;
Η Ρομποτική χειρουργική, σήμερα, εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Κυρίως, όμως, χρησιμοποιείται από τη γενική Χειρουργική, την Ουρολογία, τη Γυναικολογία και εν συνεχεία στο θώρακα από τους Καρδιοχειρουργούς και τους Θωρακοχειρουργούς και σε επεμβάσεις θυροειδούς και προβλημάτων του φάρυγγα και του λάρυγγα από ωτορινολαρυγγολόγους. Βέβαια, η μεγαλύτερη γκάμα επεμβάσεων, αυτή τη στιγμή, σχετίζεται με τα όργανα του πεπτικού συστήματος.
• Είναι αλήθεια πως η Ρομποτική Χειρουργική έχει καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας;
Το κοιλιακό τοίχωμα του παχύσαρκου ασθενούς και το ενδοκοιλιακό τοίχος δημιουργούν τεράστιες τεχνικές δυσκολίες στη χειρουργική ομάδα. Αυτές οι τεχνικές δυσκολίες έχουν εξαλειφθεί και από τη Λαπαροσκοπική και κυρίως, από τη Ρομποτική Χειρουργική. Εάν αποφύγουμε την τομή, εξαλείφονται και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον πόνο, την ταχύτητα ανάρρωσης, τις μετεγχειρητικές κοίλες και πολλά άλλα προβλήματα που δημιουργεί η τομή.
• Κατά πόσον αποτελεσματική και ασφαλής είναι μια επέμβαση που δεν απαιτεί μεγάλες τομές;
Η αποτελεσματικότητα της Ρομποτικής επέμβασης που δεν απαιτεί μεγάλες τομές, είναι δεδομένη, εφόσον ο Χειρουργός και η ομάδα του έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία. Αν για παράδειγμα, υπάρχει ένα πρόβλημα του παχέος εντέρου μπορούν να αποφευχθούν οι πιθανότητες επιπλοκών. Δεν ισχύει ότι η ενδοσκοπική επέμβαση δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Αντιθέτως, η Ρομποτική Χειρουργική είναι περισσότερο ασφαλής. Το 100% των 50 καλυτέρων νοσοκομείων της Αμερικής που εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες τεχνικές είναι εξοπλισμένα και εκτελούν επεμβάσεις μέσω της Ρομποτικής Χειρουργικής.
• Ποιοι ασθενείς κρίνονται καταλληλότεροι για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου;
Η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς ανάλογα με το πρόβλημα. Βέβαια, αν υπάρχει κάποιος ασθενής με τεράστιο ογκολογικό πρόβλημα, με διασπορά μέσα στην κοιλιά ή μια πολύ εκτεταμένη λοίμωξη συνήθως, δεν εφαρμόζουμε τη Ρομποτική Χειρουργική, ούτε τη Λαπαροσκοπική, διότι απαιτείται μεγάλη τομή για τη διεκπεραίωση της επέμβασης. Ωστόσο, σε παθήσεις του εντέρου, τα αποτελέσματα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι αδιαμφισβήτητα, πολύ καλύτερα.
• Πόσες Ρομποτικές επεμβάσεις έχετε εκτελέσει μέχρι στιγμής και σε τι είδους παθήσεις αφορούσαν;
Ο αριθμός των Λαπαροσκοπικών επεμβάσεων ξεπερνά τις 14.000. Οι Ρομποτικές επεμβάσεις είναι ήδη, περίπου 1000. Οι επεμβάσεις αφορούσαν ως επί το πλείστον σε περιπτώσεις παλινδρόμησης, διαφραγματοκοίλης, καλοήθων και κακοήθων παθήσεων, χειρουργικής της παχυσαρκίας, γαστρικού δακτυλίου, σπληνεκτομών, καρκίνου ή άλλων παθήσεων του παχέος εντέρου, γυναικολογικών προβλημάτων και ουρολογικών προβλημάτων.
• Ποιο είναι το κόστος αυτών των επεμβάσεων;
Όσον αφορά στο κόστος των επεμβάσεων, θα πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που οι μετεγχειρητικοί κίνδυνοι μειώνονται, ελαχιστοποιείται το κόστος της συνολικής νοσηλείας. Ναι μεν το χειρουργείο είναι πιο ακριβό, αλλά τα έξοδα της νοσηλείας είναι εμφανώς μειωμένα.

• Πραγματοποιείτε εσείς ο ίδιος την εκπαίδευση των γιατρών στη Ρομποτική ιατρική, μέσα από σεμινάρια στο ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Πόσο αισιόδοξος είστε για τη διάδοση και την εξέλιξη αυτής της μεθόδου;
Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους χειρουργούς όλων των ειδικοτήτων και όλων των ηλικιών. Οι δυνατότητες που μας παρέχει η εμπειρία μας και το γεγονός ότι μπορούμε να μεταφέρουμε και να διδάξουμε την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει σαν ομάδα, μας επιτρέπει να δίνουμε ελπίδα και δυνατότητες στους χειρουργούς να μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνικές, εφόσον τα νοσοκομεία εξοπλιστούν με τα μηχανήματα.