Με επίκληση καινοτόμων νομικών θεωριών, λόγω και της απουσίας του νομικού συμβούλου της Νομαρχίας κ. Γ. Φιλιππάκου, αλλά και γενικούς αφορισμούς για την δικαιολογημένη αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας για τις μεθοδεύσεις που αποκαλύπτονται στο θέμα της τοποθέτησης των νέων διευθυντών υπηρεσιών, όπως αυτοί επελέγησαν με σχετικό πρακτικό του Υπηρεσιακού Συμβουλίου την 21η Ιουλίου 2009, επιχείρησαν χθες ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που μετατράπηκε σε “αρένα”, να πείσουν για τις αγαθές προθέσεις και τη νομιμότητα της… “κωλυσιεργίας” της νομαρχιακής αρχής ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδης και ο Αντινομάρχης κ. Γ. Χριστοφάκης.
Οι δύο τελευταίοι, απέφυγαν συγκεκριμένα να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τα όσα απίθανα διαδραματίζονται με την τοποθέτηση και μοριοδότηση των διευθυντών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Τα μεμπτά αν όχι ύποπτα στις διαδικασίες που ακολουθούνται, όπως αυτά αναλύθηκαν από τις τοποθετήσεις των μελών της μειοψηφίας είναι τα εξής:
– Υπάρχει καθυστέρηση πέραν των ορίων που θέτει ο νόμος στην έκδοση της απόφασης του Νομάρχη Δωδεκανήσου για την τοποθέτηση των Διευθυντών.
Η απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου εκδόθηκε συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2009 και έκτοτε δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση παρότι ο νόμος τάσσει προθεσμία που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 60 μέρες (σύντομο χρονικό διάστημα).
Ο κ. Μ. Κινδυλίδης, μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου και συνδικαλιστής, με τοποθέτηση του ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου αποδέχτηκε ότι υφίσταται καθυστέρηση περιόρισε όμως αυτήν μόνο σε 33 ημέρες καθώς όπως είπε με εγκυκλίους του ΥΠΕΣΔΔΑ τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές απαγορεύτηκαν οι μεταβολές προσωπικού.
– Το θέμα της καθυστέρησης ωστόσο θεωρείται πλέον το έλασσον καθώς αποδείχτηκε και από τη χθεσινή διαδικασία ότι παρότι ο νόμος επιτάσσει να γίνεται έλεγχος στα στοιχεία των φακέλων των υπαλλήλων και στα προσόντα τους όπως αυτά περιέχονται στους υπηρεσιακούς τους φακέλους μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2010 ημέρα που έληξε η θητεία τους, η Νομαρχιακή Αρχή εμμένει στην τροποποίηση της βαθμολόγησης που έγινε με θεώρηση των στοιχείων αυτών, μετά την εκπρόθεσμη κατάθεση νέων στοιχείων και συγκεκριμένα αντιστοίχισης πτυχίου της αλλοδαπής με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων από έναν υπάλληλο της πολεοδομίας.
Το θέμα της εκπροθέσμου κατάθεσης του στοιχείου αυτού του συγκεκριμένου υπαλλήλου είχε μάλιστα κριθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2009.
Παρότι μάλιστα υπήρχε εκπεφρασμένη άποψη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου επί του προκειμένου ο Αντινομάρχης κ. Χριστοφάκης ζήτησε να γίνει επανέλεγχος από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επί τη βάσει υποβολής αιτήσεων θεραπείας που υπέβαλε ο συγκεκριμένος υπάλληλος χωρίς να υπάρχει νομιμοποίηση του προς τούτο από τη στιγμή που δεν είχε εκδοθεί η προσβαλλόμενη διοικητική πράξη και εν προκειμένω η απόφαση τοποθέτησης διευθυντών του Νομάρχη. Η Νομαρχιακή Αρχή έτσι ζητεί να γίνει έλεγχος επί αιτήσεως θεραπείας που ασκείται χωρίς αντικείμενο κατά παράβαση της διοικητικής διαδικασίας γεγονός που επεσήμανε και ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Β. Υψηλάντης.
