Κερδίζει ακίνητα, χάνει φόρους

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, που προβλέπουν την εκχώρηση μέρους από το ακίνητο του οφειλέτη, προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη που έχει στην εφορία, βάζει η τρόικα, η οποία θεωρεί ότι θα μειωθούν αισθητά οι εισπράξεις από τον ενιαίο φόρο.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών, χιλιάδες θα είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι το 2014 θα πληρώσουν αισθητά λιγότερους φόρους σε σχέση με αυτούς που αναλογούν στις περιουσίες τους, από τη στιγμή που ένα κομμάτι αυτής θα έχει μεταβιβαστεί στο Δημόσιο. Με δεδομένο ότι η εφορία βγάζει καθημερινά σε πλειστηριασμό περισσότερες από 50 κατοικίες -από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 έχουν βγει στο «σφυρί» 10.775 σπίτια σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία-, η τρόικα υποστηρίζει ότι τα έσοδα που θα χαθούν είναι σημαντικά και θα μειώσουν περαιτέρω την εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου. Να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, προκειμένου οι καθαρές εισπράξεις για τα ταμεία να διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, οι ξένοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη του νόμου και να καταρτίσει καινούργια, η οποία θα διασφαλίζει τα έσοδα του φόρου που το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν σημαντικό σημείο «τριβής» μεταξύ κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ε. Ε. και του ΔΝΤ.

Το μέτρο της εξόφλησης των φόρων με παραχώρηση του ακινήτου από την πλευρά του οφειλέτη ισχύει τυπικά από τον περασμένο Μάιο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έδινε τη δυνατότητα σε οφειλέτες να μεταβιβάσουν ακίνητα στο κράτος για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη που είχαν στο Δημόσιο, γλιτώνοντας έτσι τις κατασχέσεις και τις ποινικές διώξεις που ενεργοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επειδή, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις τα σπίτια και τα διαμερίσματα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι μεγαλύτερης αξίας από τις οφειλές του φορολογουμένου, τη διαφορά καρπωνόταν το Δημόσιο.
Πολύ γρήγορα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατάλαβαν ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα υπήρχαν ιδιοκτήτες που θα επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στο κράτος, από τη στιγμή που η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου συνιστούσε «καθαρή ληστεία» για τον φορολογούμενο. Για τον λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο τροποποίησε την αρχική διάταξη, έτσι ώστε η νέα ρύθμιση να προβλέπει τη μεταβίβαση στο Δημόσιο μόνο μέρους από την επιφάνεια του ακινήτου, που θα είναι ανάλογη με το ύψος της οφειλής.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι, αν κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου χρωστά 20.000 ευρώ στην εφορία και η αξία του ακινήτου που έχει στην κατοχή του ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, του παρέχεται η δυνατότητα να μεταβιβάσει μόνο το 20% της αξίας του ακινήτου για να ισοφαρίσει αυτά τα χρέη. Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου θα πραγματοποιείται από ειδικό κλιμάκιο εκτιμητών που θα συστήσει το υπουργείο Οικονομικών με γνώση και εμπειρία γύρω από το χώρο του real estate. Τούτο, όμως, συνεπαγόταν ότι ο προσδιορισμός της αξίας του ακινήτου δεν θα γινόταν μέσω της αντικειμενικής τιμής, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί, αλλά με βάση την εμπορική αξία. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με αυτό τον τρόπο ο ιδιοκτήτης διαφεύγει τον κίνδυνο της κατάσχεσης, ενώ σε περίπτωση που καταφέρει να βρει το ποσό της οφειλής θα μπορεί να πάρει πίσω το ποσοστό της ιδιοκτησίας που πέρασε στην κατοχή του Δημοσίου.
Πριν όμως οι φορολογούμενοι αποφασίσουν να χαρίσουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, ώστε να γλιτώσουν την κατάσχεση ή ακόμα και τη φυλακή, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν προσωρινή φορολογική ενημερότητα, ώστε να προσπαθήσουν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία και να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Αυτό που έμενε να ξεκαθαριστεί είναι τι θα γινόταν στην περίπτωση που το Δημόσιο προχωρούσε σε πώληση του ποσοστού που του έχει μεταβιβαστεί ή αν μετά την πράξη της μεταβίβασης ο ιδιοκτήτης έβρισκε αγοραστή για το 100% του ακινήτου… Αυτές, όμως, δεν ήταν οι μοναδικές γκρίζες ζώνες, όπως αποφάνθηκε στη συνέχεια η τρόικα. Υπήρχε και μία ακόμη μεγαλύτερη, που είχε να κάνει με τον ενιαίο φόρο. Τα τεχνικά κλιμάκια που μελέτησαν το νομοσχέδιο κόλλησαν στο εξής: Πώς θα καλυφθεί το κενό του φόρου για το μέρος του ακινήτου που μεταβιβάστηκε στο Δημόσιο; Για έναν φορολογούμενο που έχει εκχωρήσει στο κράτος το 50% της περιουσίας του, ο ενιαίος φόρος που θα πληρώσει το 2014 θα είναι μειωμένος στο μισό. Για τον λόγο αυτό, η τρόικα έχει ζητήσει να επανεξεταστεί η ρύθμιση και να ισχύσει μόνο όταν αποδεδειγμένα ο φορολογούμενος δεν έχει άλλο τρόπο εξόφλησης των οφειλών του πέραν της εκχώρησης των ακινήτων του.