Καθηγητές καταγγέλθηκαν για παράνομα φροντιστήρια

Στην άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων δύο καθηγητών στο νησί της Ρόδου, που καταγγέλθηκαν για παράνομο πλουτισμό μέσω διενέργειας παράνομων φροντιστηρίων, προχώρησε το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου σε εκτέλεση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε η οποία και οδήγησε αρχικώς στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας που σχηματίστηκε, ελλείψει στοιχείων σε βάρος των καταγγελλόμενων.
Η πολυσέλιδη δικογραφία που σχηματίστηκε επέστρεψε χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου αφού ελήφθησαν καταθέσεις από τους καταγγελλόμενους καθηγητές, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά τα όσα τους αποδίδονται.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “δημοκρατικής”, το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, αφού ήλεγξε το σύνολο των καταθέσεων και των δαπανών των καταγγελλόμενων καθηγητών αλλά και μελών της οικογενείας τους, με πρώτο βαθμό συγγένειας, συνέταξε δύο πορίσματα στα οποία και αποφαίνεται αν δικαιολογούνται χρήματα που διακινήθηκαν στους λογαριασμούς τους αλλά και αγορές αγαθών και ακινήτων στις οποίες προέβησαν.
Τα πορίσματα αυτά θα εξεταστούν ενδελεχώς από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο στην απόφαση αρχειοθέτησης ή περαιτέρω έρευνας στην υπόθεση.
Κοινό μυστικό των ανθρώπων της Εκπαίδευσης αποτελεί η διενέργεια φροντιστηρίων από καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης κατά παράβαση του νόμου 1566/85 και της φορολογικής νομοθεσίας. ¶λλωστε είναι μεγάλο το ποσοστό μαθητών που αναγκάστηκαν να ζητήσουν… ιδιαίτερη βοήθεια από καθηγητές του Δημοσίου.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε παραγγείλει τον Φεβρουάριο του 2007 προκαταρκτική έρευνα ζητώντας από τους περιφερειακούς Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών να διαπιστώσουν εάν κατά παράβαση του νόμου καθηγητές δημοσίων λυκείων παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές της β’ και της γ’ λυκείου.

Η έρευνα διατάχθηκε έπειτα από αναφορά που έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Γιώργος Χατζητέγας και επεκτάθηκε και στη Ρόδο.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία του σημείωσε ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, δεν σημαίνει μόνο ότι οι καθηγητές με τις εκτός των σχολείων δραστηριότητές τους δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, αλλά και ότι η παράνομη δραστηριότητά τους έχει ως συνέπεια μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Στις καταγγελίες που έκανε ο κ. Χατζητέγας και στο έγγραφο με τίτλο “Η Μαύρη Βίβλος των φροντιστών”, που παρέδωσε στον εισαγγελέα, δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.
Το 2000 ωστόσο η ΟΕΦΕ κατέθεσε στο ΥΠΕΠ-Θ 500 ονόματα εκπαιδευτικών.
Από τότε έγιναν εκατοντάδες ΕΔΕ αναφορικά με το θέμα, όμως η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο. Από τις λίστες των “επίορκων” ουδείς διανοήθηκε να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
Μόνο ένας από τη Ρόδο έστειλε επιστολή στην ΟΕΦΕ, για να διαμαρτυρηθεί ότι η λίστα ήταν ελλιπής και δεν περιελάμβανε τα ηχηρά ονόματα, ενώ συμπεριέλαβε τον ίδιο, ο οποίος λίγα μόνο ιδιαίτερα έκανε…
Εν πάση περιπτώσει σε εκτέλεση της παραγγελίας του πρώτου τη τάξει Εισαγγελέα της χώρας διενεργήθηκε αυτοπρόσωπη προκαταρκτική εξέταση από την οποία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για κίνηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων προσώπων αν και προέκυψαν υπόνοιες τελέσεως των ως άνω αδικημάτων από δύο καθηγητές του 1ου και του 3ου Λυκείου Ρόδου. Μαθητής συγκεκριμένα κατέθεσε ότι κατά το σχολικό έτος 2006-2007 παρακολουθούσε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθηματικό στον οποίο κατέβαλλε 150 ευρώ τον μήνα. Ο ισχυρισμός του ωστόσο αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από μάρτυρα που επικαλέστηκε.
Από την ίδια προκαταρκτική έρευνα προέκυψαν υπόνοιες και για έναν βιολόγο πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί για τη λήψη κατάθεσης μαθήτρια η οποία φέρεται να παρακολουθούσε ιδιαίτερα έναντι αμοιβής.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου με αίτημα τη συνέχιση της έρευνας με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Λίγο καιρό αργότερα σημειώθηκε και νέα παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά από νέα επώνυμη καταγγελία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος σε βάρος 4 καθηγητών σχολείων της Ρόδου που φέρονται να παρέδιδαν παρανόμως ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές των λυκείων στα οποία διδάσκουν.
Εν πάση περιπτώσει σε καταγγελία του πρώην προέδρου του Ο.Ε.Φ.Ε. κ Μ. Αμοιραδάκη επισυνάπτονται ανυπόγραφες καταγγελίες σε βάρος 4 καθηγητών που καταγγέλλονται ότι παρέδιδαν παρανόμως ιδιαίτερα μαθήματα. Ζητήθηκε η παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη διαπίστωση τυχόν παράβασης του άρθρου 13 παρ. 9 και του άρθρου 14 παρ. 20 του Ν. 1566/85.
Η πρώτη καταγγελία προέρχεται από ανώνυμο ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο γιος του μαθητής σε λύκειο της πόλεως της Ρόδου προσεγγίστηκε από το μαθηματικό του και το βιολόγο του για να συμμετάσχει σε τμήμα παράνομου φροντιστηρίου.
Ισχυρίζεται παραπέρα ότι η άρνηση του παιδιού οδήγησε σε έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο από τους καταγγελλόμενους καθηγητές.
Η δεύτερη καταγγελία αφορά έναν μαθηματικό και ένα φυσικό οι οποίοι διδάσκουν σε σχολικό συγκρότημα δήμου της δυτικής πλευράς του νησιού. Ο ανώνυμος καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι οι δύο καθηγητές εκβιάζουν τους μαθητές με τη βαθμολογία και τις εξετάσεις υποστηρίζοντας ότι αναγκάζεται να καταβάλλει χρήματα από το υστέρημά τους στους καταγγελλόμενους καθηγητές.
Εν πάση περιπτώσει η προκαταρκτική έρευνα επικεντρώθηκε σε έναν μαθηματικό και σε ένα βιολόγο μετά την κατάθεση ενός μαθητή ότι κατά το σχολικό έτος 2006 – 2007 παρακολουθούσε επ’ αμοιβή ιδιαίτερα μαθήματα στην οικία του βιολόγου έναντι του ποσού των 150¤ το μήνα.
Περαιτέρω για τον καταγγελόμενο μαθηματικό δεν υπήρξε καμία μαρτυρική κατάθεση που να τον εμπλέκει σε παραδόσεις ιδιατέρων μαθημάτων ενώ δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί για κατάθεση μια μαθήτρια.