Μανόλης Γλέζος: Δεν έχουμε πειστική απάντηση

Αθήνα, 30
Την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα πειστικές απαντήσεις να δώσει στην ερώτηση πού θα βρει τα λεφτά για να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του εξέφρασε ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Μανόλης Γλέζος.
Ο κ. Γλέζος δήλωσε πως πρέπει να γίνουν το συντομότερο εκλογές γιατί, όπως σημείωσε, “υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ λαού και κυβερνώντων”. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη, αφού ουσιαστικά “πατάει” πάνω σε 50 έδρες “χάρισμα”.
Αναφορικά με τις επιλογές και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των εκλογών τόνισε πως “μπορούμε να πείσουμε το λαό να κινητοποιηθεί” για να πέσει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθαρρύνει τη βία έναντι των πολιτικών κυβερνώντων, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση η οποία ασκεί κρατική βία με τους νόμους που φέρνει.
Προκάλεσε δε εντύπωση η άποψή του πως στην περίπτωση διενέργειας εκλογών και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, τότε δεν θα δεχθεί το μπόνους των 50 εδρών: “Εάν είμαστε πρώτο κόμμα δεν θα δεχθούμε η εμπιστοσύνη του λαού να εξαρτάται από 50 κάλπικες έδρες”. Και δεν δίστασε να παραδεχθεί πως το κόμμα είναι ανοικτό για μετεκλογική συνεργασία ακόμα και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, λέγοντας πως: “Μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε συμφωνήσει στις βασικές αρχές με βασικότερη προϋπόθεση την ανατροπή όλων των νόμων και των μνημονίων που έχουν ψηφισθεί ως τώρα…”
Ο κ. Γλέζος, μιλώντας στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ Fm, μίλησε και για όλα τα ανοικτά εσωκομματικά θέματα των ημερών, με αφορμή και το θέμα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την απουσία του από την ψηφοφορία επί της διάταξης για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής.
Αρνήθηκε πως υπάρχει ανοικτό μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος, έκανε λόγο για μια συνεχή και “γόνιμη” διαβούλευση στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και για “προσπάθειες να λυθεί όποιο θέμα παρουσιάζεται και το οποίο δεν συνάδει με την υπόσταση ενός αριστερού κόμματος”.
Στην ερώτηση του κατά πόσον και άλλοι βουλευτές έθεσαν ζήτημα για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γλέζος απάντησε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δικαίωμα να αποφασίζει ως αρχηγός αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει διαβούλευση με την Κ.Ο για σημαντικά ζητήματα. Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει πως ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την άποψη “να μην τα βγάζουμε όλα στη φόρα…”, απαντώντας εμμέσως στην προτροπή του Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Κ.Ο, ότι “δεν πρέπει τα στελέχη να δίνουν την εικόνα μεμονωμένων επιλογών”.
Σημείωσε πως στα πλαίσια των εσωκομματικών συζητήσεων υπήρξε αναγνώριση για το πού έγιναν σφάλματα στην μέχρι τώρα πορεία και πως αυτά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Ξεκαθάρισε δε πως: “Έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο ίδιος να γίνει το κόμμα αρχηγικό προσωποπαγές…”
Και συμπλήρωσε: “Ο Γλέζος παίρνει αποστάσεις από εκείνους που θέλουν να καταστήσουν το ΣΥΡΙΖΑ μονολιθικό κόμμα, όχι από τον Τσίπρα”.
Παραδέχθηκε πάντως πως το θέμα των συνιστωσών, θέμα για το οποίο ο ίδιος διαφοροποιήθηκε έντονα, δεν έχει λυθεί, αλλά ευελπιστεί πως σύντομα θα λήξει.
Τέλος, ως προς την φορολογία ακινήτων δήλωσε πως η άποψή του προϋποθέτει καμία φορολόγηση σε ιδιοκατοίκηση και σε αγροτεμάχια χωρίς εισόδημα, παρά μόνον αναλογικό φόρο σε ακίνητα που δημιουργούν εισόδημα. “Θα βρούμε τρόπο να υποχρεώσουμε τους ιδιοκτήτες να καλλιεργούν τα αγροτεμάχια και να νοικιάζουν τα άδεια σπίτια ή τα σπίτια με πολλά δωμάτια”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας αποκάλυψε πως γράφει βιβλίο με τίτλο: Η Έξοδος (από την κρίση).

