Λέει «ναι» ο Καλαθενός

Τρία σημαντικά θέματα, «άνοιξαν» στην επικοινωνία που είχαμε με τον Μιχάλη Καλαθενό, τον επικρατέστερο ως τώρα διαιτητικό παράγοντα, να αναλάβει τα ηνία της Δωδεκανησιακής διαιτησίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης, ο Καλαθενός έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει κατ ουσία το νευραλγικό πόστο του Αρχιδιαιτητή, ενώ προσβλέπει και στο νέο θεσμό του Περιφερειακού, στην περίπτωση που το μέτρο το οποίο εξήγγειλε η ΚΕΔ/ΕΠΟ, τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Για να κατανοήσουμε περισσότερο τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του πρώτου στην τάξη, Αρχιδιαιτητή της Δωδεκανήσου, θα πρέπει να αναλογιστούμε, ότι ξεκινά πρώτος, σε μία καινούργια διαδικασία πάνω σε θεμέλια τα οποία δημιούργησε μόλις πρόσφατα η νέα επιτροπή, περιθωριοποιώντας το παλιό οικοδόμημα στο οποίο στηρίζονταν η διαιτησία, εγκαθιδρύοντας το καινούργιο, στα πλαίσια της αναβάθμισης της.
Ουσιαστικά ο Καλαθενός, συναντά πρωτόγνωρες καταστάσεις και καλείται μέσα από τη δική του βούληση, να λειτουργήσει το σχέδιο το οποίο εξήγγειλε η ΚΕΔ/ΕΠΟ. Να λειτουργήσει δηλαδή, ένα φορέα όπως είναι αυτός των διαιτητών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, των ορισμών, των διεξαγωγών σχολών, και σ’ όλα τα υπόλοιπα θέματα που συνάδουν στις αρμοδιότητες του επικεφαλής της Δωδεκανήσου στον τομέα αυτό. Ξεκινά από μηδενική βάση και για το λόγο αυτό θεωρεί εξέχουσας σημασίας το θέμα των συνεργατών του. «Υπάρχει η σκέψη και η επιθυμία να αναλάβω τα καθήκοντα του αρχιδιαιτητή», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε. «Ωστόσο πριν να προβούμε σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, θα πρέπει πρώτα να γίνει μία διασυλλογική συζήτηση, η οποία κατά κύριο λόγο θα αφορά τις λεπτομέρειες, αλλά και τους συνεργάτες τους οποίους θα πρέπει να επιλέξω, ώστε να ξεκινήσουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα».
Ο Καλαθενός, βάσει αυτών των πρώτων αναφορών του, γνωστοποιεί ότι η κατάσταση για το τοπικό όργανο διαιτησίας, σε επίπεδο εφαρμογών, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ναι μεν υπάρχει το σχέδιο δράσης, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες «λεπτομέρειες» οι οποίες θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν.
Μία από αυτές, είναι οι συνεργάτες αλλά και ο τρόπος λειτουργίας, μίας επιτροπής που μέχρι πρόσφατα ήταν «προσκείμενη» στο σύνδεσμο των διαιτητών, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό, περιθωριοποιείται από τις αναφορές του νέου τροποποιημένου Κανονισμού.
Θέμα συνεργασίας, θέμα αρμοδιοτήτων και θέμα ενίσχυσης του έργου της επιτροπής από το σύνδεσμο και άλλα πολλά, υπάρχουν ως ερωτηματικό και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν αναλάβει δράση ο νέος αρχιδιαιτητής, σε ένα σύστημα το οποίο όπως αποδεικνύεται, εκτός από τα πλαίσια που ορίζει, χρειάζεται και την καλή θέληση (αμοιβαίες παραχωρήσεις αν χρειαστεί) προκειμένου να λειτουργήσει.
Για το θέμα των συνεργατών του ο Καλαθενός ήταν ξεκάθαρος: «δεν δεσμευόμαστε, βάσει των αναφορών του Κανονισμού, στην επιλογή των συνεργατών μας. Μπορεί να είναι παρατηρητές που έλαβαν μέρος στη διαδικασία των εξετάσεων, μπορεί όμως και να μην είναι».
Η τοποθέτηση του Καλαθενού «ανοίγει» το δρόμο των επιλογών του, σε ότι αφορά τους συνεργάτες του για την επιτροπή, οι οποίοι θα πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης, προκειμένου να μην παρατηρηθούν προβλήματα του παρελθόντος.
«Έγινε μία επαφή με τον πρόεδρο της Ένωσης, Κλεόβουλο Χατζηγεωργίου, ο οποίος μου κατέθεσε την πρόταση να αναλάβω την ηγεσία του τοπικού οργάνου και από ότι δείχνουν οι εξελίξεις, θα την αποδεχτώ»
Σύμφωνα λοιπόν και με αυτή τη δήλωση, ο Μιχάλης Καλαθενός θα εξουσιοδοτηθεί επίσημα από το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΔ., το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη 4 Αυγούστου, ώστε να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του Αρχιδιαιτητή, παρότι πέραν των αναγκών που δημιουργεί η θέση, θα πρέπει πρώτα να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργεί.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα, το οποίο και ο ίδιος κατέθεσε υπό μορφή ερώτησης κατά την διεξαγωγή των σεμιναρίων στην Αθήνα από 20-23 Ιουλίου, αφορά τις αποζημιώσεις των διαιτητών και το ταμείο στο οποίο θα κατατίθενται τα χρήματα, των αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με το παλιό σύστημα, τα χρήματα πήγαιναν στους συνδέσμους. Με το νέο, η κατάσταση αυτή παραμένει αδιευκρίνιστη, αφού είναι θέμα πλέον του αρχιδιαιτητή, τον οποίο διαχωρίζει ο Κανονισμός από το σύνδεσμο.
Ο Καλαθενός, παρότι κατέθεσε την απορία του, απάντηση που να επιλύει τους προβληματισμούς του δεν έλαβε. «Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί το πλαφόν, της δομής και λειτουργίας του τοπικού οργάνου διαιτησίας. Δεν υπάρχει σχετική εγκύκλιος ή αναφορά ούτε κατευθυντήριες γραμμές. Ένα ακόμη θέμα είναι θέση του Αρχιδιαιτητή. Αν είναι έμμισθη». Όπως συμπεραίνεται είναι θέμα ΕΠΣΔ. «Σε ότι αφορά τον τρόπο και ποιος θα έχει τη δικαιοδοσία στις αποζημιώσεις ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα»συνέχισε να αναφέρει ο Καλαθενός «Επίσης δεν γνωρίζουμε πως θα λειτουργήσουμε κατά μεγάλο ποσοστό και πως θα διεξάγονται τα σεμινάρια, οι σχολές και όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τη διαιτησία. Χωρίς το σύνδεσμο, χωρίς τη βοήθεια του, είναι δύσκολο να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες. Πιστεύω ότι η συνεργασία με το σύνδεσμο είναι ενδεδειγμένη. Ωστόσο πως μπορεί να οριστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας αν ο σύνδεσμος είναι αποκομμένος από οικονομικά κίνητρα», ανέφερε στον επίλογο του ο Καλαθενός, υπό τη μορφή ερωτήματος.