Κήρυξαν τον πόλεμο κατά των παράνομων καντίνων

Να καθαιρεθούν οι καντίνες που λειτουργούν παράνομα στο νησί της Ρόδου ζητούν οι εστιάτορες, που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και σε καταλήψεις, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα τους. Την ίδια ώρα όμως οι καντίνες … πολλαπλασιάζονται!
Η διοίκηση του Σωματείου Εστιατόρων, έχει αποφασίσει να κάνει νέο κύκλο επαφών πριν προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα όπως δήλωσε στη “δ” ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Γιάννης Κλούβας.
¶μεσα θα γίνει συνάντηση, τόσο με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ Κων Μπούτσικο όσο και με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπο Κόκκινο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, με έγγραφο που έστειλε πριν από λίγο καιρό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και άμεσα να καθαιρεθούν οι καντίνες που έχουν μετατραπεί σε κανονικά εστιατόρια και δεν σερβίρουν σνάκ όπως ορίζει η νομοθεσία αλλά κανονικό φαγητό προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στα εστιατόρια .
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ Κ1/1244 ΦΕΚ Β 270 1993) περί ρυθμίσεως του υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου, τα κινητά καταστήματα (Καντίνες) πρέπει να ασκούν την δραστηριότητά τους:
α) όπου δεν καλύπτονται οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού από στεγασμένο ομοειδές εμπόριο,
β) σε χώρους ευκαιριακής συγκεντρώσεως ή διελεύσεως ατόμων επ’ ευκαιρία π.χ. αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων,
άλλα πάντοτε με την προϋπόθεση ότι οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού δεν καλύπτονται από στεγασμένο εμπόριο ομοειδών ειδών.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη ΑΙβ/8577/1983, οι καντίνες μπορούν να προσφέρουν ροφήματα (π.χ. καφέ), γλυκίσματα, τα οποία μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί (όπως κωκ, αμυγδαλωτά) τόστ, πίτες, αναψυκτικά και μπύρες.
Έχουν επίσης εκδοθεί από την Κτηματική Εταιρεία και τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης,για τις κατασκευές αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο νησί της Ρόδου λειτουργούν 120 καντίνες που ανταγωνίζονται τα εστιατόρια.”Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση αυτή . Εμείς θα συναντηθούμε ξανά με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που έχει ζητήσει και την καθαίρεση των κατασκευών αυτών, αλλά και με το νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Βασίλη Μπρακουμάτσο.
Ζητάμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα μας . Διαφορετικά θα επιλέξουμε την οδό των κινητοποιήσεων” επεσήμανε ο κ Γιάννης Κλούβας.
¨Όσο για τη σεζόν του 2010 δεν μπορούν όπως είπε να γίνουν προβλέψεις. ” Η σεζόν που ξεκινά σε λίγο καιρό είναι σαν το καρπούζι. Το αγοράζεις αλλά δεν μπορείς να ξέρεις τι θα σου βγει τελικά” ανέφερε ο κ . Κλούβας.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 2009 έβαλαν λουκέτο αρκετά εστιατόρια και κάποια άλλα πουλήθηκαν, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με την κατάσταση που διαμορφώθηκε και με δεδομένο τον ανταγωνισμό από τις καντίνες .
“Έχει αλλάξει και η νοοτροπία των τουριστών. Οι ξένοι επισκέπτες μπορεί να έρχονται στη Ρόδο αλλά δείχνουν τώρα πια να αποφεύγουν τα εστιατόρια . Και αν προσέρχονται σε αυτά αποφεύγουν τα πολύ ακριβά πιάτα . Μεγάλος αριθμός τουριστών προτιμούν τα πρόχειρά γεύματα που κοστίζουν οπως πιστεύουν φθηνότερα” είπε απο την πλευρά του και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ . Κώστας Σαρρής.
Στην αλλαγή των προτιμήσεων των τουριστών, έχει παίξει ρόλο και η εφαρμογή από τα ξενοδοχεία, του συστήματος “All Inclusive” που παρέχει στους πελάτες εκτός από διαμονή και διατροφή.
Ωστόσο το συγκεκριμένο σύστημα έχει καθιερωθεί έχει μεγάλη ζήτηση από τους Ευρωπαίους τουρίστες και ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να καταργηθεί προς το παρόν.
Σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τον κ Κλούβα είναι και η προβολή του νησιού μας . “Ακόμη και η δράση των πλωτών σεμιναρίων δεν είναι μετρήσιμη αφού δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, για το τι θα συμβεί ακριβώς με τους τουρίστες και τις επιλογές που θα κάνουν τελικά” είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων.
Η διοίκηση του Σωματείου Εστιατόρων έχει καταθέσει πρόταση προς το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε πρώτη φάση για το άνοιγμα προς νέες αγορές όπως για παράδειγμα αυτή του Ισραήλ. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στο νησί μας δώδεκα μήνες το χρόνο και κανείς δεν τους δίνει τη σημασία που πρέπει . Μπορούμε να κάνουμε άνοιγμα στη συγκεκριμένη αγορά και να έχουμε επισκέπτες και απο κει, ανέφερε ο κ. Κλούβας.