Σε αναζήτηση κοινού
βηματισμού
Σαμαράς – Βενιζέλος
χαράσσουν γραμμή άμυνας στις αξιώσεις της Τρόικας
Τρόπο διαφυγής από τη μέγγενη που έχει στηθεί από την τρόικα, με την απαίτηση για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, προσπαθούσαν να βρουν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη νέα, μάλλον αιφνιδιαστική συνάντηση, που είχαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση κλείστηκε, έπειτα από τηλεφωνική επαφή που είχαν οι δύο άνδρες το βράδυ της Τρίτης και προφανώς υπαγορεύτηκε από τις αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες.
Από τη μία η δεδομένη και κατηγορηματική απροθυμία των δανειστών και των Ευρωπαίων ηγετών να βάλουν νερό στο κρασί τους σχετικά με τη δημοσιονομική τρύπα και από την άλλη η εξέγερση γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, που προειδοποιούν τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, να μην τολμήσουν να φέρουν νέα μέτρα -τουλάχιστον όχι τέτοια, που να καθιστούν την κυβερνητική δέσμευση για μη λήψη μέτρων, μία ακόμη κενή περιεχομένου δήλωση.
Έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ
Μεμονωμένες περιπτώσεις οι χρυσαυγίτες αστυνομικοί, λέει το πόρισμα
Δεν υπάρχουν συγκροτημένοι πυρήνες ή αδιαφανείς φράξιες ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, αναφέρει το πόρισμα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορούσε τη διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής.
Σε σχέση με τα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς, το πόρισμα που παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, αναφέρει ότι τα περισσότερα σημειώνονται στην Αθήνα, σε περιοχές όπως του Αγίου Παντελεήμονα, των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης, της Ομόνοιας και της Ακρόπολης.
Έπειτα από σχεδόν ένα μήνα ερευνών, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση, ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα».
Από τις 24 Σεπτεμβρίου ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και δύο σκάφη. Κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί -εκ των οποίων οι 10 συνδέονταν με τη Χρυσή Αυγή- ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες.
Διενεργήθηκε ακόμα έλεγχος των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σε 84 αστυνομικούς. Για 66 από αυτούς, οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου υποβάλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ το αποτέλεσμα 71 ελέγχων γνωστοποιήθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Υποθέσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς
Εξάλλου, διερευνήθηκαν υποθέσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013. Συνολικά εντοπίστηκαν 142 περιστατικά που αφορούν υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Μετά από ανάλυση αυτών των περιστατικών προκύπτει ότι η Αττική συγκεντρώνει ποσοστό 83%, συνεπώς μόλις το 17% σημειώθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 52%, συγκεντρώνει η Αθήνα, ακολουθεί η Δυτική Αττική με ποσοστό 12%, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό 11% και οι περιοχές της νοτιανατολικής Αττικής με 5% και της βορειανατολικής Αττικής με 3%. Η περιοχή των Αθηνών συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού, συγκεντρώνει ποσοστό 63%.
Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς προκύπτουν 115 περιπτώσεις εμπλοκής αστυνομικών, διαφόρων Αστυνομικών Υπηρεσιών, με υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζουν οι Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης και διάφορα αστυνομικά τμήματα κυρίως του κέντρου.
Σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Αστυνομίας, μεγαλύτερο ποσοστό εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς εμφανίζει η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και ακολουθούν η Διεύθυνση ¶μεσης Δράσης Αττικής, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η Διεύθυνση Βορειοανατολικής και η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων.
Από τη συγκριτική ανάλυση των υποθέσεων αυτών, στο χρονικό διάστημα 2009- Οκτώβριος 2013, παρατηρείται αλματώδης αύξηση της εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς με κορύφωση το έτος 2012.
Δήλωση Δένδια
Σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελληνική Αστυνομία όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει».