«Αυτή η πολιτική δεν βγαίνει. Οι δανειστές ζητάνε ολοένα και περισσότερα μέτρα, γιατί γνωρίζουν ότι η συγκυβέρνηση των «προθύμων» δεν πρόκειται να πει πουθενά όχι. Συνεπώς, πρέπει να πάμε σε εκλογές άμεσα. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες για την τύχη των οικογενειών τους».
Την άποψη ότι το λόγο θα πρέπει να έχουν οι εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες για την τύχη των οικογενειών τους, τη στιγμή που η πολιτική που εφαρμόζεται δεν δίνει διέξοδο, εκφράζει σε συνέντευξή της στη «δ», η βουλευτής του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» κ. Μίκα Ιατρίδη.
Σε ερώτηση σχετικά με το χωροταξικό των ΟΤΑ η κ. Ιατρίδη δηλώνει πως θα ήθελε να γνωρίζει ποιες θέσεις κατατέθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη από τα στελέχη της ΝΔ.
«Εκτός, αν τα στελέχη της ΝΔ υπέκυψαν στη θέληση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία διατράνωναν την άποψή τους για ένα νησί ένας δήμος, ή, έχουν συνεννοηθεί με τον κ. Μιχελάκη να γίνουν οι αλλαγές ύστερα από πιέσεις, δήθεν, της τοπικής ΝΔ, για να δείξουν ότι ο λόγος τους περνάει. Πιστεύω ότι η Ρόδος πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις δήμους, για λόγους που τους είχα αναλύσει και στις ομιλίες μου στην ολομέλεια της Βουλής, όταν συζητούνταν ο Καλλικράτης», δηλώνει η κ. Ιατρίδη. Με αφορμή την απαίτηση της τρόικας να κλείσουν 22 περιφερειακά αεροδρόμια η κ. Ιατρίδη δηλώνει πως οι δανειστές επιβάλλουν μέτρα στη συγκυβέρνηση για να διώξουν τους Έλληνες από τα νησιά του Αιγαίου.
«Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο από τη συγκυβέρνηση που να ενισχύει και να διευκολύνει την παραμονή μας στον τόπο μας», τονίζει η βουλευτής.
Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:
• Έχει πράγματι τεθεί θέμα από τους Γερμανούς, μέσω των γερμανικών συμφερόντων αεροπορικής εταιρείας τους, για το κλείσιμο των αεροδρομίων στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές; Τι δεν πρέπει να πράξει η κυβέρνηση;
Όπως έχω αναφέρει και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα για το θέμα, συστηματικά οι δανειστές επιβάλλουν μέτρα στη συγκυβέρνηση για να διώξουν τους Έλληνες από τα νησιά του Αιγαίου. Θυμίζω τη δήλωση του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας ότι του είχε ζητηθεί να εκκενωθούν τα νησιά με 150 κατοίκους για δημοσιονομικούς λόγους. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο από τη συγκυβέρνηση που να ενισχύει και να διευκολύνει την παραμονή μας στον τόπο μας.
Οι Γερμανοί έχουν θέσει, λοιπόν, το θέμα και μάλιστα το είχαν θέσει και πιο πριν. Επανέρχονται όμως δριμύτεροι. Οι καταγγελίες του προέδρου της ΟΣΥΠΑ είναι χαρακτηριστικές. Και το ερώτημα είναι. Πού αποσκοπούν οι δανειστές μας; Γιατί θέλουν να κλείσουν τα αεροδρόμια, τα οποία έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας; Ποιος έχει δώσει το δικαίωμα σε μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία να κάνει τέτοιες προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση;
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε πει ότι η χώρα μας έχει τις υποδομές και τον πλούτο για να βγει από την κρίση και αυτά καλοβλέπουν οι δανειστές μας. Βέβαια, τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τη νοιάζει αν θα μετακινούμαστε μέσω Τουρκίας, φτάνει να μη στενοχωριέται ο Τόμσεν και ο κάθε Τόμσεν. Επιπλέον, είναι προφανές ότι οι Γερμανοί θέλουν να βάλουν χέρι στα έσοδα από τα διόδια διέλευσης των αεροπλάνων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Λοιπόν, η κυβέρνηση, αν θέλει να είναι ελληνική κυβέρνηση εκλεγμένη από Έλληνες, πρέπει να τους πει να πάνε από εκεί που ήρθαν, για να το πω απλά.
