Κήρυξε πτώχευση ο τομέας της υγείας

Μετά τη ματαίωση της πολυσυζητημένης επίσκεψης του υπουργού Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ρόδο, στη “θέση” του αφίχθη τελικά χθες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτής Αρτας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου.
Το κλίμα είχε ήδη… “ζεσταθεί’ από το πρωί όταν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ρόδου, γιατροί και νοσηλευτές, συνεπικουρούμενοι από στελέχη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία, με πανώ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: “Το εξπρές του Μεσονυχτίου της Υγείας” ή “Δεν φοβόμαστε τον ιό των χοίρων αλλά τον ιό της αδιαφορίας”, σε μια προσπάθεια να εισακουσθούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους.
Ο υφυπουργός που αφίχθη με καθυστέρηση στην Ρόδο, μετέβη πρώτα στα γραφεία της περιφέρειας όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο και κατόπιν πήγαν μαζί στο νομαρχιακό μέγαρο όπου τον υποδέχτηκαν με συνθήματα και διαμαρτυρίες.
Η σύσκεψη
Στη Νομαρχία βρίσκονταν ήδη οι βουλευτές κ.κ. Αρ. Παυλίδης, Τ. Καραμάριος και Ν. Ζωίδης, οι αντινομάρχες, οι Επαρχοι και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, οι επικεφαλής των παρατάξεων, εκπρόσωποι των κομμάτων της περιοχής, εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών του νοσοκομείου Ρόδου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, οι δήμαρχοι (στα όρια των οποίων βρίσκονται κέντρα υγείας ή Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) Νότιας Ρόδου, Αταβύρου, Αρχαγγέλου, Νισύρου, ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος Ρόδου, ο αντιπρόεδρος της Β’ ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων κ.ά.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Νομάρχης κ. Γ. Μαχαιρίδης, έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα του νοσοκομείου της Ρόδου λέγοντας πως παρά τις υποσχέσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτε, αν και εμφανίσθηκε διαλλακτικός επισημαίνοντας: «Δεν θέλουμε να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας. Ελπίζαμε σε αυτή τη συνάντηση να έρθει ο υπουργός και να δώσει λύσεις…». Ο νομάρχης μίλησε για τα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού σε γιατρούς και νοσηλευτές και για την εικόνα που εμφανίζει το νοσοκομείο η οποία «Δεν περιποιεί καμία τιμή» όπως είπε.
Ο περιφερειάρχης κ. Χ. Κόκκινος επικεντρώθηκε κυρίως στις νέες υποδομές υγείας που εγκαινιάστηκαν στην περιοχή μας και σε νησιά του Νομού -με πρόσφατο το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στους Λειψούς κι αυτό στη Λίνδο. Ο κ. Κόκκινος πάντως, ανέλαβε να δώσει εξηγήσεις για την απουσία Αβραμόπουλου από τη σύσκεψη: «Ο ίδιος ο υπουργός ήθελε να παραστεί σε αυτή τη συνάντηση. Ομως αναγκάστηκε να μείνει στην Αθήνα επειδή έπρεπε να προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης σχετικά με την γρίπη των χοίρων που βρίσκεται σε εξέλιξη» επιμένοντας ότι τα θέματα της υγείας: «Δεν έχουν χρώμα».
Με την σειρά του ο κ. Ζωίδης, μίλησε για τις ελλείψεις στον χώρο της υγείας στην περιοχή και αρνήθηκε να σχολιάσει την απουσία Αβραμόπουλου. «Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση της Υγείας είναι τραγική!» τόνισε. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Κόκκινος, ο οποίος θύμισε πως στην περσινή συνάντηση των βουλευτών με τον κ. Αβραμόπουλο η αντιπολίτευση δεν παρέστη, καθώς και στα εγκαίνια των μονάδων υγείας, για να του απαντήσει ο κ. Ζωίδης ότι δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος σε “ανούσιες κομματικές φιέστες”.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Καραμάριου ο οποίος επικεντρώθηκε στο προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο και στο έλλειμμα πολιτικής των προσλήψεων σε θέματα υγείας.
Η δήλωση του κ. Παυλίδη ήταν λακωνική και… συμβολική, όταν είπε: «Μου είπαν χρόνια πολλά για την γιορτή μου. Κατά τους εκκλησιαστικούς κύκλους ο 1ος Οσιος Αριστοτέλης θα είμαι εγώ!». Όσον αφορά στη συνάντηση περιορίστηκε να δηλώσει ότι «την στρατηγική την εφαρμόζουμε με τακτικές κινήσεις. Καλές οι αποφάσεις για νέες μονάδες αλλά υπάρχει πρόβλημα. Να μην το αφήσουμε να αναπτυχθεί άλλο. Λύστε το και αν χρειαστεί κοινοβουλευτική στήριξη εμείς είμαστε εδώ».

Ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου χρησιμοποιώντας και την ιδιότητα του προέδρου του ΠΡΟΤΟΥΡ, ζήτησε να στηριχθεί ο τουρισμός: «θεωρούμε κεφαλαιώδες θέμα την παροχή ασφάλειας στους επισκέπτες της Ρόδου. Αυτή την ασφάλεια στην υγεία, όμως, δεν την παρέχουμε» και αναφέρθηκε στην αγωνία των εργαζομένων και γιατρών στο νοσοκομείο της Ρόδου. Ο κ. Χατζηευθυμίου έκανε λόγο για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία στήριξε και στηρίζει το έργο του νοσοκομείου και παρότρυνε τα κόμματα να ψηφίσουν στη Βουλή ώστε να γίνονται προσλήψεις στην Υγεία εκτός ΑΣΕΠ.
Ο κ. Μαχαιρίδης πάντως επέμεινε ότι «αν δεν εγκριθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων δεν θα στηρίξουμε καμία προσπάθεια» εννοώντας ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένος να βοηθήσει σε προσλήψεις και χρηματοδοτήσεις μέσω της ΝΑΔ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Μ. Κορδίνα, σχετικά με τον ρόλο της Τ.Α. και ζήτησε «Το μαχαίρι να μπει επιτέλους βαθιά στο κόκαλο».

Γιατροί και νοσηλευτές
Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου των γιατρών κ. Γ. Τριάντου που μίλησε συνοπτικά για τις ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό και το έλλειμμα που παρουσιάζει ο νέος νόμος (3754/09) ενώ σχετικά με την επίσχεση εργασίας δήλωσε: «Και αν ακόμη λήξει, τα ουσιαστικά προβλήματα θα παραμείνουν».
Η πρόεδρος των εργαζομένων κα Λ. Καλαμάτα είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Παρουσίασε την τραγική κατάσταση που κυριαρχεί στο νοσοκομείο που έχει φτάσει πλέον να στηρίζεται στους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνίζονται να αγοράσουν πολλά βασικά υλικά από την τσέπη τους! Μίλησε για τα “μπαλώματα” που γίνονται με τις ολιγοήμερες αποσπάσεις γιατρών που δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά ενώ το φαρμακείο και ο μαγνητικός τομογράφος παραμένουν… κλειστά.
Τον λόγο έλαβαν οι Έπαρχοι Κω και Καλύμνου κυρίες Μ. Κυπραίου και Χ. Σιφουνιού που μίλησαν για τα προβλήματα και τα κενά στο νοσοκομείο Κω και Καλύμνου ενώ τέθηκε και το θέμα της μετεξέλιξης του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.

Η Αποχώρηση Υψηλάντη και οργή Παπουρά
Αναμένοντας αρκετή ώρα τον λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Β. Υψηλάντης αντιδίκησε έντονα με τον προεδρεύοντα της σύσκεψης κ. Μαχαιρίδη με συνέπεια να αποχωρήσει από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει.
Μετά την τοποθέτηση και του προέδρου του ΙΣΡ κ. Χ. Μαντά, ο δήμαρχος Αρχαγγέλου κ. Αλ. Παπουράς ήταν ο πλέον καυστικός στην τοποθέτησή του περιγράφοντας την προσωπική του περιπέτεια στο υπουργείο Υγείας για θέματα του δήμου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του υφυπουργού. «Η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει πτωχεύσει στον τομέα υγεία» αναφώνησε.
Να σημειωθεί ότι ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των κ.κ. Σαββή, Τσουκαλά, Νισύριου (πρ. Κ.Υ. Νισύρου), Ν. Απέργη, Τριανταφύλλου, Περδικάρη, Τιμ. Παρασκευά, Ζωγραφίδη και Κουτσόπουλου που έθεσαν κι άλλα θέματα στον κ. Παπαγεωργίου.
