Κατατέθηκε η πρόταση για την ίδρυση Σχολής Επιστημών Υγείας σε Κω-Ρόδο

Την τελική πρόταση για την ίδρυση “Ιπποκρατείου” Σχολής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με λειτουργία τμημάτων σε Ρόδο και Κω υπέβαλε στις Πρυτανικές Αρχές και στο Δήμο Ροδίων ο Καθηγητής Γενετικής πρώην Πρύτανης του Παν/μίου Πατρών και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σ. Αλαχιώτης.
Η πρόταση οριστικοποιήθηκε και δομήθηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Ιατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίες ελήφθησαν στις συνεδριάσεις που έγιναν στην Αθήνα τον Απρίλιο και στη Χίο τον Ιούλιο του 2009, όπως έχει γράψει η “δ”.
Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που πρώτη φορά παίρνει αυτή τη σοβαρή μορφή, εξαρτάται εν πολλοίς και από την στήριξη της πρότασης ως συνόλου που αναδεικνύει τη συμπληρωματικότητα των προτεινόμενων Τμημάτων, η οποία αναβαθμίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία του καθενός χωριστά και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος του. Ο στόχος πρέπει να είναι η έγκριση της ΙΣΕΥ ως ολότητας από το ΣΑΠΕ, αφήνοντας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τη σταδιακή υλοποίησή της ως προς την ιεράρχηση έναρξης λειτουργίας των Τμημάτων σύμφωνα με την πρόταση και τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου και της Πολιτείας.
Σύμφωνα με την εισήγηση προγραμματίζεται συγκεκριμένα η ίδρυση Σχολής Επιστημών Υγείας με έδρα την Κω, την πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.
Η Σχολή αυτή θα τιτλοδοτείται “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ” (ΙΣΕΥ) και διαμορφώνεται από τα εξής Τμήματα και με την ιεραρχημένη σειρά προτεραιότητας ως προς την έναρξη της λειτουργίας τους:
1) Τμήμα Φαρμακογονιδιωματικής-Φαρμακευτικής, στην Κω.
2) Τμήμα Βιοϊατρικών Σπουδών και Βιοπληροφορικής, στην Κω.
3) Τμήμα Νοσηλευτικής, στη Ρόδο.
4) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) στην Ιστορία της Ιατρικής (Μ.Π.Ι.Ι.), στην Κω.
5) Τμήμα Ιατρικής (προκλινικό μέρος στην Κω, κλινικό μέρος στη Ρόδο, βλ. και περιγραφή του Τμήματος Ιατρικής 5).
Τα προτεινόμενα Τμήματα θα μορφοποιηθούν με σύγχρονα “υλικά”, για να επιβιώσουν και να είναι αποτελεσματικά στην εποχή της γνώσης και της τεχνογνωσίας· για να εξελιχθούν σε Τμήματα αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με το “εισιτήριο” του ιστορικού εθνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κω, αλλά και της ποιοτικής οργάνωσής τους στη διδασκαλία και την έρευνα. Τα Τμήματα αυτά είναι αλληλοαντιδρώντα και συμπληρωματικά, καθώς έχουν ικανούς κοινούς τόπους σε βασικά διδασκόμενα μαθήματα/γνωσιακά αντικείμενα, σε μέλη ΔΕΠ και σε χώρους ασκήσεων ικανοποιούν δε τη διεπιστημονική διάσταση απαραίτητη στην εποχή της σύνθεσης, που πρέπει να πάρει το χώρο της εποχής της αποσπασματικής εξειδίκευσης, και ως σύνολο διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του καθενός χωριστά.
Το Τμήμα Φαρμακογονιδιωματικής-Φαρμακευτικής θα έχει έδρα την Κω. Θα παράγει πτυχιούχους φαρμακοποιούς (πενταετούς φοίτησης) με τη δυνατότητα άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) του εν λόγω Τμήματος θα ενσωματώνει τη σύγχρονη και διεθνή επιστημονική τάση της φαρμακογονιδιωματικής γνώσης, διαμορφούμενο ως Τμήμα σε ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά αλλά και διεθνή πράγματα στο πεδίο της Φαρμακευτικής επιστήμης· με την ανάλογη και επιτυχέστερη επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων του έναντι των κλασικών Τμημάτων Φαρμακευτικής.
