Κλείνει η είσοδος του ΧΥΤΑ στους οφειλέτες – Δήμους

Οπως έχει προαναγγείλει η «δ» από την προσεχή Δευτέρα, 25 Μαΐου, θα απαγορευθεί η απόρριψη στερεών αστικών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ βορείου τριγώνου του νησιού, στους Δήμους που δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμα τις οφειλές τους προς τη Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου (ΔΕΚΡ).
Τα μέλη της Ενωσης Εργατοτεχνικού και Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΚΡ σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν απεφάσισαν να στηρίξουν την απόφαση αυτή του δ.σ. της δημοτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα απέστειλαν προς τον αρμόδιο εισαγγελέα Ρόδου, την ακόλουθη επιστολή – καταγγελία:
Κύριε Εισαγγελέα
Με την επιστολή μας αυτή επανερχόμαστε στην από 18/11/2008 και με αρ. Πρ. 297 επιστολή μας προς εσάς, όπου σας ενημερώσαμε γενικά για τις οφειλές των Δήμων του βόρειου τριγώνου Ρόδου προς τον ΧΥΤΑ Β. Ρόδου του οποίου την ευθύνη διαχείρησης και λειτουργίας έχει η Δ.Ε.Κ.Ρ., αλλά και για οφειλές του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για εργασίες καθαριότητας που μέχρι πρόσφατα η Δ.Ε.Κ.Ρ. παρείχε στα όρια ευθύνης του.
Επειδή οι οφειλέτες δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Επειδή η κατάσταση αυτή έχει φέρει την Δ.Ε.Κ.Ρ. σε δυσμενή οικονομική κατάσταση με ορατό πλέον τον κίνδυνο της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Δηλαδή στην έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, την εξόφληση των προμηθευτών. Αδυνατεί η επιχείρηση να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα όπως είναι η προμήθεια εξοπλισμού, οχημάτων, μηχανημάτων, κάδων, την εφαρμογή μελετών και προγραμμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και επισκέπτες της πόλης. Επειδή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Δημοτική Επιχείρηση η οποία επί τρία συνεχόμενα έτη παρουσιάζει οικονομική ζημιά αναστέλλεται η λειτουργία της και κλείνει. Οι εργαζόμενοι ή απολύονται ή κατανέμονται σε άλλες επιχειρήσεις του Δήμου όπως έγινε με την Α.Δ.Ε.Κ.Τ., με τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργούνται και που σήμερα η τοπική κοινωνία βιώνει.
Επειδή πλέον οι εργαζόμενοι στην Δ.Ε.Κ.Ρ. δεν αντέχουν άλλο την καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους και 22 ημέρες και την μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών από μισθούς του έτους 2008.

Υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος κατασχέσεων κατοικιών και μάλιστα πρώτης κατοικίας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών που προέκυψαν από την μη έγκαιρη εδώ και δύο χρόνια καταβολή αποδοχών προς τους εργαζόμενους.
Για τους παραπάνω λόγους
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Δ.Ε.Κ.Ρ. αποφάσισε ομόφωνα:
1. Συντάσσεται καθολικά και θα στηρίξει δυναμικά στην πράξη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης για την απαγόρευση εισόδου προς τελική διάθεση στερεών αστικών απορριμμάτων όλων των οφειλετών, από 25-05-09.
2. Η τιμολόγηση των τελών χρήσης του Χ.Υ.Τ.Α. Β. Ρόδου να γίνεται στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα και εξόφληση στο τέλος του ιδίου μήνα.
3.Να ερευνηθεί από πλευράς του νομικού συμβούλου του σωματείου των εργαζομένων εάν προκύπτουν ευθύνες από άλλα πρόσωπα ή υπηρεσίες για την μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς την Δ.Ε.Κ.Ρ. και να ασκηθούν τα νομικά απαιτούμενα.
Για όλα τα παραπάνω κύριε εισαγγελέα η Γ.Σ. αποφάσισε το κείμενο αυτό να έχει παραλήπτες και:
• Τον Δήμαρχο Ροδίων και πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. κ. Χατζηευθυμίου.
• Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Ροδίων κ. Κόνσολα
• Τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. του Δήμου Ροδίων κ.κ. Γιαννόπουλο Γ. και Καραγιάννη Σ.

• Τον Δήμαρχο Ιαλυσού κ. Στάγκα
• Τον Δήμαρχο Πεταλούδων κ. Κορδίνα
• Τον Δήμαρχο Αφάντου κ. Διακοσταματίου
• Τον πρόεδρο της κοινής επιτροπής του Χ.Υ.Τ.Α. κ. Ιατρίδη
• Τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Κ.Ρ. κ. Παπαϊωάννου
• Τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
• Την Τ.Ε.Δ.Κ.Δ.
• Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου
• Την Διεύθυνση Εργασίας
• Το ΥΠΕΧΩΔΕ Τμήμα στερεών αποβλήτων
• Την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου
• Ολα τα ΜΜΕ
• Το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τις ιστοσελίδες με ενδιαφέρον το περιβάλλον και τον τουρισμό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΤΕΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