Ο κ. Κινδυλίδης χωρίς να μπει σε κρίση επί του νόμιμου της συγκεκριμένης διαδικασίας μίλησε για χρηστή διοίκηση δικαιολογώντας την απόφαση του να ζητήσει επαναβαθμολόγηση όλων των κρινόμενων υπαλλήλων από τη Διεύθυνση Διοικητικού της Νομαρχίας στο γεγονός ότι από τους 29 υπαλλήλους που κρίθηκαν οι 13 έχουν πτυχία αλλοδαπής.
Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Ντίνα Παπαδάκη πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προβλέπεται ούτε επιτρέπεται επαναβαθμολόγηση από την υπηρεσία της με έγγραφο που απέστειλε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο απαντώντας σε σχετικό αίτημα.
Χθες η κ. Παπαδάκη παραστάθηκε ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου υποστηρίζοντας τη θέση της αυτή η οποία όπως εξήγησε οφείλεται σε διαφορετικές ερμηνείες του νόμου από τα εμπλεκόμενα μέρη αν και η περισσότερη ώρα της συναισθηματικά φορτισμένης τοποθέτησης της αναλώθηκε στο να επιβεβαιώνει κατ’ επανάληψη ότι δεν ήταν εκείνη που είχε διαρρεύσει το όλο ζήτημα στη “δημοκρατική”!! (Σημ.: Το “πρόβλημά” τους ήταν τελικά, πως διέρρευσε το θέμα!).
Επεσήμανε εξάλλου ότι κανείς από τους υπαλλήλους μέχρι σήμερα δεν έχει προσφύγει αρμοδίως στη Νομαρχία για να προσβάλει επίσημα ως παράνομη τη διαδικασία.
Εν πάση περιπτώσει η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα αντεγκλήσεων, αλληλοκατηγοριών και μομφών μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Στην τελευταία τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, κατέστησε σαφές ότι “Οι απορίες μας δεν έχουν λυθεί” για το επίμαχο ζήτημα και κατηγόρησε ευθέως το Νομάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη για στημένες διαδικασίες:
«Οι ημερομηνίες που μας αναφέρθηκαν είναι ύποπτες, οι διαδικασίες είναι ύποπτες και η χρονική καθυστέρηση είναι επίσης ύποπτη. Δεν υπήρχαν λόγοι καθυστέρησης που προήλθαν από την αίτηση θεραπείας του υπαλλήλου και κυρίως στο αρχικό σημείο. Επινοήθηκαν λοιπόν οι διαδικασίες για να καθυστερήσουν οι διορισμοί και οι τοποθετήσεις των διευθυντών και τμηματαρχών» κατηγορώντας την πλειοψηφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, ότι επέδειξε “διγλωσσία” στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το θέμα τοποθέτησης διευθυντών και τμηματαρχών, είστε εσείς οι υπεύθυνοι. Εσείς και μόνον εσείς!» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο αντινομάρχης κ. Γιάννης Χριστοφάκης απαντώντας στην τελευταία τοποθέτηση του κ. Υψηλάντη, κάλεσε τον ίδιο και την παράταξή του να πάνε στο γραφείο του για οποιαδήποτε πληροφορία:
«Οι πόρτες μου είναι ανοιχτές. Να έρθετε και να λάβετε αντικειμενική ενημέρωση για ό,τι θέλετε. Εμείς δεν επιβάλλουμε και δεν ποδηγετούμε κανέναν. Οι υπάλληλοι δεν είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Σεβόμεθα την αυτονομία των οργάνων των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών. Ενημερωνόμαστε από τον νομικό μας σύμβουλο και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Και να σας υπενθυμίσω ότι κανένα κενό δεν υπάρχει στις θέσεις των προϊσταμένων αυτή την στιγμή. Οι παλαιοί προϊστάμενοι θα γίνονταν πάλι. Είχαμε υποχρέωση να αναπληρώσουμε τον προϊστάμενο της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών. Πού βλέπετε παρανομίες; Εμείς έχουμε υποχρέωση να ασκούμε διοίκηση κι εσείς αντιπολίτευση. Αλλά δεν δεχόμεθα να μας ποδηγετείτε σε λανθασμένους δρόμους!».
