Και νέα εισαγγελική έρευνα για το κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών

Μια νέα εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα που εκκρεμεί ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου και αφορά παράνομη νομιμοποίηση της παραμονής στη χώρα ενός Αλβανού υπηκόου, που έχει ήδη απελαθεί, έρχεται να «ανασύρει» τη δικογραφία που εκκρεμεί στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης με κατηγορούμενους 5 δικηγόρους που φέρονται να συνέπραξαν με 4 δημοτικούς υπαλλήλους για την εξασφάλιση έκδοσης, παρατύπως, βεβαιώσεων κατάθεσης δικαιολογητικών αλλοδαπών, προκειμένου να εξασφαλίζουν την προσωρινή νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στη νέα έρευνα γεγονός είναι ότι πέραν μιας δημοτικής υπαλλήλου και ενός δικηγόρου που κλήθηκαν σε κατάθεση ως ύποπτοι για κατηγορούμενοι, σε ανωμοτί κατάθεση έχει κληθεί και ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ιαλυσού κ Ιωάννης Κουφού γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή.
Πέραν τούτου σύμφωνα με τις πληροφορίες στα πλαίσια της ίδιας εισαγγελικής έρευνας μετά από καταθέσεις και προσκόμιση νέων στοιχείων αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο που αφορά την έκδοση βεβαιώσεων εξαγοράς ενσήμων από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Αρχάγγελο και χρήση αυτών μεταξύ των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την χορήγηση προσωρινών αδειών παραμονής αλλοδαπών.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι εξάλλου και το γεγονός ότι ο Δήμος Ιαλυσού, παρότι δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργεί από την 29η Απριλίου 2008 σε βάρος υπαλλήλου του που κατηγορείται για υποθέσεις του είδους, αρνείται να της χορηγήσει αντίγραφα στοιχείων που περιλαμβάνονται σε φακέλους αλλοδαπών τους οποίους χειρίστηκε προκειμένου να υπερασπίσει τις θέσεις της με αποτέλεσμα να κινηθεί χθες η διαδικασία έκδοσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.
Πως φέρεται όμως να έχει η υπόθεση που ξεκίνησε χθες να ερευνά ο Πταισματοδίκης Ρόδου κατόπιν παραγγελίας Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου που χειρίζεται την δικογραφία που έχει σχηματιστεί:
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου σχημάτισε την 17η Ιουλίου 2007 ποινική δικογραφία σε βάρος ενός 39χρονου υπηκόου Αλβανίας ο οποίος μετέβη στο Τμήμα Τροχαίας Ρόδου προκειμένου να ταξινομήσει ένα μοτοποδήλατο και για να αποδείξει τα στοιχεία της ταυτότητας του και το νόμιμο της παραμονής του στη χώρα επέδειξε πλαστό διαβατήριο.
Επίσης επέδειξε και την από 22 Φεβρουαρίου 2006 βεβαίωση Κατάθεσης Δικαιολογητικών για έκδοση άδειας παραμονής (τύπου Α’ ) του Δήμου Ιαλυσού για την οποία δεν είχε αποσταλεί σχετική αίτηση του κατηγορούμενου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δεν τηρείται φάκελος αίτησης του ούτε στο Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου Ιαλυσού, πλην όμως η Βεβαίωση έχει απογραφεί κανονικά στο δήμο ασυμπλήρωτη προς επίδοση.
Από την έρευνα των αστυνομικών είχε προκύψει εξάλλου ότι σε βάρος του Αλβανού υπηκόου είχε εκδοθεί την 28η Ιουνίου 2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία απορρίφθηκε αίτηση του για την αναστολή της απέλασης του από τη Ρόδο ενώ ήταν μάλιστα εγγεγραμμένος στον κατάλογο των ανεπιθύμητων αλλοδαπών έως την 1η Απριλίου 2015.
Ο αλλοδαπός υποστήριξε ότι το διαβατήριο του ήταν νόμιμο και του το είχε αποστείλει η μητέρα του από την Αλβανία, ότι την βεβαίωση του Δήμου Ιαλυσού την παρέλαβε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του και τέλος ότι είχε την εντύπωση ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου είχε θετικό αποτέλεσμα γι’ αυτόν.
