«Κίνηση ματ», στα τοπικά πολιτικά πράγματα και όχι μόνο, και με προφανείς τις επιπτώσεις, στο άμεσο μέλλον, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισαν έμπειροι τοπικοί παράγοντες τη δημοσκόπηση που διενήργησε η «Metron Analysis» για λογαριασμό της «δημοκρατικής», καθώς μάλιστα δημοσιοποιήθηκε ξαφνικά, ως «κεραυνός εν αιθρία», ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά και ταυτόχρονα θέτοντας τέρμα στην παραφιλολογία και στους «ευσεβείς πόθους», του γνωστού τοπικού “συστήματος”.
Δυστυχώς, όμως, παρά τη σαφήνεια της πραγματικής βουλήσεως του ροδιακού λαού, γνωστοί αρνητές της δημοκρατικής νομιμότητας, όχι μόνον εμμένουν στις θέσεις τους, αλλά ορισμένοι απ’ αυτούς φτάνουν και στο σημείο να δηλώσουν ότι «γνωρίζουν καλύτερα από τον λαό, ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του λαού»!! Ναι, τολμούν, ακόμα, να εκστομίζουν τέτοια ύβρη και πρόκληση!!
Εν πάσει περιπτώσει, η «δημοκρατική», αφού τελείωσε τη δημοσίευση των ευρημάτων της δημοσκόπησης, απευθύνθηκε σε πολλούς τοπικούς παράγοντες, με το ακόλουθο κοινό ερώτημα:
«Οπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση της “δημοκρατικής” η συντριπτική πλειοψηφία του ροδιακού λαού, τάσσεται κατά του Καλλικράτη και του ενιαίου Δήμου. Το σχόλιό σας».
Πριν από την αναφορά στις δηλώσεις των ερωτηθέντων κρίνεται σκόπιμο να υπομνησθεί ότι για τον «Καλλικράτη» και το χωροταξικό των Δήμων, η δημοσκόπηση ανέδειξε κατά περίπτωση τα ακόλουθα ευρήματα:
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Βασίλειος Υψηλάντης, δήλωσε: “Έχω ήδη τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα όταν αποφασιζόταν η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και έχω υποστηρίξει πως το σχέδιο «Καλλικράτης» θα έπρεπε να έχει ονομαστεί «Κακοκράτης». Οι απόψεις μου παραμένουν αμετάβλητες”.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Μάνος Κόνσολας, δήλωσε: “Αφουγκραζόμενη την κοινωνία, η εφημερίδα σας, διεξήγαγε τη δημοσκόπηση, που είχε ως αποτέλεσμα να εκφράσει το θυμικό, το δίκαιο και την επιθυμία των πολιτών. Πέραν της άποψης, που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε από εμάς, οι πολίτες αποφάσισαν. Προσωπικά, χαίρομαι που ταυτίζεται η άποψή μου με την άποψη των πολιτών”.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, δήλωσε: “Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Ο «Καλλικράτης» χρειάζεται τροποποιήσεις, ώστε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια, κατά το πρότυπο των παλαιών κοινοτήτων, αλλά να υπάρχει ένα όργανο, δηλαδή ένας Δήμος, που να έχει συντονιστικό ρόλο”.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτριος Γάκης, δήλωσε: “Εμείς από τις επαφές μας και με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου εισπράττουμε την υποστήριξη της λειτουργίας του ενός ενιαίου Δήμου στο νησί. Τη συγκεκριμένη άποψη έχει και το 80% των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, όπως και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις θα πρέπει να γίνονται υπό ώριμες πολιτικές συνθήκες. Βέβαια, η έννοια του δημοψηφίσματος είναι μια σωστή ιδέα, την οποία υποστηρίζουμε”.
