Καθυστερεί η δημιουργία φοιτητικής εστίας στη Ρόδο

Με ρυθμούς χελώνας κινείται η διαδικασία αξιοποίησης του επιδοτούμενου ποσού των 5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το οποίο προσαυξήθηκε στα 6 εκ. ευρώ, με σκοπό την αγορά ακινήτου για τη στέγαση 100 τουλάχιστον φοιτητών της πανεπιστημιακής μονάδας της Ρόδου. Η φοιτητική εστία είναι το καίριο ζήτημα, που στοχεύει στη στήριξη των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου και στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.
Πολλά ερωτηματικά, αναφορικά με την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος, εγείρονται, ιδιαίτερα σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης, που το πλείστον των φοιτητών αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης και στέγασης, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ’ αυτών να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Πέραν τούτου, πηγές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο ποσό πρέπει να απορροφηθεί αποκλειστικά για φοιτητική εστία μέχρι το τέλος του χρόνου, διαφορετικά θα χαθεί, αφού θα πρέπει να επιστραφεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οποίο αντλήθηκε. Βέβαια, τα αρμόδια όργανα διαφωνούν και υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένο ποσό δεν θα χαθεί, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπου υπάρχει ανάγκη ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος.
Το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Ροδίων καθώς και εκατέρωθεν του οδικού άξονα Ρόδου – Αεροδρομίου (μέχρι την πλατεία Ιαλυσού) και σε σημείο, όπου να είναι εύκολη η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Προ μηνών, ο κ. Ι. Μαχαιρίδης είχε προτείνει την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Την ίδια περίοδο, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου εξέδωσε ανακοίνωση επί του θέματος, στην οποία, εκτός των άλλων, υποστήριζε: «Είναι θετικό να πυκνώνουν οι φωνές για την ανάγκη αξιοποίησης της μεγάλης περιουσίας του δημοσίου στην περιοχή μας, που δεν είχε ποτέ την αναγκαία φροντίδα, με αποτέλεσμα να καταπατείται ή να παραμένει εγκαταλειμμένη. Ο περιφερειάρχης και συνάδελφος κ. Ι. Μαχαιρίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ένα μέρος της πρότασης της μελέτης για τις φοιτητικές εστίες και μάλιστα να χρηματοδοτήσει και τη σύνταξη των προκαταρκτικών μελετών (προσχέδια, ιστορική τεκμηρίωση, προτάσεις αποκατάστασης, κ.λ.π) από Δωδεκανήσιους αρχιτέκτονες, υλοποιώντας σχετικό αίτημα του Συλλόγου μας, στην λογική αρχικά της δημιουργικής ενεργοποίησης των αρχιτεκτόνων σε μια περίοδο επαγγελματικής ύφεσης, αλλά ταυτόχρονα στην προσφορά των γνώσεών τους, σε έργα που αφορούν στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου».
Πράγματι, τότε ξεκίνησε από το Δήμο Ρόδου, η διαδικασία επιλογής των καταλλήλων ακινήτων για το σκοπό αυτό. Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο Κτηματολόγιο και συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (τίτλοι ιδιοκτησίας, κτηματολογικά διαγράμματα, περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης, φωτογραφίες κλπ) τα οποία κατατέθηκαν στην ΕΤΑΔ για τα περαιτέρω. Το μόνο που εκκρεμούσε ήταν οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες, για την εκχώρηση με μακροχρόνια σύμβαση των αναφερομένων ακινήτων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Παρά ταύτα, 6 μήνες αργότερα, και με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη, πόσο μάλλον ολοκλήρωση του έργου.
Αρμόδιοι επί του ζητήματος φορείς κλήθηκαν από τη «δ» να απαντήσουν σε ερωτήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και αφορούν στους λόγους καθυστέρησης και στις μέχρι τώρα ενέργειες, των εμπλεκομένων.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Πάρις Τσάρτας, δήλωσε: “Η διαδικασία κατ’ ουσίαν δεν καθυστερεί. Είναι μια πολύ ειδική διαδικασία η αγορά κτηρίου, για την οποία η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, που έχει έδρα τη Σύρο, χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να εξετάσει το ζήτημα θεσμικά. Είναι μια υπόθεση σπάνια η αγορά κτηρίου μέσω ΕΣΠΑ. Αυτός ήταν ο λόγος που έπρεπε να εξεταστεί το νομικό καθεστώς, ο τρόπος και οι διαδικασίες. Ομολογουμένως, χρειάστηκαν κάποιοι μήνες. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα βρίσκεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ζητείται μια τελευταία νομική άποψη από ειδική υπηρεσία. Όλα τα υπόλοιπα, ως διαδικασία είναι έτοιμα. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά ακινήτου. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι η ιδιαιτερότητα του πράγματος. Προηγείται η νομική διερεύνηση και έπεται η προκήρυξη. Δεν τίθεται ζήτημα να χαθεί το ποσό. Όταν υπάρχουν θεσμικοί λόγοι δεν μπορούμε να παραβιάζουμε τους νόμους για να βγάλουμε μια προκήρυξη, η οποία θα «πέσει». Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, ούτε εμείς ως Πανεπιστήμιο, ούτε η διαχειριστική αρχή. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον τρόπο που μας υποδεικνύεται από τους νομικούς. Όσον αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη του νησιού, έχουμε προχωρήσει τη συζήτηση και τη διαδικασία. Προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πρόσθετα σε αυτό το οποίο συζητάμε”.
Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Ι. Μαχαιρίδης, δήλωσε: “Οι πόροι δεσμεύτηκαν, δεν δόθηκαν. Το Πανεπιστήμιο ήταν υποχρεωμένο να κινήσει τη διαδικασία για την αγορά κάποιου ακινήτου. Συνέταξε μια προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του ακινήτου. Είχε διεξάγει μια διερευνητική προσπάθεια και τελικά αποδείχτηκε πως υπάρχει ενδιαφέρον. Η προκήρυξη απεστάλη στη διαχειριστική αρχή, ώστε να ελεγχθεί και από εκεί δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες, προκειμένου να τροποποιηθούν διάφορα σημεία της. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η επαναποστολή της προκήρυξης από το Πανεπιστήμιο στη διαχειριστική αρχή για έγκριση. Τα χρήματα δεν θα χαθούν. Απλώς ίσως χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση άλλων έργων. Δεν υπάρχει αποκλειστικότητα. Υπάρχει η δυνατότητα της μετακίνησης των πόρων εσωτερικά από άξονα σε άξονα και από μέτρο σε μέτρο. Εάν μέχρι το τέλος του 2015 δεν απορροφηθούν τα χρήματα στην αγορά ακινήτου για φοιτητική εστία, θα χρησιμοποιηθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Τέλος, σχετικά με το αίτημαάμας να δοθούν 24 ακίνητα εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, τα οποία να τα συντηρήσουμε, να τα επισκευάσουμε και να τα διαθέσουμε για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακόμη είμαστε σε αναμονή”.
Γεωργία Γαλιάτσου