Η υπάλληλος του Δήμου Ιαλυσού που κρίθηκε ύποπτη για κατηγορούμενη είχε δώσει αρχικά, το Νοέμβριο του 2008, μαρτυρική κατάθεση με την οποία κατέστησε σαφές ότι είχε εκδώσει την 22α Φεβρουαρίου 2006 βεβαίωση τύπου Α’ για τον συγκεκριμένο Αλβανό. Προέκυψε εξάλλου ότι για την έκδοση της συγκεκριμένης βεβαίωσης της είχε επιδειχθεί διαβατήριο του αλλοδαπού διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάστηκε στους αστυνομικούς. Το συγκεκριμένο διαβατήριο μάλιστα έληγε εντός 5 μηνών από την έκδοση της βεβαίωσης. Το πλαστό διαβατήριο είχε εκδοθεί την 25η Νοεμβρίου 2006 και ουδέποτε της επιδείχτηκε. Ο δικηγόρος του αλλοδαπού της είχε προσκομίσει εξάλλου και ΑΦΜ το οποίο είχε εκδοθεί πριν το 2004 όπως ο νόμος ορίζει αλλά και απόφαση με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2006 του ΙΚΑ από την οποία προέκυπτε ότι ήταν ασφαλισμένος από τον Μαϊο του 2002 μέχρι τον 11ο του 2004.
Το ΙΚΑ έτσι του εξέδωσε βεβαίωση αναγνώρισης 150 ημερομισθίων με τον όρο καταβολής 1026 ευρώ μέχρι την 2α Μαϊου 2006 για την εξαγορά τους.
Η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιήθηκε και η υπάλληλος εξέδωσε τη βεβαίωση παραμονής παρότι ο αλλοδαπός δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του δεν πλήρωσε το σχετικό παράβολο στο Δήμο Ιαλυσού εμπρόθεσμα.
Εξουσιοδοτημένο απ’ αυτόν άτομο προσκόμισε στο ΙΚΑ την 20η Ιουλίου 2006 σημείωμα του Δήμου Ιαλυσού από το οποίο προέκυπτε ότι κατέθεσε εμπρόθεσμα αίτηση παραμονής στη χώρα και το ΙΚΑ δέχτηκε την πληρωμή εξαγοράς ενσήμων και εξέδωσε σχετική απόδειξη.
Ενας υπάλληλος του τμήματος αλλοδαπών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατέθεσε ότι ο εν λόγω αλλοδαπός είχε εξαγοράσει τα ένσημα που απαιτούντο για την χορήγηση της προσωρινής αδείας παραμονής σε μεταγενέστερο χρόνο από την ημέρα της υποβολής της αίτησης και της χορήγησης της βεβαίωσης.
Εν πάση περιπτώσει ανεξαρτήτως της πορείας που θα έχει η συγκεκριμένη δικογραφία πλήθος ερωτηματικών που αναμένεται να εξεταστούν αρμοδίως στην πορεία δημιουργεί το γεγονός ότι ως δικαιολογητικά για την έκδοση των επίδικων βεβαιώσεων προσωρινής παραμονής αλλοδαπών στη χώρα γινόταν χρήση αποδείξεων εξαγοράς ενσήμων του ΙΚΑ και σχετικών βεβαιώσεων από το υποκατάστημα του ασφαλιστικού οργανισμού στον Αρχάγγελο που το διάστημα εκείνο δεν ήταν μηχανογραφημένο και όλα τα παραστατικά ήταν χειρόγραφα.
Δεν στέκει μάλιστα στην κοινή λογική αλλοδαποί που διέμεναν σε δήμους εκτός του Αρχαγγέλου και κυρίως στη Ρόδο και την Ιαλυσό να απευθύνονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Αρχάγγελο και όχι στο κεντρικό κατάστημα Ρόδου το οποίο ήταν… και είναι μηχανογραφημένο.
Για την εξασφάλιση βεβαιώσεων πληρότητας ενσήμων από αλλοδαπούς οι οποίοι απευθύνονταν σε γραφεία αλλοδαπών δήμων πιθανολογείται και αναμένεται να διερευνηθεί αρμοδίως ότι «παίχτηκε χοντρό παχνίδι».
Ενδεικτικό των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν είχε απόφαση του Διευθυντή του Κεντρικού Καταστήματος Ρόδου μετά από έκθεση ελέγχου του Τμήματος Εσόδων από την οποία προκύπτει ότι 16 αλλοδαποί εμφανίστηκαν ψευδώς να εργάζονται σε επιχείρηση ενοικίασης μοτοποδηλάτων που απασχολούσε πάντα ένα εργαζόμενο. Στους αλλοδαπούς αυτούς ο φερόμενος ως εργοδότης εξέδωσε βεβαιώσεις απασχόλησης δίνοντας τους το δικαίωμα να μονιμοποιηθούν μέσω εξαγοράς ενσήμων που τους έλειπαν.
Το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ διαπίστωσε την κομπίνα, που δεν πρέπει να είναι η μόνη, και ακύρωσε τις ασφαλίσεις των αλλοδαπών αυτών που όλως περιέργως είχαν απευθυνθεί για την εξασφάλιση βεβαιώσεων προσωρινής παραμονής στη χώρα στο Δήμο Ιαλυσού!!!!