«Κουρεύτηκαν» τα χρέη ενός 30χρονου στρατιωτικού

Mε την υπ΄αριθμ. 21/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), που κατέστη ήδη τελεσίδικη, επετεύχθη το «κούρεμα» των δανείων ενός στρατιωτικού σε ποσοστό 66% σε εφαρμογή των προβλεπομένων από το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ο στρατιωτικός, 30 ετών, είναι δεκανέας και υπηρετεί σε μονάδα της Ρόδου. Είναι άγαμος και άτεκνος, και διαμένει με τους γονείς του σε μισθωμένο διαμέρισμα στην Ιαλυσό Ρόδου.
Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνουν τα 950 ευρώ. Το έτος 2010 είχε δανεισθεί από την Εμπορική Τράπεζα το ποσό των 2.116,13 ευρώ με σύμβαση καταναλωτικού δανείου και το ποσό των 1.090,20 ευρώ από σύμβαση εγγυήσεως της σύμβασης καταναλωτικού δανείου, από την Τράπεζα Πειραιώς το ποσό των 35.832,98 ευρώ με σύμβαση καταναλωτικού δανείου και από την Γενική Τράπεζα το ποσό των 2.277,15 ευρώ με σύμβαση πιστωτικής κάρτας.
Συνολικά, οφείλει στις πιστώτριές του, το ποσό των 40.866,46 ευρώ.
Κατά το χρόνο λήψης των δανείων τα έτη 2006 και 2007, ο στρατιωτικός είχε επαρκές εισόδημα ύψους 1.150 ευρώ πλέον 180 ευρώ από επιδόματα, ώστε μπορούσε να καλύπτει το ποσό των δόσεων. Επιπλέον, στην αποπληρωμή των δανείων του συνέδραμε και η μητέρα του, η οποία ελάμβανε ανά δίμηνο επίδομα ύψους 540 ευρώ, λόγω πνευματικής αναπηρίας.
Ο πατέρας του είναι άνεργος από το έτος 2005 και αδυνατεί έκτοτε να εξεύρει εργασία λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.
Δηλαδή, ο στρατιωτικός είναι ο μόνος που συνεισφέρει οικονομικά στην οικία του και στην οικογένειά του. Η δυνατότητα που είχε να αποπληρώνει τις δόσεις του προκύπτει και από τα προσκομιζόμενα εκκαθαριστικά των οικ. ετών 2004 έως 2012, από όπου φαίνεται ότι είχε όλο και υψηλότερες απολαβές μέχρι το έτος 2009, ενώ από αυτή τη χρονιά και έπειτα οι απολαβές του ολοένα και μειώνονταν.
Ταυτόχρονα η μητέρα του έπαψε να λαμβάνει το ανωτέρω αναφερθέν επίδομα, με αποτέλεσμα τα έσοδα της οικογένειας να μειωθούν σε βαθμό που να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, απέναντι στις πιστώτριες, από το έτος 2010.
Συγκεκριμένα, προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία ότι το ύψος των μηνιαίων βιοτικών αναγκών του ανέρχεται πολύ συντηρητικά στο ποσό των 650 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 350 ευρώ δαπανά για το μίσθωμα της οικίας, όπου διαμένει με την οικογένειά του, στην Ιαλυσό.
Περαιτέρω δαπανά 10 ευρώ ημερησίως για βενζίνη, προκειμένου να μεταβαίνει από την οικία του στην εργασία του σε στρατόπεδο στ’ Αφάντου, διανύοντας απόσταση 25 χλμ για κάθε διαδρομή. Τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζεται τα δαπανά για τα έξοδα διατροφής του ιδίου και των γονέων του, για τους λογαριασμούς και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της μητέρας του.
Με τα δεδομένα αυτά αλλά και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι μετά βεβαιότητας, εξαιτίας της περιρρέουσας κατάστασης που υφίσταται στον δημόσιο τομέα (στον οποίο απασχολείται) και που έχει προκαλέσει η οικονομική ύφεση που ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και πάνω από 3 χρόνια, λαμβανομένου υπόψη αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο μισθός του στο μέλλον, αλλά, αντιθέτως, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να διαθέτει μηνιαίως συνολικά για την αποπληρωμή των οφειλών του προς τις πιστώτριες το ποσό των 300 ευρώ.
Περαιτέρω, δεν διαθέτει κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο, ενώ το μόνο κινητό περιουσιακό στοιχείο του είναι ένα αυτοκίνητο.
Το δικαστήριο αποφάσισε να καταβάλει στην «Εμπορική Τράπεζα» το ποσό των 15,36 ευρώ και το ποσό των 7,92 ευρώ μηνιαίως, στην “Πειραιώς” το ποσό των 260,16 ευρώ και στη “Γενική” το ποσό των 16,53 ευρώ.
Εκρινε ότι ο 30χρονος θα πρέπει να καταβάλει σε βάθος 4ετίας το ποσό των 14.398,56 ευρώ έναντι των συνολικών οφειλών του ύψους 41.316,46 ευρώ.
Περαιτέρω αποφάσισε να μην εκποιηθεί το αυτοκίνητό του.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Βολονάκη.