«Ο Καλλικράτης έγινε στο «πόδι». Τα κενά φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Υποτίθεται πως η Περιφέρεια έχει τον επιτελικό ρόλο. Ανακαλύψαμε όμως άπειρα προβλήματα. Για άλλη μια φορά θα πω ότι για τη νησιωτική χώρα το σύστημα έπρεπε να λειτουργεί διαφορετικά».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της στη «δ», η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στην ενότητα της Κω, πρώην έπαρχος και ξενοδόχος κ. Μαρία Κυπραίου.
«Οι έδρες των επαρχείων δεν διαθέτουν πια τη δυναμική και τις αρμοδιότητες που είχαν στο παρελθόν. Είμαστε στην υπηρεσία απλά για την διαβίβαση εγγράφων», δηλώνει η κ. Κυπραίου.
Σε ερώτηση αν έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της για να είναι υποψήφια στις εκλογές, δηλώνει:
«Δεν θέλω να είμαι ούτε γλάστρα ούτε και διακοσμητικό στοιχείο. Δεν θέλω να έρχομαι μια φορά το μήνα στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και να επικροτώ και να ψηφίζω τις προτάσεις, όπως έρχονται».
Η συνέντευξη της κ. Μαρίας Κυπραίου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η φετινή τουριστική σεζόν για την Κω;
Κατά γενική ομολογία ήταν μια πολύ καλή σεζόν μετά από δύο τρία χρόνια μειώσεων και δυσκολίας των επαγγελματιών. Αριθμητικά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις πήγαμε καλά. Αν προσεγγίσει όμως κανείς την πραγματικότητα θα αντιληφθεί πως και οι ξενοδόχοι και οι άλλοι επαγγελματίες εξακολουθούν να έχουν προβλήματα. Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τις αφίξεις πήραν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που εφαρμόζουν το σύστημα «All Inclusive».
• Δεν πήγαν καλά τα έσοδα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Δεν ήταν ανάλογα με τις αφίξεις των τουριστών. Έχω την αίσθηση πως θα αργήσει πολύ να υπάρχει μια αναλογία αφίξεων και τουριστικού συναλλάγματος.
• Ποιες αγορές πήγαν καλύτερα φέτος;
Όπως και στη Ρόδο είχε μεγάλη δυναμική η ρωσική αγορά. Καλά πήγε επίσης η γερμανική αγορά. Είχαμε αύξηση στις αφίξεις από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Κατά γενική ομολογία αν όλα πάνε καλά στη χώρα μας και υπάρχει σταθερότητα, η επόμενη σεζόν θα είναι καλή.
• Μπορούμε να μιλάμε για επιμήκυνση της σεζόν;
Πιστεύω ότι δεν την αγγίζουμε την επιμήκυνση. Μην ξεχνάτε πως πριν μερικά χρόνια τα ξενοδοχεία ξεκινούσαν να λειτουργούν τον Απρίλιο και έκλειναν 15 Νοεμβρίου. Και τότε μιλούσαμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τώρα όταν αναφερόμαστε στο θέμα εννοούμε πως πρέπει να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Η επιμήκυνση δεν είναι μόνο θέμα των τουριστικών πρακτόρων. Πρέπει και οι προορισμοί μας να είναι έτοιμοι και να υπάρχει πρόταση ώστε να δελεάσουμε τους ανθρώπους αυτούς που πηγαίνουν στην Ισπανία ή στα Κανάρια Νησιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα για τους ανθρώπους αυτούς. Είναι και θέμα των τοπικών κοινωνιών.
• Πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται το «all inclusive»;
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που προσεγγίζεται δύσκολα. Με την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη το πρόγραμμα αυτό εξυπηρετεί τους επισκέπτες που θέλουν να ξέρουν τι θα δαπανήσουν στις διακοπές τους. Είναι άλλο θέμα το πρόβλημα που δημιουργείται στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις. Θα μπορούσαμε να βρούμε όμως μια μέση λύση. Πριν από κάποια χρόνια, όταν υπουργός τουρισμού ήταν ο κ. Α Σπηλιωτόπουλος, του πρότεινα, όταν επισκέφθηκε την Κω, να τεθεί πλαφόν στο ποσοστό για το «βραχιολάκι», που θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων. Με νόμο μπορεί το κράτος, αν νοιάζεται για τους πολίτες του, να βάλει περιορισμό στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού. Θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα έτσι.
• Πήγαν καλά οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών;
Δυστυχώς όχι. Είχαμε λίγες αφίξεις Ελλήνων τουριστών. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Το κόστος μετάβασης είναι πολύ υψηλό. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος θα δει πως είναι μεγάλο.
• Τα Δωδεκάνησα έμειναν με μια ακτοπλοϊκή και μια αεροπορική εταιρεία. Σας ανησυχεί αυτό;
Με ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί μείναμε με μια εταιρεία. Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν τα δρομολόγια. Με την Blue Star έχουμε μονοπώλιο. Η εταιρεία μείωσε τις ταχύτητες στα πλοία της και ο χρόνος του ταξιδιού έχει αυξηθεί. Γυρίσαμε στην προτέρα κατάσταση. Φοβάμαι όμως πως θα μειωθούν τα δρομολόγια. Αυτά είναι θέματα που μας «καίνε» όλους. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο κοινοβούλιο αλλά επιβάλλονται από έξω. Θα έπρεπε να αντιδράσουν γιατί η νησιωτική χώρα χρήζει άλλης αντιμετώπισης. Όταν όμως μπαίνει η λέξη νησιωτικότητα όχι μόνο την αγνοούν αλλά αρνούνται να καταλάβουν τον τρόπο διαβίωσης των νησιωτών. Δεν έχουν γνώση τι συμβαίνει εδώ.
•Πώς εξελίχθηκε ο Καλλικράτης για την Περιφέρεια; Επιτρέψτε μου να αναφέρω πως ο Καλλικράτης έγινε στο «πόδι». Τα κενά φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Υποτίθεται πως η Περιφέρεια έχει τον επιτελικό ρόλο. Ανακαλύψαμε όμως άπειρα προβλήματα. Για άλλη μια φορά θα πω ότι για τη νησιωτική χώρα το σύστημα έπρεπε να λειτουργεί διαφορετικά. Οι έδρες των επαρχείων δεν διαθέτουν πια τη δυναμική και τις αρμοδιότητες που είχαν στο παρελθόν . Είμαστε στην υπηρεσία απλά για την διαβίβαση εγγράφων. Ελάχιστες είναι οι αρμοδιότητες που έχουμε και αφορούν μόνο ορισμένους τομείς. Επί της ουσίας είμαστε εκεί για να παρακολουθούμε τη λειτουργία των υπαλλήλων. Όλα γίνονται από το κέντρο δηλαδή από τη Ρόδο και τη Σύρο. Είναι κάτι που σου προκαλεί μελαγχολία ειδικά όταν έχεις ζήσει στην πρότερη κατάσταση, όπως εγώ. Όταν ο κόσμος απαιτεί και δεν μπορείς να βοηθήσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο να είσαι εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος.
•Ουσιαστικά δηλαδή αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να προσφέρετε;
Την προηγούμενη περίοδο ως Έπαρχος έκανα πολλές κρούσεις στα υπουργεία για διάφορα θέματα. Τώρα θα καλώ και θα λέω πως είμαι περιφερειακή σύμβουλος; Πιστεύετε πως θα δίνουν σημασία; Οι πολίτες νομίζουν πως η Περιφέρεια είναι δυνατή. Οι εκπρόσωποί της όμως στα νησιά δεν είναι. Στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Καλλικράτης δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Η Περιφέρεια διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Όταν αυτό τελειώσει θα φθάσει στο σημείο να διαχειρίζεται μόνο τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Δεν έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες για να έρθει πιο κοντά στον πολίτη η Περιφέρεια. Παντού είναι το μακρύ χέρι του κράτους.
• Είστε απογοητευμένη, γιατί αυτό προκύπτει από τα λεγόμενά σας;
Δεν είμαι ευχαριστημένη. Επειδή οκτώ χρόνια δούλεψα ως έπαρχος πολύ δυνατά. Τώρα δεν μπορώ να κάνω κάτι για ζητήματα που καίνε πραγματικά τον τόπο μου.
• Θα είστε εκ νέου υποψήφια για την Περιφέρεια στις εκλογές;
Για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως προβληματίζομαι πάρα πολύ.
• Προβληματίζεστε αν θα είστε ξανά υποψήφια;
Δεν θέλω να είμαι ούτε γλάστρα ούτε και διακοσμητικό στοιχείο. Δεν θέλω να έρχομαι μια φορά το μήνα στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και να επικροτώ και να ψηφίζω τις προτάσεις, όπως έρχονται.
• Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν σας είχε ανατεθεί ρόλος αντιπεριφερειάρχη;
Είπα και προηγουμένως ότι όπως είναι δεδομένο το σύστημα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης από τα επαρχεία μας. Δεν είναι εύκολο. Οι αρμοδιότητες που έχουμε είναι ελάχιστες. Έχουμε το δικαίωμα υπογραφής για κάποια ζητήματα όχι σε όλα. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια λειτουργίας της περιφερειακής ενότητας. Όταν ήμουν έπαρχος Κω έκανα γιγάντια προσπάθεια για το νέο νοσοκομείο της Κω. Κατάφερα το μάξιμουμ. Σήμερα δεν μπορώ να κάνω κάτι ανάλογο ούτε και για το θέμα αυτό για το οποίο έδωσα την ψυχή μου ούτε για όλα τα άλλα.
• Σκέπτεστε να κάνετε στροφή και να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δηλαδή με το Δήμο Κω;
Σας αναφέρω πως είμαι σε περίσκεψη αυτή την περίοδο. Θα σταθμίσω τα πράγματα και θα δω.