Τους 40.000 προσεγγίζει πλέον ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», καθώς την τελευταία εβδομάδα εγκρίθηκε η υπαγωγή επιπλέον 6.773 νέων δικαιούχων, με απόφαση της επενδυτικής επιτροπής του ταμείου. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα 39.592 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 406,8 εκατ. ευρώ, από 30.935 υπαγωγές έως το τέλος Ιουνίου 2013, εμφανίζοντας μεταβολή περί το 30% στο διάστημα του τελευταίου τριμήνου (προϋπολογισμού 351,46 εκατ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, έχουν συμβασιοποιηθεί 27.078 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 275,6 εκατ. ευρώ, από 22.358 συμβάσεις περί το τέλος του περασμένου Ιουνίου 2013, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 223,62 εκατ. ευρώ. Ενώ, έχουν ολοκληρωθεί 14.439 αιτήσεις, (προϋπολογισμού 134,2 εκατ. ευρώ) από 13.597 έργα, που είχαν εκταμιευθεί πλήρως μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, δημιουργούνται περισσότερες από 3.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως και αθροιστικά τουλάχιστον 12.000 μέχρι την ολοκλήρωσή του, ενώ στην πραγματική οικονομία έχει ήδη διατεθεί χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 120 εκατ. ευρώ είναι κρατικοί πόροι (άμεση ενίσχυση και δάνεια) και τα υπόλοιπα αφορούν στη συμμετοχή των τραπεζών στα δάνεια. Αναμένεται ότι, μέχρι το τέλος του προγράμματος θα διατεθούν στην αγορά πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Αύξηση πόρων
Πρόσφατα οι πόροι του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» αυξήθηκαν, ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση (περίπου 1.000 αιτήσεις το μήνα) και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του προγράμματος σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, το ποσό που προβλέπεται για το ταμείο του προγράμματος (κλάδος δανειοδοτήσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες) παραμένει αμετάβλητο στο ύψος των 241 εκατ. ευρώ, ενώ οι απευθείας ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν από 155 εκατ. ευρώ σε 307 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει φτάσει περίπου στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κεφάλαιο μόχλευσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, για την ικανοποίηση περίπου 65.000 έργων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των αιτημάτων, σε ποσοστό 61%, αφορά σε κτήρια που ανήκουν στην Κατηγορία Η, είναι δηλαδή τα παλαιότερα και πλέον ενεργοβόρα κτίσματα. Για τους ωφελούμενους προκύπτει ότι πέτυχαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.
Έως τις 27/9/2013, συνολικά 161.016 πολίτες είχαν απευθυνθεί στις συνεργαζόμενες τράπεζες για προέγκριση δανείου, ενώ προέγκριση δανείου έλαβαν οι 71.879 εξ αυτών. ¶λλες 6.464 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη «Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» είναι το σημαντικότερο εργαλείο ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτηρίων, με άμεσο όφελος στους πολίτες, αλλά και την απασχόληση».
Τόνισε δε, ότι «Δίνει πνοή στην οικοδομή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και παρέχει σημαντική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Δημιουργεί, άμεσα, κύκλο εργασιών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μικρομεσαίους, ενώ στηρίζει σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με καλή θέση και προοπτικές, όπως εξειδικευμένες κατασκευές, αλουμίνιο, δομικά υλικά, εργασίες μηχανικού».
To πρόγραμμα
Το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτηρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας. Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, εξασφαλίζοντας με την ολοκλήρωσή του, εξοικονόμηση ενέργειας έως 1 δισ. κιλοβατώρες (kWh) ετησίως. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, σε όλη τη χώρα, που:
• Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πριν τις 31.12.2009.
• Φέρει οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του κτηρίου δε διαθέτει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Για τις περιπτώσεις που η οικοδομική άδεια απωλέσθη ή τα σχετικά αρχεία βάσει των οποίων μπορεί να εκδοθεί το ως άνω νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, η εν λόγω άδεια και το νομιμοποιητικό έγγραφο δύνανται να προσκομιστούν στo χρηματοπιστωτικό οργανισμό πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
• Εχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
• Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.