Μαρμαρίς – Ρόδος: Ο νέος δρόμος ηρωίνης!

Το “Μοdus Operandi” διεθνούς κυκλώματος διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων ηρωίνης που εδρεύει στην Κωσταντινούπολη της Τουρκίας και διοχετεύει τον λευκό θάνατο στην Ελλάδα προσδιόρισαν χθες επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, επιφορτισμένοι με το έργο της πρόληψης και καταστολής ναρκωτικών μετά και τη σύλληψη 20χρονου Λιθουανού που επιχείρησε να εισάγει στην Ελληνική Επικράτεια 5.887,50 γραμμάρια της θανατηφόρας ουσίας από στελέχη του Τελωνείου Ρόδου.

Τα στελέχη του Τελωνείου Ρόδου κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στο διεθνές κύκλωμα ενώ από στοιχεία που συγκέντρωσαν στα πλαίσια της προανάκρισης τα οποία και υπέβαλαν αρμοδίως στο Υπουργείο Οικονομικών συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταστολή νέων φαινομένων του είδους.
Οπως αποκαλύπτει η “δ” το Τούρκικο ναρκοκαρτέλ επεχείρησε να εισάγει, το τελευταίο δίμηνο, τρεις φορές ποσότητες ηρωίνης στην Ελλάδα μέσω του Τελωνείου Κήπων στον Εβρο και όταν διαπίστωσε ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ελέγχου επέλεξε άλλο μονοπάτι για την εισαγωγή της ηρωίνης στη χώρα μας και συγκεκριμένα μέσω του Μαρμαρίς στο νησί της Ρόδου!
Τον Φεβρουάριο συγκεκριμένα, τελωνειακοί των Κήπων στον Εβρο εντόπισαν 38 κιλά ηρωίνης και συνέλαβαν Ιταλό οδηγό αυτοκινήτου αλλά και ποσότητα 57 κιλών ηρωίνης στην κατοχή ενός ζευγαριού Βουλγάρων που κατευθύνονταν στη Γερμανία.
Οι διωκτικές αρχές είχαν διαπιστώσει τότε ότι οι ως άνω υποθέσεις εμπορίου μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης συνδέονται μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τους αποστολείς των ναρκωτικών αφού προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη.
Την 29η Ιουνίου 2009 στελέχη του Τελωνείου των Κήπων κατάσχεσαν ποσότητα ηρωίνης βάρους 7.260 γραμμαρίων σε Λιθουανό επιβάτη λεωφορείου από την Κωνσταντινούπολη που είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τα ναρκωτικά ήταν επιμελώς κρυμμένα σε βαλίτσα με διπλά τοιχώματα.
Την 10η Ιουλίου 2009 στελέχη της ίδιας υπηρεσίας κατάσχεσαν ποσότητα ηρωίνης βάρος 10.760 γραμμαρίων σε Λιθουανό επιβάτη λεωφορείου από την Κωνσταντινούπολη που είχε ομοίως προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Και ο Λιθουανός αυτός είχε επιμελώς κρυμμένα τα ναρκωτικά σε βαλίτσα με διπλά τοιχώματα.
Την 15η Ιουλίου 2009 άνδρες του ίδιου Τελωνείου κατάσχεσαν ακόμη 14.050 γραμμάρια ηρωίνης που βρέθηκαν στην κατοχή ενός υπηκόου Βουλγαρίας και ενός υπηκόου Ρουμανίας που είχαν κρύψει τα ναρκωτικά σε βαλίτσες με διπλά τοιχώματα.
Οι ναρκέμποροι διαπίστωσαν όπως εκτιμούν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομίας ότι η οδός μέσω του Τελωνείου των Κήπων δεν ενδείκνυται πλέον για τις επιχειρήσεις τους με αποτέλεσμα να κατευθύνουν τις ποσότητες ναρκωτικών στην Ελλάδα μέσω της Ρόδου!!
Την 6η Αυγούστου 2009 και ώρα 10.00 δύο τελωνειακοί υπάλληλοι, που διενεργούσαν τακτικούς ελέγχους σε επιβάτες που αποβιβάζονται στη Ρόδο από πλοία που προέρχονται από τρίτες χώρες σταμάτησαν για έλεγχο τον 20χρονο Λιθουανό A. P. του A. που μόλις είχε αφιχθεί στο νησί από το Μαρμαρίς της Τουρκίας με το πλοίο Express Marmaris.
Χωρίς τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών χάρις στην παρατηρητικότητά τους εντόπισαν δύο πλαστικές συσκευασίες με ηρωίνη στα τοιχώματα βαλίτσας που έφερε μαζί του.
Από την προανάκριση που ακολούθησε προέκυψε ότι ο Λιθουανός είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα από την πόλη Kaunas στη Λιθουανία, στη Ρήγα κι από εκεί αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.
Στη Λιθουανία εργαζόταν σε εργοστάσιο μπίρας και τους τελευταίους δύο μήνες κέρδιζε χρήματα παίζοντας πόκερ στο Ιντερνετ.
Τα εισιτήρια του τα πλήρωσε ένας φίλος του τον οποίο δεν κατονόμασε τονίζοντας ότι ταξίδευε μόνος του και θα πλήρωνε το ξενοδοχείο του με τα λίγα χρήματα που είχε μαζί του, περίπου 200 ευρώ. Με το που κατέβηκε, από το αεροπλάνο κι επειδή δεν είχε πολλά χρήματα μπήκε σ’ ένα ταξί και είπε στον ταξιτζή να τον πάει στη φτηνότερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης για να βρει ξενοδοχείο.
Ο ταξιτζής τον μετέφερε σε μια περιοχή που λεγόταν Alkas. Το βράδυ της Δευτέρας γνώρισε, όπως είπε, καθώς περπατούσε κάποιο άτομο ονόματι “Mike”. Τον τράβηξε από το μανίκι και του είπε να μιλήσουν και να κάνουν κάποια συμφωνία, από την οποία θα έβγαζε χρήματα.

