Αθήνα, 2
Η μεταγωγή του επικεφαλής του κόμματος από τη ΓΑΔΑ όπου κρατείται, στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να απολογηθεί σε ανακριτή και εισαγγελέα για τις κατηγορίες περί σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30 αλλά αιφνιδίως μετατέθηκε για αργότερα.
Επίσημη εξήγηση για την χρονική καθυστέρηση της απολογίας Μιχαλολιάκου δε δόθηκε, όμως ήταν δεδομένο πως θα υπήρχε, αφού οι απολογίες Κασιδιάρη, Λαγού, Παναγιώταρου, Μίχου κράτησαν μέχρι σήμερα το πρωί και εξαιτίας αυτού καθυστέρησε η μεταγωγή του “πυρηνάρχη” της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη και άλλων κατηγορουμένων στην Ευελπίδων.
Η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό το τι θα υποστηρίξει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην απολογία του. Κατά το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, είναι ο απόλυτος άρχων της Χρυσής Αυγής, αφού η οργάνωση είναι δομημένη στη βάση του «Führerprinzip» (σ.σ. αρχηγού αρχή), με υπαρχηγό τον Νίκο Παππά, ο οποίος απολογείται αύριο Πέμπτη. Την υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου έχει αναλάβει ο αδελφός του, Τάκης Μιχαλόλιας.
Το σκεπτικό για Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Μίχο
Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται.
Και πρόσθεσαν πως η επιβολή περιοριστικών όρων έχει συγκεκριμένη νομική ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αντίθετα μάλιστα, σημειώνουν, τα στοιχεία θεωρούνται “δεμένα” πλην όμως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων, καθώς είναι πλέον γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, όπως και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις.
Τέλος, αναφέρουν ότι η προφυλάκιση του Γιάννη Λαγού ήταν μονόδρομος, καθώς τα στοιχεία συνδέουν άμεσα τον βουλευτή με την υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Κλωτσιές, σφαλιάρες,
απειλές κι ένα ταξί
Όταν λίγο μετά τις 11:00 οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής βγήκαν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ελεύθεροι, έστω και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, και χωρίς χειροπέδες, δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους για όσα είχαν προηγηθεί.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης δε χρειάστηκε να μιλήσει. Χτύπησε έναν εικονολήπτη (του Reuters σύμφωνα με πληροφορίες), κλώτσησε έναν φωτορεπόρτερ και έσπρωξε έναν εικονολήπτη του Alpha.
Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, δε χρειάστηκε να χειροδικήσουν. Εκείνοι μίλησαν. Και όσα είπαν ήταν κυρίως απειλές κατά πάντων. «Ξεφτίλες, δούλοι, ανθρωπάκια, σιχάματα» ήταν μερικά από τα κοσμητικά επίθετα με τα οποία «έλουσαν» τους δημοσιογράφους. Φώναζαν «ζήτω η Δημοκρατία σας», επίσης.
Στη συνέχεια, βγήκαν στον δρόμο για να βρουν ταξί να φύγουν. Το πρώτο δε σταμάτησε, ούτε το δεύτερο, το έκανε όμως το τρίτο, που πήρε κούρσα για ΓΑΔΑ. Μπαίνοντας στο ταξί ο Νίκος Μίχος φώναξε: «μόνο νεκρούς θα μας νικήσετε» ενώ ο Παναγιώταρος προειδοποίησε ότι «θα τα πούμε το απόγευμα».
Στην ασφάλεια, οι τρεις βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφτηκαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και αφού πήραν τα προσωπικά τους αντικείμενα, αποχώρησαν.
Πρώτοι από το κτήριο της Ασφάλειας βγήκαν οι Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Νέα επίθεση κατά των δημοσιογράφων και απειλές του τύπου «θα περάσετε καλά τώρα, θα δείτε τι θα σας κάνουμε» και «μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε».
Λίγη ώρα αργότερα, έφυγε και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αμίλητος ξανά, αλλά χωρίς κλωτσιές και σφαλιάρες αυτή τη φορά. Ανέβηκε σε ένα σκουτεράκι που τον περίμενε έξω από τη ΓΑΔΑ και έφυγε.
Κρίνονται όλα
Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων και στην απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 7 το απόγευμα.
Η απόφαση των δικαστών θα κρίνει πολλά. Αν τελικά ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος αφεθεί ελεύθερος, θα έχει την δυνατότητα να καταστρώσει την νέα «πολιτική στρατηγική» του, μιλώντας για «πολιτικές διώξεις» και για «προσπάθεια του συστήματος να σταματήσει τη Χρυσή Αυγή».
Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει δοθεί ένα καίριο «πολιτικό χτύπημα» στο κόμμα της Χρυσής Αυγής καθώς θα έχει εξουδετερωθεί ο φυσικός ηγέτης και ιδρυτής της οργάνωσης.
Παγωμένος ο πολιτικός
κόσμος από τις εξελίξεις
Την τελική έκβαση της δικαστικής υπόθεσης για τη Χρυσή Αυγή περιμένει τώρα ο πολιτικός κόσμος. Μετά την απόφασή να μην προφυλακιστούν οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά μόνο ο ένας, οι εκπρόσωποι των κομμάτων τονίζουν σε δηλώσεις τους πως παραμένει το κατηγορητήριο και για αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σίμος Κεδίκογλου
«Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, εξάλλου, ότι «το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στον ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές».
Αλέξης Τσίπρας
«Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη, και πιστεύουμε ότι θα κινηθεί πέρα και έξω από σκοπιμότητες.
»Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987» δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Κανένας δεν πρέπει να βιάζεται, διότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.
Πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η οποία μόλις αρχίζει να ερευνάται, είναι «στην πρώτη, πρώιμη φάση της». Είναι, τόνισε, μια ιστορική υπόθεση θεσμών, αξιών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.
Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει όλοι οι θεσμοί, βουλή, κόμματα και κυρίως η Δικαιοσύνη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Πάνος Καμμένος
«Θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της, αλλά θα σεβαστούμε παράλληλα και το Σύνταγμα» ανέφερε ο κ. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση «αλλά και από τους διάφορους “παράγοντες”, τους παρακυβερνητικούς, να σταματήσουν να εμπλέκονται στο έργο της Δικαιοσύνης».
Φώτης Κουβέλης
«Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης. Το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της Δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σε συνέντευξή του στον Real FΜ.
«Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων. Προϋπήρχε αυτή η κατάσταση. Θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, η οποία δεν υπήρξε. Η νομιμότητα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η απάντηση σε όποιον παρανομεί και σε όποιον θέλει να προβεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτή η νομιμότητα δεν υπηρετήθηκε» πρόσθεσε.
ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργατών κ.ά. αυτού του ναζιστικού μορφώματος» αναφέρει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του.
«Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο δικαστικό-νομικό ζήτημα» επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο λαός πρέπει να πρωτοστατήσει για την απομόνωσή της».
Γιάννης Μιχελάκης
«Η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μιχελάκης τάχθηκε κατά της «ποδοσφαιρικής λογικής, ποιος έχασε, ποιος κέρδισε» και διερωτήθηκε: «Μήπως βιαζόμαστε λίγο;».
«Υπάρχουν διώξεις και κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι το γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι «δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις».
Θεόδωρος Πάγκαλος
«Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος δεν αποτελεί ένδειξη για την οριστική απαλλαγή τους» ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στον Βήμα FM.
Αιφνιδιασμός της κυβέρνησης από την απόφαση για μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής
«Είχαμε άλλη εικόνα. Δεν το περιμέναμε» είπε αυθόρμητα προς «Το Βήμα» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος
Περισυλλογή, προβληματισμό, αμηχανία, έκπληξη και ερωτηματικά, προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση των ανακριτικών αρχών να αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τους Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο και Ν. Μίχο.
«Είχαμε άλλη εικόνα. Δεν το περιμέναμε» είπε αυθόρμητα προς «Το Βήμα» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και έδειξε και αυτός, όπως και άλλα στελέχη του κεντρικού πρωθυπουργικού πυρήνα, ότι υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός.
Η απόφαση των ανακριτικών αρχών, προέκυψε, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ (σε εκδήλωση του Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), όπου έλεγε: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή».
Μετά τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό, άρχισε αμέσως μια στοιχειώδης πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης και μεταδόθηκε από κυβερνητικές πηγές, ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει πως πρέπει η δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη την δουλειά της.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, υποστήριζαν ότι οι κατηγορίες είναι βαρύτατες και αυτό δεν αλλάζει και διατύπωναν ερωτηματικά γιατί αντί του μέτρου της προσωρινής κράτησης, επελέγησαν οι περιοριστικοί όροι. «Ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν τελειώσαμε. Είναι πολύ νωρίς ακόμα» αναφέρουν.
Μάλιστα, μιλούσαν για την περίοδο που υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο κ. Χ. Καστανίδης και συγκεκριμένα για διάταξη του Νόμου 3904/2010, με την οποία θεσμοθετήθηκαν κριτήρια εξαιρετικά αυστηρά για την επιβολή της προσωρινής κράτησης.
Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αμέσως για την απόφαση των ανακριτικών αρχών και φέρεται να εμφανίστηκε έκπληκτος από το πώς εξελίσσεται η υπόθεση, αν και η κεντρική γραμμή είναι «ψυχραιμία».
Την ίδια στιγμή ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η μη επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης δεν σημαίνει και απαλλαγή από τις κατηγορίες και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα.
«Η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη την δουλειά της και δεν υπάρχουν κυβερνητικές επιρροές» λένε και σημειώνουν με έμφαση, απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες των χρυσαυγιτών περί πολιτικής διώξης: «Φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό κίνητρο. Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι υπεράνω όλων».
Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον η εσωκομματική κριτική για «προχειρότητες», ειδικά με την «αποκάλυψη» των στοιχείων του βασικού μάρτυρα που κατέθεσε μάλιστα και υπό καθεστώς προστασίας.
Γιʼ αυτό και εκφράζεται φόβος μήπως αυτό το εγκληματικό λάθος, αφού το όνομά του υπήρχε στην δικογραφία, επηρεάσει την έρευνα και λειτουργήσει αποτρεπτικά σε άλλους πολίτες να καταθέσουν κατά της Χρυσής Αυγής.
«Μήπως βάλαμε εξ αρχής ψηλά τον πήχη και υπάρχει κίνδυνος να περάσουμε από κάτω;» διερωτήθηκε γνωστός βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, μιλώντας προς «Το Βήμα» και εκφράζοντας πολλούς συναδέλφους του έλεγε πως έγιναν βεβιασμένες κινήσεις και ήταν λάθος το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργήθηκε από το περασμένο Σάββατο, όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ οι απόψεις διίστανται για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση και μάλιστα ορισμένοι έλεγαν πικρόχολα: «Όταν οι ίδιοι άνθρωποι τα κάνανε ʽʽμπάχαλοʼʼ με την ΕΡΤ, πώς μπορούν να διαχειριστούν μια υπόθεση που είναι πολύ πιο σοβαρή».