Το Τμήμα Βιοϊατρικών Σπουδών και Βιοπληροφορικής θα έχει έδρα την Κω. Θα παρέχει σπουδές σχετικές με την υγεία και τις ασθένειες σ’ ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων, από το κύτταρο έως την κοινωνία και θα εισάγει τους φοιτητές σ’ ένα διεπιστημονικό πεδίο αναγκαίο στην προσέγγιση της ιλιγγιωδώς τρέχουσας κατακερματισμένης γνώσης και στη σύνθεσή της, καθώς οι βιοϊατρικές επιστήμες εξελίσσονται ραγδαία και βρίσκονται σε “γάμο” με την απαραίτητη βιοπληροφορική γνώση. Οι σπουδές του εν λόγω Τμήματος θα είναι ευέλικτες και θα χαρακτηρίζονται από δυο κατευθύνσεις που θα οδηγούν αφενός σε πτυχιούχους Βιολογίας, με έμφαση στη Μοριακή Βιοϊατρική και Βιολογία με υπολογιστικό υπόβαθρο και αφετέρου στην επιστήμη των Υπολογιστών και ειδικότερα στη Πληροφορική με βιολογικό υπόβαθρο, στην Βιοπληροφορική δηλαδή. Οι πτυχιούχοι του εν λόγω Τμήματος μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως εκπαιδευτικοί στη Βιολογία ή τη Πληροφορική και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στη λειτουργία της Τηλεϊατρικής στα νησιά του Αιγαίου, έχοντας θέση και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο σχετίζεται με την βιοϊατρική και βιοπληροφορική έρευνα και απασχόληση.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής θα συμβάλει στην παραγωγή υψηλού επιπέδου νοσηλευτικού δυναμικού, το οποίο υπολείπεται και ως προς τη ποσότητά του στη χώρα μας. Το Τμήμα αυτό θα λειτουργεί στη Ρόδο που διαθέτει το μεγαλύτερο Νοσοκομείο στο Αιγαίο και έχει τις βασικές υποδομές για τη λειτουργία ενός τέτοιου Τμήματος, το οποίο εντάσσεται στην Ιπποκράτειο Σχολή Επιστημών Υγείας (ΙΣΕΥ) με έδρα την Κω.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ιστορία της Ιατρικής, με έδρα την Κω, θα παρέχει συνδυαστικές γνώσεις στην Ιστορία της Ιατρικής, στην Αρχαιολογία, στη Γονιδιωματική, στην Ιστορία και στη Βιοηθική, για την κατάκτηση ολιστικών γνώσεων απαραίτητων στην πρακτική αντιμετώπιση ιστορικο-ιατρικών και βιοηθικών προβλημάτων, αλλά και για την αξιοποίηση σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Η ολιστική αυτή γνώση θα παρέχεται σε πτυχιούχους (κυρίως) γιατρούς, οι οποίοι θα καταστούν χρήσιμοι τόσο στην πανεπιστημιακή διδασκαλία της Ιστορίας της Ιατρικής όσο και στην υποβοήθηση της αρχαιολογικής σκαπάνης (λ.χ. πιστοποίηση παλαιού DNA), στη φαρμακογνωσία του παρελθόντος και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φαρμακευτικά φυτά και συνακόλουθα στις φαρμακοβιομηχανίες ή βιομηχανίες καλλυντικών.
Το Τμήμα Ιατρικής θα παρέχει εκπαίδευση με σύγχρονο παιδαγωγικό πλαίσιο ολιστικής διάστασης, επικεντρωμένη στο φοιτητή και όχι στον καθηγητή, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη βιοϊατρική γνώση και τη συνακόλουθη κλινική πρόοδο, αξιοποιώντας επίσης ως χώρα, το ιστορικό εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα που προέρχεται από τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη τον Κώο.