• Δεχθήκατε κριτική από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Υψηλάντη με αφορμή τη στάση που τηρείτε και την κριτική που ασκείτε. Γιατί θεωρείτε πως έγινε αυτό;
Κοιτάξτε, δεν είμαι εγώ αυτή που κορόιδεψα τους Δωδεκανήσιους στις εκλογές του 2012. Δεν είμαι εγώ αυτή που τους είπε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για τα 18 σημεία, κτλ, τα οποία, όπως είδαμε, ξεχάστηκαν αμέσως μετά τις εκλογές. Δεν υποσχέθηκα εγώ τη 14η Περιφέρεια. Είδαμε, λοιπόν, πρόσφατα, τον κ. Παππά, ο οποίος φροντίζει να δηλώνει σε κάθε περίπτωση ότι είναι στο πολύ κοντινό περιβάλλον του κ. Πρωθυπουργού, να λέει ότι η 14η Περιφέρεια δεν πρόκειται να γίνει γιατί δεν αφήνει η Τρόικα. Και έχουμε τον κ. Υψηλάντη, να επιμένει ότι η 14η Περιφέρεια θα γίνει. Όταν όλοι οι Υπουργοί Εσωτερικών έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αποδεικνύεται, λοιπόν, στην πράξη, ότι η εξαγγελία του κ. Υψηλάντη για τη 14η Περιφέρεια δεν ήταν παρά ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα, που ανέφερε και στην προεκλογική του ομιλία στη Ρόδο ο κ. Αβραμόπουλος.Συνεπώς, ας αντιληφθεί ο κ. Υψηλάντης την πραγματικότητα γύρω του, και μετά ας ασκήσει κριτική σε μένα. Να καταλάβει ότι κριτική δεν του ασκώ εγώ, αλλά η πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας.
• Επί της ουσίας, διαφωνείτε με την πρόταση του κ. Υψηλάντη για τη 14η Περιφέρεια;
Ακούστε, όλοι οι Δωδεκανήσιοι θεωρούμε ότι η διευθέτηση που έχει γίνει για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν μας εξυπηρετεί και αυτό πρέπει να αλλάξει. Βεβαίως και πρέπει να δημιουργηθεί 14η Περιφέρεια, γιατί εξυπηρετείται καλύτερα η έννοια της νησιωτικότητας και οι ανάγκες που έχουμε ως νησιώτες. Θα πρόσθετα ακόμη, το έχω πει και άλλες φορές, ότι η δημιουργία 14ης Περιφέρειας, όπως και ο αριθμός των δήμων στη Ρόδο, καλό θα ήταν να αποφασιστούν με τοπικό δημοψήφισμα. Αυτό αποτελεί θέση του κινήματός μας και είναι κάτι που είχε αναφέρει και ο Πρόεδρός μας, ο Πάνος Καμμένος, στις Κυκλάδες. ¶λλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν είχε επισημανθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν εξυπηρετεί τα Δωδεκάνησα και αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν ανακάλυψε τον τροχό ο κ. Υψηλάντης.
Αλλά, γνωρίζουμε όλοι, ότι από τη στιγμή που η Τρόικα είναι αυτή που υπαγορεύει τις πολιτικές και η συγκυβέρνηση απλά τις εφαρμόζει, θέμα 14ης Περιφέρειας δεν υπάρχει για τους δανειστές και άρα δεν υπάρχει για την συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ¶ποψη μου λοιπόν είναι, ότι η πρόταση του κ. Υψηλάντη με τον τρόπο που έγινε και, κυρίως, στο χρόνο που έγινε, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια καλοστημένη σπέκουλα για να υφαρπάξει τις ψήφους των Δωδεκανησίων υπέρ του κόμματός του και του ιδίου και εις βάρος των συνυποψήφιων του στο ίδιο κόμμα και στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω και κάτι. Η κριτική μου δεν είναι επί του προσωπικού. Και σας λέω ευθαρσώς, ότι αν γίνει, στο πλαίσιο που είμαστε και με την τωρινή κυβέρνηση η 14η Περιφέρεια, εγώ θα είμαι η πρώτη που δημόσια θα συγχαρώ τον κ. Υψηλάντη. Γιατί το ζήτημα αυτό δεν αφορά εσωκομματικούς ανταγωνισμούς ή κομματικές αντιπαραθέσεις. Αφορά όλους τους Δωδεκανήσιους.
• Με αφορμή τις εκλογές της αυτοδιοίκησης έχουν αναφερθεί πολλά για τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων. Τι θα πράξουν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δηλαδή θα συνεργασθούν με άλλο κομματικό φορέα;
Αυτό που έχει αναφερθεί, μέχρι στιγμής, είναι η συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, έσπευσαν τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα να διαψεύσουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί ξέρουν ότι θα καταδικαστούν στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας.
Γιατί, πώς είναι δυνατόν να συνεργαστείς με ένα κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την αυτοδιοίκηση έθετε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τον τόπο μας; Θα μου πείτε, εκεί που μιλούσαν πριν τις εκλογές για εξεταστική για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, συνεργάζονται τώρα αρμονικά με αυτούς που μας έβαλαν στο Μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είναι πολύ νωρίς να σας πω τι θα κάνουμε εδώ στα Δωδεκάνησα, αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας. Θεωρώ αυτονόητο, ότι συνεργασία με μνημονιακά κόμματα ή υποψηφίους που έχουν στηρίξει μνημονιακές πολιτικές δεν είναι δυνατή.
• Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ποια εκτιμάτε πως θα είναι τα στοιχεία που θα τον διέπουν;
Έχουμε μια εικόνα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κοιτάξτε, η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Πολύ περισσότερο, όταν όλες οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του προσχεδίου βρίσκονται υπό την αίρεση της Τρόικας. Από εκεί και πέρα, ακολουθείται η ίδια και απαράλλακτη καταστροφική και δηλητηριώδης για την οικονομία και την κοινωνία συνταγή. Και βέβαια, έχουμε και το ΔΝΤ, το ένα από τα τρία σκέλη της Τρόικας να αμφισβητεί με έκθεσή του το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θεωρεί ότι θα είναι μηδενικό.