Ο υφυπουργός Υγείας
Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου είπε πολλά και… καλά χωρίς ουσιαστικές όμως δεσμεύσεις. Αφού µπροσπέρασε’ τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν πέρασε στην αντεπίθεση και ανεβάζοντας αισθητά τον τόνο της φωνής του περιέγραψε την κατάσταση στην Υγεία: «Δεν σας επιτρέπεται να υποβαθμίζετε το νοσοκομείο της Ρόδου!» το οποίο κατέταξε ανάμεσα στα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, λέγοντας πως «η στρατηγική σχεδιάστηκε πριν από χρόνια και για τις υποδομές και για τον εξοπλισμό και για την στελέχωση». Ξεκαθάρισε πάντως ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν δέχτηκε ξανά, να χτίζεται καινούργιο νοσοκομείο αν προηγουμένως δεν έχει κινηθεί η διαδικασία του Οργανισμού που θα ταιριάζει στα μέτρα του εκάστοτε νοσοκομείου -αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υπολειτουργίας των Οργανισμών στα νοσοκομεία και το βασικό για την δική μας περιοχή που έχει ως αποτέλεσμα και το πρόβλημα χρηματοδότησης. Δεσμεύτηκε πάντως ότι παρά το γεγονός πως παρέχονται πολλά κίνητρα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους γιατρούς ενώ τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο θα λύσει τα προβλήματα στις προσλήψεις τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών: «Αν πάει πάνω από το 5-10% των νέων θέσεων που θα διατεθούν στο κέντρο ή το Λεκανοπέδιο, θα πάψω να είμαι υπουργός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσηλευτές!».
Το νέο ν/σ θα έρθει στα θερινά τμήματα της Βουλής και αφορά προσλήψεις 2.000 γιατρών (1.500 ειδικευμένοι και 500 ειδικευόμενοι) με σύντομες διαδικασίες και 1.600 νοσηλευτών μέσα στον Μάιο -μεταξύ αυτών 20 θέσεις για τη Ρόδο. Τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν οι 2.000 θέσεις (από τις 5.500 που θα προκηρυχθούν συνολικά) μεταξύ των οποίων προβλέπονται κι άλλες θέσεις για την περιοχή μας. «Αυτά μπορώ να σας πω για να είμαι συνεπής απέναντί σας και όταν θα ξαναβρεθώ εδώ να μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι θα δοθεί μόνιμη λύση για τα επόμενα χρόνια με τις προσλήψεις με προτεραιότητα στη νησιωτική Ελλάδα.
Τέλος, απαντώντας στις βαριές κουβέντες που ειπώθηκαν εναντίον του, είπε ότι «αυτές οι τοποθετήσεις ξεπερνούν και το όριο του ευτελούς λαϊκισμού, αφού αν και υπάρχει ιδεολογική διάσταση τελικά δεν μπορούμε να εντυπωσιάσουμε κανέναν και εκτιθέμεθα οι ίδιοι με αυτές τις τοποθετήσεις» όπως τόνισε.
Κλείνοντας “κάλυψε” απόλυτα τον κ. Αβραμόπουλο, αφού έπρεπε να μείνει στην Αθήνα για το θέμα της γρίπης η οποία έχει δημιουργήσει πλέον προβλήματα και στην οικονομία -με μείωση κατανάλωσης του χοιρινού κρέατος κ.λπ.
“Στον αέρα”
οι 30 νοσηλευτές
Αλγεινές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν όταν στο τέλος της συνεδρίασης ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης απαίτησε από τον υφυπουργό να δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχει από αύριο στην προσπάθεια να αλλάξει ο οργανισμός του νοσοκομείου Ρόδου ώστε να είναι υλοποιήσιμες οι δεσμεύσεις για προσλήψεις, αρνήθηκε ωστόσο να προχωρήσει στην διευκόλυνση της πρόσληψης μέσω ΝΑΔ άλλων νοσηλευτών. Τη θέση του νομάρχη στήριξε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κορδίνας, που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ο β’ βαθμός να διευκολύνει άλλο τέτοιες προσπάθειες, γεγονός που φάνηκε ότι δυσαρέστησε μερικούς εκ των παρισταμένων, αφού ήταν η τελευταία ρανίδα ελπίδας -αν και ο υφυπουργός εξεπλάγη αφού δήλωσε ότι «έχω στο γραφείο μου ένα συμφωνητικό με την υπογραφή της ΤΕΔΚ…» πράγμα που ο κ. Κορδίνας διέψευσε κατηγορηματικά.
Εν πάση περιπτώσει, δυστυχώς, το θέμα επαναπρόσληψης των 30 νοσηλευτών παραμένει “στον αέρα” και ίσως απαιτηθεί νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.