Επειδή είχε ανάγκη τα χρήματα δέχτηκε και τον ακολούθησε σε ένα κατάστημα MacDonalds στην περιοχή. Εκεί ο Τούρκος του έδωσε μία τηλεφωνική συσκευή, λέγοντάς του ότι θα έρθει αυτός σε επαφή μαζί του σ’ αυτό το τηλέφωνο.
Την επόμενη μέρα δεν ήρθε καθόλου σ’ επαφή μαζί του και συνέχισε κανονικά τις διακοπές του θεωρώντας ότι επρόκειτο για κάποιο αστείο.
Επικοινώνησε μαζί του την Τετάρτη και συναντήθηκαν. Οπως είπε του έδωσε τριακόσια ευρώ και αρκετά χρήματα για τα έξοδά του στο ταξίδι προς τη Ρόδο. Επίσης του έδωσε τη βαλίτσα λέγοντάς του, ότι τα ρούχα που είχε μέσα μπορούσε να τα κρατήσει.
Ο ίδιος είπε ότι δεν γνώριζε ότι περιείχε ηρωίνη και πίστευε ότι περιείχε κάνναβη.
Εν πάση περιπτώσει υποστήριξε ότι ο “Μike” του είπε ότι όταν θα έφτανε στη Ρόδο θα του έδινε ακόμη 600 ευρώ.
Από την Κωνσταντινούπολη προς το Μαρμαρίς ταξίδεψε με λεωφορείο. Στο Μαρμαρίς έμεινε περίπου 4 ώρες και μετά επιβιβάστηκε στο πλοίο και ήλθε στο νησί.
Οι τελωνειακοί θεωρούν ότι ο Λιθουανός ενεργούσε πράγματι ως βαποράκι του ναρκοκαρτέλ πλην όμως πιθανολογούν λόγω κενών που έχει αφήσει με την απολογία του αλλά και από άλλα στοιχεία που τους είπε προφορικά που τον έφεραν να έχει τελικό προορισμό την Ιταλία ότι γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα απεκάλυψε.

Ο Λιθουανός οδηγήθηκε χθες ενώπιον της Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μ. Πετρουλάκη που του άσκησε ποινικές διώξεις για μεταφορά, εισαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου.
Οδηγήθηκε ενώπιον του Τακτικού Ανακριτή κ. Λ. Βαλσαμή και ζήτησε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να απολογηθεί. Ως συνήγορος υπεράσπισής του ορίστηκε ο δικηγόρος κ. Στ. Λεβέντης.
Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου Ρόδου κ. Γ. Φαρμακίδης δήλωσε σχετικά με την υπόθεση στη “δ” τα εξής:

«Τελευταία γίνεται προσπάθεια διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Εχουν ήδη δοθεί σαφείς οδηγίες στις τελωνειακές αρχές που εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταστολή του φαινομένου και τη σύλληψη των εμπλεκόμενων. Η τελωνειακή υπηρεσία στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα προληφθούν».