Λαμβάνονται μέτρα για την οδική ασφάλεια

Τη λήψη μέτρων για την αυστηρή συμμόρφωση των κατοίκων της Ρόδου προς την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την οδική ασφάλεια και συγκεκριμένα για τη γενικευμένη χρήση του προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς όλων των μηχανοκίνητων δικύκλων και της ζώνης ασφαλείας από τους οδηγούς αυτοκινήτων εντός και εκτός της πόλεως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Γ. Μεσοδιακάκης και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου κ. Φ. Νικολόπουλος.
Σε πρώτη φάση εφαρμογής σχετικής αυστηρής εγκυκλίου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα για 10 ημέρες από σήμερα οι οδηγοί θα ενθαρρύνονται για την χρήση κράνους και ζώνης ενώ με την πάροδο της προθεσμίας θα αρχίσει η επιβολή τσουχτερού προστίμου.
Από όλους τους τρόπους μεταφοράς, οι οδικές μεταφορές είναι οπωσδήποτε οι πιο επικίνδυνες και οι πιο δαπανηρές σε ανθρώπινες ζωές. Για το λόγο αυτό, το νέο πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια προβλέπει αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ και ενίσχυση των οδικών ελέγχων με σκοπό να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% ο αριθμός των θανάτων έως το 2010.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Γ. Μεσοδιακάκης κατέστησε συγκεκριμένα σαφές ότι τέθηκε σε εφαρμογή εγκύκλιος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δόθηκαν σαφείς εντολές για αυστηρούς ελέγχους από τώρα και εφ’ εξής για τη χρήση κράνους από τα δίκυκλα αλλά και ζώνης ασφαλείας από τους οδηγούς των αυτοκινήτων εντός και εκτός της πόλης.
«Επειδή θα υπάρξει μια κοινωνική αναταραχή όσον αφορά τις μετακινήσεις κυρίως εντός της πόλεως και ειδικά με τα δίκυκλα θα ήθελα να ενημερώσω ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφωθούν με το μέτρο για να μην υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Η άποψή μας είναι ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο γι’ αυτό θα προτιμούσα μια ενσυνείδητη πειθάρχιση των οδηγών αντί να την επιβάλουμε εμείς με πρόστιμα. Ευελπιστώ ότι οι πολίτες θα κατανοήσουν τους λόγους επιβολής των μέτρων και θα πειθαρχίσουν» πρόσθεσε σχετικά.
Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου κ. Φ. Νικολόπουλος προσέθεσε στη συνέχεια ότι οι εντολές του Αρχηγείου είναι σαφείς διευκρινίζοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει μετά την πάροδο 10ημέρου και αφού προηγηθεί επαρκής ενημέρωση του κοινού με τη διανομή έντυπου φυλλαδίου με ανάλογα μηνύματα και οδηγίες.
«Η εφαρμογή του μέτρου είναι πλέον επιβεβλημένη καθόσον διαπιστώθηκε ότι σε τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται δίκυκλο είχαμε συνέπεια θανάσιμους και σοβαρούς τραυματισμούς. Οι Ροδίτες πιστεύουν λανθασμένα ότι λόγω του ότι διανύουν μικρές αποστάσεις ή οι ταχύτητες που αναπτύσσουν είναι πολύ μικρές δεν θα υπάρξει τραυματισμός τους. Αυτό καταρρίπτεται από τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου καθόσον διαπιστώνεται ότι το 75% του συνόλου των τροχαίων ατυχημάτων σ’ όλο το νησί γίνονται εντός της πόλεως».
Σε ό,τι αφορά διάφορες υπεκφυγές οδηγών που δηλώνουν αδυναμία χρήσεως κράνους ή προσκομίζουν βεβαιώσεις ιατρών ο αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου ήταν σαφής «Συνιστούμε να μην χρησιμοποιούν δίκυκλα εφόσον δεν μπορεί να φέρουν το κράνος. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από την υποχρέωση αυτή ακόμη κι αν έχει ιατρικές γνωματεύσεις».
Το ύψος του προστίμου για τη μη χρήση κράνους ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας ανέρχεται στα 350 ευρώ κι αν καταβληθεί εντός 10 ημέρου από τη βεβαίωση του προστίμου μειώνεται στο 50%.