Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λήμνου κατηγορούμενος για υποβολή ψευδούς βεβαίωσης προκειμένου να εξασφαλίσει την επικύρωση άγονης γραμμής στην εταιρεία του στα πλαίσια σχετικού διαγωνισμού παραπέμφθηκε με απευθείας κλήση στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας ΣΑΟΣ του εφοπλιστή κ. Φ. Μανούση.
Αφορμή για την παραπομπή, που έγινε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο καθόν χρόνο υπηρετούσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, αποτέλεσε ενημερωτικό σημείωμα του προέδρου της επιτροπής διεξαγωγής του μειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε το ΥΕΝ για δρομολόγια στις Ανατολικές και Δυτικές Κυκλάδες διάρκειας 12 ετών με ύψος επιδότησης που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 68 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το έγγραφο που απεστάλη στην ηγεσία του ΥΕΝ η εταιρεία ΣΑΟΣ έκανε χρήση ψευδούς βεβαίωσης προκειμένου να της κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και να αναλάβει τα ως άνω δρομολόγια.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ακτοπλόων κ. Απόστολος Βεντούρης κατήγγειλε ευθέως ότι η δημοσιοποίηση των καταγγελιών Μανούση σε βάρος του πρώην Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αρ. Παυλίδη έγινε σε μια προσπάθεια να αποκρουστούν οι κραδασμοί που θα προκαλούσαν στον κλάδο η αποκάλυψη της μεθόδευσης που ακολουθήθηκε για να εξασφαλίσει η εταιρεία ΣΑΟΣ το συγκεκριμένο συγκοινωνιακό έργο.
Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής, το πλοίο που επρόκειτο να δρομολογηθεί θα εκτελούσε έως και 6 δρομολόγια την εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία επιδότηση για αυτά τα δρομολόγια ήταν 109.611 ευρώ, δηλαδή 5.699.772 ευρώ τον χρόνο. Για 12 χρόνια που ήταν η διάρκεια της σύμβασης, το συνολικό ποσό που θα εισέπραττε η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα έφτανε τα 68.397.264 ευρώ. Μοναδική προσφορά για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν αυτή της εταιρείας ΣΑΟΣ του κ. Μανούση.
Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής που αξιολόγησε τις προσφορές, -στην προκειμένη περίπτωση τη μία και μοναδική, του κ. Μανούση- έγινε δεκτή η αίτηση συμμετοχής της ΣΑΟΣ (Μανούσης) με την προϋπόθεση να διευκρινιστεί ότι στις 30 Ιουνίου του 2008, όταν δηλαδή αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι, είχε καταβληθεί ο οφειλόμενος επίναυλος. Το πρακτικό έφερε ημερομηνία 28 Ιουλίου, δηλαδή ελάχιστες ημέρες προτού η υπόθεση Παυλίδη δει το φως της δημοσιότητας.
Ο ίδιος ο κ. Μανούσης προσδιόριζε τότε την οφειλή για το πλοίο ΣΑΟΣ 2, που συμμετείχε στον διαγωνισμό και ναυπηγήθηκε το 2001, σε 9.000 με 15.000 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι είχε ζητήσει να συμψηφιστεί με απαιτήσεις που είχε αυτός από το Δημόσιο, ύψους 2 εκατ. ευρώ, από επιδοτήσεις που δεν του είχαν καταβληθεί 2 μήνες πριν από τον διαγωνισμό.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής διεξαγωγής του μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας που έγινε στις 30 Ιουνίου 2008, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής αποφασίστηκε να διερευνηθεί το θέμα των οφειλών της ΣΑΟΣ.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 2008 ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε το με αριθμό πρωτοκόλλου 33541.1/02/15-7-08 έγγραφο της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, σύμφωνα με το οποίο: «η εν λόγω εταιρεία με το εν λόγω πλοίο και για το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 μέχρι 30 Ιουνίου 2008 δεν οφείλει επίναυλο»!!!
Η εν λόγω Υπεύθυνη Δήλωση υπογραφόταν από τον κ. Ιωάννη Κανταρά του Τριαντάφυλλου νόμιμο εκπρόσωπο της συμμετέχουσας εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού μέλος της Επιτροπής πληροφόρησε ότι έχει αποσταλεί από το Λογαριασμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΛΑΣ) στη Δ/νση Διοικητικού-Οικονομικού έγγραφο από το οποίο προέκυπτε ότι υπήρχε από την εν λόγω εταιρεία οφειλή επίναυλου.
Στη συνέχεια και σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Επιτροπής (αριθ. πρακτικού 1/30-6-2008) έγινε έγγραφο προς το ΛΑΣ και δόθηκε σχετική απάντηση περί μη οφειλής επίναυλου από τη ΣΑΟΣ ΑΝΕΣ. Με το αριθ. 3/28-7-2008 πρακτικό της η Επιτροπή του διαγωνισμού μεταξύ των άλλων έκανε δεκτή την οικονομική προσφορά της εταιρείας με την προϋπόθεση να μην οφείλει επίναυλο την 30η Ιουνίου 2008 (ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού) και εξουσιοδότησε την Πρόεδρο για διερεύνηση του θέματος.
Από νεότερο έγγραφο του ΛΑΣ προέκυπτε ότι η εξόφληση του επίναυλου μηνών Μαρτίου 2008 και Απριλίου 2008 έγινε στις 15 Ιουλίου 2008.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας προέκυψε με σαφήνεια ότι η από 24 Ιουνίου 2008 υποβληθείσα με το φάκελο δικαιολογητικών της εταιρείας ΣΑΟΣ ΑΝΕΣ Υπεύθυνη Δήλωση του μονίμου εκπροσώπου της ήταν ψευδής.