Η Βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα. Τσαμπίκα Ιατρίδη, δήλωσε: “Από την πρώτη στιγμή έχουμε εκφράσει την άποψη ότι ο οποιοσδήποτε επανασχεδιασμός του «Καλλικράτη» θα πρέπει να στηριχθεί στις τοπικές κοινωνίες με τοπικά δημοψηφίσματα. Δική μου προσωπική άποψη είναι ότι ο ένας Δήμος με τα προβλήματα, αλλά και χωρίς την απαραίτητη θεσμική θωράκιση δεν μπορεί να στηριχθεί. Τάσσομαι υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, με βασική προϋπόθεση να συνοδεύεται από τους οικονομικούς πόρους αλλά και τη σωστή χωροταξική κατανομή”.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, δήλωσε: “Εμείς θεωρούμε πως στο νησί πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος Δήμος. Σεβαστή η άποψη του 74% του ροδιακού πληθυσμού, αλλά νομίζω πως μπορώ να έχω και εγώ την άποψη μου”.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΛ. 13
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε: “Εξακολουθώ να υποστηρίζω πως ο ενιαίος Δήμος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι λογικό οι πολίτες να επιθυμούν την ύπαρξη περισσότερων Δήμων, διότι θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Ωστόσο, εγώ θεωρώ πως ο ενιαίος Δήμος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών”.
Η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κα. Ανδριάνα Μπαφίτη, δήλωσε: “Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν τον καθρέφτη των επιταγών της κάθε κοινωνίας. Λογικά αποδεικνύεται πως ο «Καλλικράτης» έχει αποτύχει. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως η κοινωνία επιθυμεί τους 4 Δήμους και προφανώς αυτό συμβαίνει, διότι ο πολίτης δεν εξυπηρετείται στην καθημερινότητά του.Σ υνεπώς θα πρέπει το αποτέλεσμα αυτό να γνωστοποιηθεί στα σημεία πολιτικής επιρροής, ώστε να ληφθεί υπ¶ όψιν στην όποια μεταρρύθμιση και η άποψη της κοινωνίας”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, δήλωσε: “Θεωρώ το αποτέλεσμα απολύτως αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, περίμενα ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Πιστεύω πως οι ερωτηθέντες απάντησαν με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει μέσα στο διάστημα εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτη». Νομίζω πως οι απογοητευμένοι από την επικρατούσα κατάσταση στο νησί θα έπρεπε να είναι περισσότεροι από το ποσοστό του 74%. Ο ροδιακός λαός, όπως φάνηκε, καταδίκασε τη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Πάππου, δήλωσε: “Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του. Βέβαια, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως το νησί είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μην αντέχει τη δημιουργία ενός Δήμου, όταν ξέρουμε πως υπάρχουν πόλεις, όπως το Λονδίνο, που λειτουργεί με ένα Δήμο. Αυτά, τα οποία κάποιοι υποστηρίζουν για τη μη λειτουργικότητα του ενός Δήμου λόγω μεγέθους του νησιού, δεν μπορούν να είναι ακριβή. Πιθανόν αυτό το οποίο κάποιοι επιθυμούν είναι να δημιουργήσουν νέες θέσεις για να εξυπηρετήσουν νέα πολιτικά συμφέροντα. Ο ένας Δήμος είναι υπεραρκετός, εάν λειτουργήσει σωστά”.
Ο πρώην δήμαρχος Ροδίων, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, δήλωσε: “Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το σχέδιο «Καλλικράτης» χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός, με αποτέλεσμα, οι πολίτες να βιώνουν και να πληρώνουν σήμερα τις συνέπειες. Γι¶ αυτό το λόγο η συντριπτική πλειοψηφία είναι εναντίον του «Καλλικράτη». Ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης”.
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Τιμόθεος Παρασκευάς, δήλωσε: “Ο κόσμος έχει δίκιο. Από τη μία δεν υπήρξε πληροφόρηση για το νόμο αυτόν και από την άλλη οι ιθύνοντες δεν έκαναν σωστό σχεδιασμό, ώστε να μπορέσει τελικά η κοινωνία να απολαύσει τα καλά αυτής της διαδικασίας. Τα πάντα είναι θέμα οργάνωσης και σχεδιασμού. Σαφώς, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, δεν μας επιτρέπεται να γυρίζουμε πίσω. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών”.
Το μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, κ. Λουκάς Κωτσαδάμ, δήλωσε: “Σωστά ο ροδιακός λαός μίλησε. Ο «Καλλικράτης» έχει σκοπό να συνενώσει τεράστια περιουσία, ώστε να τη δώσει σε ιδιωτικό κεφάλαιο. Εμείς είχαμε εντοπίσει και αναλύσει το ρόλο του «Καλλικράτη» και είχαμε ταχθεί απέναντι στα κόμματα που υποστήριζαν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής”.
Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Νομού Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Τάκης Μιχαήλου, δήλωσε: “Για μένα ήταν αναμενόμενα τα αποτελέσματα. Δεν μου προκαλεί εντύπωση. Επικρατεί εγκατάλειψη. Ιδιαίτερα στα χωριά, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Συμφωνώ απόλυτα με το ροδιακό λαό, διότι και εγώ τάσσομαι κατά του ενιαίου Δήμου”.
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδ/νήσου της ΔΗΜΑΡ, κ. Ιωάννης Καλαποδάκης, δήλωσε: ”Εξ¶ αρχής ήμασταν υπέρ της δημιουργίας ενός Δήμου στο νησί και νομίζω πως δεν συντρέχουν οι λόγοι για να πάμε σε μια διάσπαση. Η διαδικασία διάσπασης του νησιού είναι μια απίστευτα γραφειοκρατική και θεωρώ πως δεν συνεισφέρει και στο σκοπό δημιουργίας Δήμου αποτελεσματικού και λειτουργικού. Η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο Δήμος, αλλά απαιτείται βελτίωση των λειτουργιών και θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες και πόροι στις τοπικές κοινότητες”.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Ιάκωβος Γρύλλης, δήλωσε: “Ομολογουμένως, τα υψηλά αποτελέσματα της δημοσκόπησης με ξάφνιασαν. Δεν περίμενα να είναι τόσο μικρός ο αριθμός που επιθυμεί και εγκρίνει το νόμο «Καλλικράτη». Σαφώς, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, διότι η «metron analysis» είναι μία απόλυτα αξιόπιστη εταιρία δημοσκοπήσεων. Κατά την περίοδο λήψης της απόφασης εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», ως Επιμελητήριο, ήμασταν θετικοί, διότι θεωρήσαμε πως έτσι θα ήταν εφικτή η επίτευξη του συνολικού σχεδιασμού. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός για το σύνολο του νησιού, για ζητήματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, οι οδικές μεταφορές κλπ. Σαν έννοια, η ιδέα του «Καλλικράτη» ήταν σωστή, ωστόσο στην πορεία αποδείχθηκε πως δεν υπήρξε η απαραίτητη οργάνωση. Επιπλέον, αρνητικά αποτελέσματα επέφερε και η μείωση των πόρων από την κεντρική εξουσία. Τέλος, θεωρώ πως το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» εφαρμόστηκε παράλληλα με τις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες, επηρέασε αρνητικά την κοινή γνώμη”.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Γλυνός, δήλωσε: “Είμαι υπέρ του ενός Δήμου, κατόπιν θεσμικών βελτιώσεων, που θα δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μέσα από τα τοπικά συμβούλια. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη του ροδιακού λαού είναι σεβαστή”.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου, κ. Μιχάλης Μιχαήλ, δήλωσε: “Είναι σεβαστή η επιθυμία των συμπολιτών μας. Σε τέτοια σοβαρά ζητήματα χρειάζεται η άποψη του κόσμου, αλλά εμείς, ως Επιμελητήριο, είχαμε υποστηρίξει πως είμαστε υπέρ της ύπαρξης ενός ενιαίου Δήμου. Ακόμη και αν διαμελιστεί το νησί σε παραπάνω Δήμους, τα προβλήματα θα παραμείνουν ίδια. Δεν θα αλλάξει κάτι στη δομή της λειτουργίας των Δήμων. Σίγουρα, θα πρέπει να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία να πιστοποιεί πως η κατάσταση θα βελτιωθεί με την ύπαρξη επιπλέον Δήμων”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, δήλωσε: “Το ζήτημα είναι να πηγαίνουμε μπροστά. Θα μπορούσε ο ενιαίος Δήμος να δουλέψει, εάν υπάρξει περισσότερη Δημοκρατία και αποκέντρωση πόρων στα τοπικά συμβούλια για να καθίσταται ευκολότερη η αυτοδιαχείριση της καθημερινότητάς τους. Η εμπειρία μας δίδαξε πως ο κατακερματισμός των Δήμων δημιούργησε δυσκολίες στα μεγάλα έργα υποδομής. Από την άλλη, το υφιστάμενο σύστημα δε δουλεύει. Θεωρώ πως είμαστε σε αδιέξοδο. Στο 14% του νησιού, στο βόρειο τρίγωνο, κατοικεί το 80% του πληθυσμού. Θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση για τη χωροταξία των καινούργιων Δήμων. Δική μου πρόταση είναι να υπάρχει γενική διεύθυνση στην πόλη και διευθύνσεις Ανατολικής, Νότιας και Δυτικής Ρόδου, με αρκετό προσωπικό και πόρους και μεγάλη τοπική ανάπτυξη”.