Κλείνοντας την συζήτηση για το θέμα, ο Νομάρχης Δ/σου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης υπογράμμισε: «Αν κανείς παρακολουθούσε την δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, θα έλεγα ότι αυτή η Ν.Α. είναι ακέφαλη και έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός της. Κοιτάξτε, εάν υπήρχε η οποιαδήποτε βούληση ή θέληση να επιβάλουμε και να τοποθετήσουμε τους διευθυντές που θέλαμε, ο Νομάρχης θα έκανε το εξής απλό· στο 5μελές δ.σ. του Υπηρεσ. Συμβουλίου, θα καλούσε τα 3 μέλη που τα έχει διορίσει ο ίδιος και θα τους έλεγε να μοριοδοτήσουν στο μάξιμουμ κάποιο πρόσωπο!».
Αυτό προκάλεσε και πάλι την έντονη αντίδραση του κ. Υψηλάντη που του είπε «Δεν σας βγήκε αυτό κύριε Νομάρχη!. για να του απαντήσει και πάλι: «Ακριβώς εκεί είμαστε κύριε Υψηλάντη! Αυτή η ιστορία του “ασανσέρ” της βαθμολόγησης, σημαίνει ότι έχω την δυνατότητα να δώσω εντολή να βοηθηθεί κάποιος με μόρια. Αυτό ΔΕΝ το έκανα. Αυτό ΔΕΝ έγινε πουθενά! ¶λλωστε δεν έγινε τοποθέτηση πουθενά».
Ο κ. Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε και πάλι στις καθυστερήσεις και επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη σε αυτή την ιστορία:
«Ο Νομάρχης έγινε δέκτης αλλεπάλληλων εγγράφων υπαλλήλου, ο οποίος ζητά να μοριοδοτηθεί σωστά. Οτι παραλείφθηκε η μοριοδότησή του ενώ κατέθεσε έγκαιρα τα χαρτιά του. Η υπηρεσία ερμηνεύοντας την διαδικασία με ένα σκεπτικό ‘υπηρεσιακό’ λέει ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπ. Συμβουλίου, όπου και ο φάκελος εστάλη. Βρεθήκαμε μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο. Το Υπ. Συμβούλιο είπε ότι όλοι πρέπει να πάρουν τα μόρια που αναλογούν στον καθένα».
Είπε ακόμη ότι τα πρακτικά του Υπ. Συμβουλίου ο ίδιος τα πήρε στα χέρια του πριν από 10 μέρες και τόνισε πως θέσεις διευθυντών υπάρχουν πολλές.
«Οι τοποθετήσεις των δ/ντών στις διάφορες δ/νσεις διέπονται από τον Κώδικα. Το ποιος θα είναι δ/ντής και πού, το αποφασίζει ο Νομάρχης εκεί που κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη ο κάθε υπάλληλος. Κάναμε ένα έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών για να μας διευκρινίσει ποιος έχει την αρμοδιότητα. Περιμένουμε την απάντησή του».
Απευθυνόμενος στον κ. Υψηλάντη είπε ότι «εμείς σαν Ν.Α. μόνον με τις νομικές υπηρεσίες βαδίζουμε και όποιος υπάλληλος έχει πρόβλημα να απευθύνεται στην διοίκηση. Το πρόβλημα θα το λύσουμε όπως είναι το ορθόν και το δίκαιο. Θέσεις δ/ντών, υπάρχουν πολλές για όλους…».