Το προκλινικό μέρος του Τμήματος αυτού θα λειτουργεί στην Κω σε συνδυασμό με τα προηγηθέντα Τμήματα Φαρμακογονιδιωματικής-Φαρμακευτικής και Βιοϊατρικών Σπουδών και Βιοπληροφορικής, με πολλά κοινά μαθήματα και μέλη ΔΕΠ αλλά και κοινούς εργαστηριακούς εκπαιδευτικούς χώρους, ελαχιστοποιώντας το οικονομικό κόστος κάθε Τμήματος. Η κλινική εκπαίδευση θα γίνεται στη Ρόδο με το μεγαλύτερο Νοσοκομείο στο Αιγαίο, αλλά και με τη βοηθητική συμβολή των μεγάλων Νοσοκομείων του Αιγαίου με τα οποία μπορεί να αδελφοποιηθεί το Νοσοκομείο Ρόδου. Η ολοκλήρωση λειτουργίας του Τμήματος θα συμβαδίζει και με την ανάπτυξη του βιοπληροφορικού συστήματος της Τηλεϊατρικής και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας στο Αιγαίο σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Οι πτυχιούχοι του εν λόγω Τμήματος θα διαθέτουν ικανά εφόδια για να ενταχθούν ευκολότερα στη σύγχρονη βιοϊατρική και κλινική έρευνα, πέραν της επιτυχέστερης άσκησης του επαγγέλματος του γιατρού.
Υπογραμμίζεται ότι η ίδρυση της ΙΣΕΥ θωρακίζει και τον ευαίσθητο εθνικό χώρο του Αιγαίου, καθώς αναδεικνύεται η ιστορικότητά του δια του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη του Κώου, που αξιοποιούμενος δια της λειτουργίας της εν λόγω Σχολής, υποβαθμίζει το “Διεθνές Κέντρο Ιατρικής”, το οποίο επιδιώκουν να προβάλλουν και να γιγαντώσουν οι γείτονες στην αντίπερα όχθη προσπαθώντας να το αναγάγουν σε σημείο αναφοράς της Ιατρικής, σφετεριζόμενοι την αρχαία ελληνική σκέψη και προσφορά, αλλά εκμεταλλευόμενοι και τη νεοελληνική αδιαφορία. Γι’ αυτό η εν λόγω ΙΣΕΥ πρέπει και μπορεί να τεθεί υπό την αιγίδα της UNESCO και να διεθνοποιηθεί, με συνακόλουθο αποτέλεσμα όχι μόνο την επιτυχέστερη λειτουργία της, όχι μόνο την προβολή και θωράκιση της παγκόσμιας αλλά και της εθνικής μας κληρονομιάς, αλλά και να προσελκύσει την συμβολή των Ιατρικών Σχολών ανά τον κόσμο στην ανάπτυξή της, στις διεθνείς σχέσεις της και στη καθιέρωσή της ως σημείου αναφοράς, όχι μόνο της ιστορικότητας των πραγμάτων αλλά και της σύγχρονης παρουσίας της στο διεθνές σκηνικό. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η καθιέρωση της διδασκαλίας όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, με μεγαλύτερη έμφαση στο Τμήμα Ιατρικής, κατάσταση που θα προσελκύσει φοιτητές (και διδάσκοντες, βλ. περιγραφή του Τμήματος Β5) και από άλλες Χώρες, μεταλαμπαδεύοντας έμπρακτα την Ιπποκρατική ιδέα και εκτός της Ελλάδας.
Σημειώνεται ακόμα ότι το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του εργαστηριακού εκπαιδευτικού (κυρίως) εξοπλισμού και της λειτουργίας των Τμημάτων της ΙΣΕΥ (για το Τμήμα Ιατρικής αφορά το προκλινικό μόνο μέρος) θα κυμανθεί περί το 1.184.000¤ ποσό που αυξάνεται με το κόστος των μισθολογίων του προσωπικού, το οποίο δεν έχει συνυπολογισθεί. Το συνολικό κόστος είναι σε κάθε περίπτωση προσεγγίσιμο για την ελληνική πραγματικότητα. Οσον αφορά το κόστος εξοπλισμού και λειτουργίας του κλινικού μέρους του Τμήματος Ιατρικής, είναι δυνατόν με τη διεθνοποίηση της ΙΣΕΥ να προκύψουν και οικονομικά οφέλη από προσφορές/χορηγίες πρωτοποριακών Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής ανά τον κόσμο, με τα οποία είναι δυνατόν να υπάρξουν και αδελφοποιήσεις· με την πολιτική βούληση να είναι κύριος παράγοντας αξιοποίησης του ιστορικού εθνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κω δια του Ιπποκράτη.