Ο πρώην δήμαρχος Αρχαγγέλου, κ. Αλέκος Παπουράς, δήλωσε: ”Ο λαός του νησιού μίλησε και καλά θα κάνουν οι αιρετοί πάσης φύσεως να καταλάβουν ότι ο λαός αποφασίζει για τέτοια σοβαρά ζητήματα και εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει τη διαίρεση του νησιού, οφείλουμε να υπακούσουμε. Ο κόσμος μας στέλνει στην κορυφή και ο κόσμος μας κατεβάζει από την κορυφή. Τα μικρά χωριά στενάζουν με το σχέδιο του «Καλλικράτη». Ελπίζω οι Βουλευτές του νησιού να ακούσουν καλά τις αποφάσεις του κόσμου και να πράξουν τα δέοντα στο ελληνικό Κοινοβούλιο”.
Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Ρόδου, κ. Στράτος Καρίκης, δήλωσε: “Κανένας δεν μπορεί να μη λάβει σοβαρά υπ¶ όψιν μια δημοσκόπηση, οποία διενεργήθηκε με όλους τους κανόνες της επιστήμης και παρουσιάζει μια εικόνα συγκεκριμένη, η οποία δεν είναι άγνωστη σε εμάς τους αιρετούς. Παρουσιάζει το μόνιμο παράπονο των τελευταίων ετών των κατοίκων του νησιού και των τοπικών αιρετών που πραγματικά αντιλαμβάνονται ότι ο «Καλλικράτης» έχει αποξενώσει τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τοπικές κοινωνίες και δεν έχει δώσει πολιτική και οικονομική δύναμη στα τοπικά συμβούλια, ώστε να δίνουν λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας. Ο συγκεκριμένος αριθμός των αιρετών δεν επαρκεί για όλο το νησί. Είναι δεδομένο πως οι απόψεις της κοινής γνώμης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρέπει να προβληματιστούν όλοι. Απαιτείται η αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχει άμεση ανάγκη παροχής εξουσιών και οικονομικών πόρων στις κοινότητες. Ωστόσο, με δεδομένη την κατάσταση των 10 Δήμων τον Δεκέμβρη του 2010, ο ενιαίος Δήμος έχει δώσει λύσεις σε πολλά θέματα και κυρίως, στην τεχνική και την οικονομική τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων”.
O πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε: ”Η Ένωση Ξενοδόχων, σύσσωμη, πριν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» δήλωνε ενάντια στη βίαιη μετάβαση από τους 10 Δήμους στον ένα, επειδή ήταν βέβαιη πως η μετάβαση αυτή εκτός από ανώμαλη θα ήταν και αναποτελεσματική. Το γεγονός, ότι ο ροδιακός λαός επιθυμεί σήμερα το συμφέρον του είναι αυτονόητο και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτά, τα οποία αποτυπώνονται σε έρευνες. Μέσα από γραπτή τοποθέτηση στον Υπουργό Εσωτερικών συγχάρηκα τη σημερινή κυβέρνηση που συζητά για τον «Καλλικράτη» πριν μας τον ανακοινώσει και υποστήριξα πως πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα είναι σταθερή και μακρόβια, διότι για εμάς σταθερότητα σημαίνει πρόοδος”.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, κ. Γεώργιος Πόκκιας, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρουσίασε η εφημερίδα σας δείχνουν ξεκάθαρα τις τάσεις που επικρατούν στην τοπική κοινωνία 3 χρόνια μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Δείχνουν σαφέστατα και καταλυτικά, ότι η εφαρμογή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης παρουσίασε πολλά προβλήματα και χρήζει άμεσων αλλαγών. Αλλαγών θεσμικών στην κατεύθυνση της περισσότερης αποκέντρωσης, αυτονομίας και ανεξαρτησίας της, αλλά και αλλαγών χωροταξίας της. Τα αποτελέσματα αυτής της μέτρησης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ¶ όψιν από το Υπουργείο που θα φέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά και από τους τοπικούς και θεσμικούς παράγοντες που «δημοσιολογούν» εδώ και καιρό για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Όταν λέμε ότι πρέπει να ακούμε τη φωνή της κοινωνίας, πρέπει να το δείχνουμε έμπρακτα και όχι να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν μας συμφέρει”.