“Λόφοι” τα σκουπίδια στο αεροδρόμιο Ρόδου!

Χειρόφρενο τράβηξαν και μάλιστα επ αόριστον, τα βυτιοφόρα του δήμου Πεταλούδων που σταμάτησαν από προχθές, την αποκομιδή των απορριμμάτων από το αεροδρόμιο της Ρόδου, γιατί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρνείται να καταβάλει τα χρήματα που οφείλει.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας, ενημέρωσε σχετικά τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Βασίλειο Μπρακουμάτσο, σε συνάντηση που είχαν προχθές το μεσημέρι.
Πρόκειται για την υπόθεση που έχει γίνει πληγή, για το δήμο Πεταλούδων και μια από τις αιτίες, για την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι και πριν λίγο καιρό ίσχυε η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του δήμου Πεταλούδων. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε παραταθεί η σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί έναντι ποσού εξευτελιστικού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην “δ” ο δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας. Και ενώ θα περίμενε κανείς βελτίωση της κατάστασης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επανήλθε για να “μεταβιβάσει” το πρόβλημα πίσω … στο δήμο Πεταλούδων. Για να γίνει αυτό η ΥΠΑ, έφθασε στο σημείο να επικαλεστεί ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1958, προκειμένου να μην καταβάλλει, το οφειλόμενα στο δήμο Πεταλούδων. Στο σχετικό έγγραφο, που κοινοποιήθηκε στη δημοτική αρχή προχθές αναφέρεται, πως τα οφειλόμενα θα πρέπει να εισπραχθούν από τις εταιρείες και τους φορείς που συνεργάζονται με το … αεροδρόμιο της Ρόδου. “Πως είναι δυνατό να βρούμε άκρη, μέσω αυτής της οδού όταν οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η ΥΠΑ για το αεροδρόμιο αλλάζουν κάθε χρόνο;” αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Πεταλούδων, που αναφέρθηκε και στο ιστορικό της υπόθεσης καθώς και στην συμφωνία που πριν από ένα έτος είχε γίνει με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η οποία δεν τηρήθηκε.
“Μας ζητήθηκε να στείλουμε έγγραφο, για να επιμηκύνουμε τη σύμβαση και περιμέναμε την απάντηση. Σε επιστολή που μας κοινοποιήθηκε προχθές αναφέρεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως η ΥΠΑ ως δημόσια υπηρεσία με βάση Βασιλικό Διάταγμα του 1958 δεν υποχρεούται, να πληρώνει και αν θέλει ο δήμος Πεταλούδων να πάρει τα χρήματα που δικαιούται , για την αποκομιδή των απορριμμάτων θα πρέπει να βρει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο και ως τούτου το ρυπαίνουν για να εισπράξει από εκείνους την οφειλή. Η ΥΠΑ θεωρεί δηλαδή πως δεν έχει την υποχρέωση, να πληρώσει. Όμως είχαμε κάνει συμφωνία πέρσι και η ΥΠΑ είχε συμφωνήσει, για το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει δηλαδή 200.000 ευρώ ετησίως . Τότε είχε δεσμευθεί και για τον επιμερισμό των δαπανών, στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο. Με βάση τη συμφωνία αυτή είχαμε προχωρήσει και τώρα βρισκόμαστε, ενώπιον απροόπτου” επεσήμανε ο κ Μιχάλης Κορδίνας.
Η εξέλιξη αυτή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και ώθησε τον δήμαρχο Πεταλούδων στην απόφαση, για την διακοπή της αποκομιδής των απορριμμάτων και μάλιστα επ αόριστον.
Στο σχετικό έγγραφο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει τα εξής:
“Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με ανωτέρω σχετικό δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση αποκομιδής των απορριμμάτων τής ΥΠΑ/ ΚΑΡΔ με την ΔΕΥΑΠ για το έτος 2010, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 82 του ΒΔ/58 απαλλάσσονται παντός δημοτικού ή κοινοτικού φόρου ή τέλους και δικαιώματος , το Ελληνικό Δημόσιο και οι ΟΤΑ , από τις διατάξεις του Ν 1080?80 ( ΦΕΚ 246/22-10-80) και των τροποποιητικών αυτού Ν 1416/84 9 ( ΦΕΚ 18/21-2-84) προκύπτει ότι υπόχρεοι για την καταβολή τέλους παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων είναι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον ΚΑΡΔ. Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο υπάλληλο εσόδων του Κεντρικού Αερολιμένα Διαγόρας κ Νικ Στρατήγη για την χορήγηση των καταστάσεων με τις επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στον ΚΑΡΔ , προκειμένου να προσδιοριστούν απο την ΔΕΥΑΠ τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.”