• Μπορούν οι πολίτες να αντέξουν και άλλα επώδυνα μέτρα που τους αναγκάζουν να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη; Όλες οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί εξαιτίας των μέτρων θα φέρουν εθνικές εκλογές;
Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Αυτή η πολιτική δεν βγαίνει. Οι δανειστές ζητάνε ολοένα και περισσότερα μέτρα, γιατί γνωρίζουν ότι η συγκυβέρνηση των προθύμων δεν πρόκειται να πει πουθενά όχι. Συνεπώς, πρέπει να πάμε σε εκλογές άμεσα. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες για την τύχη των οικογενειών τους.
Μην ξεχνάμε, ότι το 2009 ο κ. Παπανδρέου εκλέχθηκε λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν» και μετά μας έβαλε στο Μνημόνιο, ενώ δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο. Ο κ. Σαμαράς, που το 2012 εκλέχτηκε υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση, εφαρμόζει τώρα τη σκληρότερη μνημονιακή πολιτική και ετοιμάζει νέο Μνημόνιο, για το οποίο δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον ελληνικό λαό. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το μέλλον του.
• Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και την συζήτηση που έχει ανοίξει για το χωροταξικό των ΟΤΑ θεωρείτε πως πρέπει να δημιουργηθούν στο νησί μας τρεις ή περισσότεροι Δήμοι;
Εδώ, είδαμε ότι στο νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση ο κ. Μιχελάκης για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, δεν περιλαμβάνεται η Ρόδος ως νησί, που θα πρέπει να έχει τρεις, τουλάχιστον, Δήμους. Περιλαμβάνονται όμως η Κέρκυρα, εκεί όπου εκλέγεται ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Δένδιας, και η Μυτιλήνη, από όπου κατάγεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου. Και, ειλικρινά, ήθελα να ήξερα, τι είπαν στον Υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ στη Δωδεκάνησο, στις πολλές επισκέψεις του στο νησί μας; Τι του είπαν; Να υπάρχει ένας Δήμος τελικά; Τρεις Δήμοι; Περισσότεροι Δήμοι;
Εκτός, αν τα στελέχη της ΝΔ υπέκυψαν στη θέληση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία διατράνωναν την άποψή τους για ένα νησί ένας δήμος, ή, έχουν συνεννοηθεί με τον κ. Μιχελάκη να γίνουν οι αλλαγές ύστερα από πιέσεις, δήθεν, της τοπικής ΝΔ, για να δείξουν ότι ο λόγος τους περνάει.
Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι ειλικρινά να γίνουν αλλαγές. Πιστεύω ότι η Ρόδος πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις δήμους, για λόγους που τους είχα αναλύσει και στις ομιλίες μου στην ολομέλεια της Βουλής, όταν συζητούνταν ο Καλλικράτης.
• Αλλαγή ρόλου για τον ΕΟΠΥΥ προτείνει η Task Force στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την πρόταση, ο Ενιαίος Οργανισμός πρέπει να ενδυναμωθεί ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας με κατάργηση του διττού ρόλου ως «αγοραστή και παρόχου». Επιπλέον ο υπουργός Υγείας καθιέρωσε «είσοδο» για τους πολίτες στα νοσοκομεία. Πού οδηγείται η κατάσταση τελικά;
Κοιτάξτε, θα σας πω το εξής. Οι υποστηρικτές του Μνημονίου έλεγαν στους πολίτες να τους ψηφίσουν γιατί αλλιώς δεν θα είχαν καύσιμα, δεν θα είχαν υγεία, θα έχαναν τα σπίτια τους και άλλα τέτοια εκβιαστικά. Σήμερα, δεν έχουμε σχεδόν τίποτα από όλα αυτά, και με το Μνημόνιο η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.
• Θεωρείτε πως το υπουργείο Εργασίας θα δώσει λύση στο ζήτημα του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή θα επιδεινώσει το πρόβλημα;
Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουμε καταθέσει ερωτήσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές έχουν καταθέσει τροπολογίες. Βέβαια, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα μπορούσαν να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ας πουν και αυτοί ένα όχι, και ας το δείξουν έμπρακτα στην ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου. Εγώ δεν λέω να ρίξουν την κυβέρνησή τους, αλλά ας ρίξουν, τουλάχιστον, μια προειδοποιητική βολή.
Εύχομαι, να βρεθεί λύση, αν και η τελική απόφαση είναι του Υπουργείου Οικονομικών. Και είναι πραγματικά ειρωνικό, ότι ο Υπουργός Εργασίας που εφαρμόζει αυτήν την ανάλγητη πολιτική, ήταν ο ίδιος που ως εισηγητής της ΝΔ είχε καταψηφίσει το άρθρο 39 του ν.3986, με το οποίο κόπηκε το επίδομα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.