Καλές οι προοπτικές για αύξηση των τουριστών από την Τουρκία

Η αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία ήταν το ζητούμενο της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων της γειτονικής χώρας, «Tursab».
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Atrium Platinum» με την στήριξη του Δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου. Ξεχωριστή ήταν η συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και του προέδρου της, Νίκου Χριστοφόρου, που «κόσμησε» τις εργασίες της διημερίδας με παραδοσιακές συνταγές των νησιών μας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Ζωΐδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Hakan Aytek, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο, ο Στάθης Κουσουρνάς, δήμαρχος Ρόδου, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Χαρπ Κασέντ, γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος και ο Levent Guner, σύμβουλος του προέδρου της TURSAB, ενώ διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Όλγας Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Υψηλάντη και του Θεόδωρου Τσακίρη, Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Σμύρνη.
Να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις του Γενικού Προξένου της Τουρκίας κ. Hakan Aytek για την μη επαρκή συντήρηση των μουσουλμανικών μνημείων προκάλεσαν τη δυσφορία του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά, που τοποθετήθηκε στο θέμα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, η οποία επικεντρώθηκε στα φυσικά χαρίσματα και τις ιδιαίτερες προοπτικές του Αιγαίου, καθώς και στην ανάγκη για συνεργασία με τους τουρκικούς φορείς τουρισμού που θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, η θάλασσα του Αιγαίου δεν χωρίζει τους ανθρώπους αλλά τους ενώνει, καθώς η ελληνο-τουρκική συνεργασία θα αποτελέσει το κλειδί για να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο προς αμοιβαίο όφελος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Έχουμε τον παράδεισο και ως τέτοιο πρέπει να τον προωθήσουμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες». Ο περιφερειάρχης τόνισε πως μέσα από τον προβληματισμό και τον διάλογο θα προκύψουν οι απαραίτητες λύσεις σε κάθε πρόβλημα, ενώ αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης visa επεσήμανε την τριετή επιτυχή εφαρμογή του, δίχως αφορμή για την αμφισβήτησή του από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά με την προοπτική σημαντικών βελτιώσεων ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.
«Αποδείχθηκε πως χρειάζονταν ελάχιστα πράγματα και φάνηκε από το συνέδριο ότι μπορούμε να έχουμε μια πηγή εισόδου τουριστών υψηλής ποιότητας από την Τουρκία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου κ. Νίκος Ζωίδης.
«Είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τις διεθνείς συμβάσεις να ακολουθούμε τους κανόνες και να εξασφαλίζουμε καλή πρόσβαση για τα πλοία των δύο χωρών. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να απαλείψει τυχόν τριβές ή προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες», τόνισε ο κ. Ζωίδης και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
«Υπήρξαν και προβλήματα μεταξύ εταιρειών στο χώρο των μεταφορών. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και σκέψεις για την απλοποίηση των διαδικασιών. Δέχθηκα στην Κω και μια πρόταση. Σύμφωνα με αυτή ο καθένας να θεωρεί πλεονέκτημα την διαχείριση του επιβατικού κοινού στο αφετήριο λιμάνι. Ίσως είναι μια απλουστευμένη προσέγγιση. Πιστεύω πως το υπουργείο Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία, έχει να παίξει ρόλο παρεμβατικό στην προσπάθεια να υπάρχει συνεργασία για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα, που όλοι θέλουμε να είναι ιδιαιτέρως θετικά», τόνισε ο κ. Νίκος Ζωίδης.
Τις απόψεις και την εμπειρία του κατέθεσε επίσης ο ανθυπαστυνόμος Βασίλης Έξαρχος, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων Ρόδου, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων από κοινού με τον περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Βασίλης Έξαρχος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνεται καθημερινά σχεδόν από την υπηρεσία του προκειμένου να εφαρμοσθεί το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων εισόδου και να τηρούνται με ακρίβεια όλοι οι διεθνείς κανονισμοί.
«Το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου πολεμήθηκε από κάποιους εταίρους μας στην ΕΕ. Θεωρούμε πως η υλοποίησή του είναι μια δοκιμή γιατί είναι στις προθέσεις της ΕΕ να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για την χορήγηση βίζας. Είμαστε τυχεροί που το εφαρμόζουμε εδώ στη Ρόδο. Εκτιμώ πως έχει πετύχει.Το πρώτο καλοκαίρι που εφαρμόσθηκε έγιναν στο λιμάνι μας 1308 θεωρήσεις εισόδου. Φέτος είχαμε 4.018 θεωρήσεις εισόδου δηλαδή υπήρξε αύξηση της τάξεως του 210%. Για μια υπηρεσία σαν τη δική μας, που έχει να διαχειριστεί τόσα πράγματα στο λιμάνι, η δουλειά που πρέπει να γίνεται είναι απίστευτη. Προβλήματα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τα λύσουμε. Δεν είναι στις προθέσεις μας η καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Έξαρχος που αναφέρθηκε και στο χρόνο που απαιτείται για την χορήγηση θεωρήσεων εισόδου. Εξήγησε και τους λόγους που δεν είναι δυνατό να δίνονται άμεσα οι εγκρίσεις.
Ο κ. Εξαρχος προέβλεψε πως αν δεν υπάρξουν προβλήματα και ακολουθηθούν οι ίδιοι ρυθμοί μπορεί να χρειαστεί να γίνουν 10.000 με 12.000 θεωρήσεις εισόδου στο λιμάνι του νησιού μας.
Αρκετές φορές χρειάστηκε ο κ. Εξαρχος να εξηγήσει στους τουριστικούς πράκτορες από το Μαρμαρίς, το Κας και την πόλη Φετιγιέ, τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται χρόνος για την έγκριση των θεωρήσεων εισόδου. «Θα χαρώ αν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ και εκλείψουν όλα αυτά τα προβλήματα που συζητάμε τώρα», τόνισε ο κ. Εξαρχος.

«Να μην ξεχνάμε πως ο ασφυκτικός κλοιός δεν είναι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τις υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να εφαρμόζουν τις διαδικασίες Σένγκεν. Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται κατανοητό. Είμαστε ένα βήμα ο ένας από τον άλλο και δημιουργούνται αναχώματα εξαιτίας της συνθήκης Σένγκεν. Θέλω να ζητήσω την κατανόηση γιατί η χώρα μας δέχεται ένα μεγάλο κύμα μεταναστών από τα παράλια. Ξέρω πως και η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει το κύμα. Πολλές φορές δεν τα καταφέρνει», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως δεν έχει δοθεί αφορμή για δυσμενή κριτική με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος. Την συζήτηση έκλεισε η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΣΕΤΕ για το αμφίδρομο τουριστικό ρεύμα Ελλάδας-Τουρκίας και βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό προώθησης της ταυτότητας προορισμού των νησιών μας.