«Ασπίδα» προστασίας κατά του σακχαρώδη διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων υψώνουν εκ νέου για τους κατοίκους της ακριτικής Δωδεκανήσου, το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.)! Πολύτιμος «σύμμαχός» τους στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύεται και το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (Ε.Κ.Κ.).
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», ο Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, κ. Σωτήρης Α. Ράπτης και ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, συνεπικουρούμενοι από τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βασίλη Παπανικόλα και τον Διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής του κ. Στέλιο Καραταπάνη ανέλυσαν τη διαδικασία δημιουργίας Τακτικού Εξωτερικού Διαβητολογικού Ιατρείου και την ένταξή του στο δίκτυο των Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας.
Όπως επισημάνθηκε, η προσπάθεια αυτή είναι η τρίτη η οποία γίνεται κατόπιν πρότασης του Ε.ΚΕ.ΔΙ. για την ίδρυση του επίσημου αυτού διαβητολογικού ιατρείου στη Ρόδο. Η δημιουργία του, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους της Ρόδου και της Δωδεκανήσου γενικότερα, με έμφαση στα άτομα με διαβήτη, τα οποία θα μπορούν, πλέον, να ρυθμίζονται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Ο Σ. Ράπτης συνεχάρη το μαθητή του κ. Στέλιο Καραταπάνη, ο οποίος εκ των ενόντων και ως παθολόγος λειτουργεί στην Κλινική του άτυπα ένα ιατρείο Μεταβολισμού στο πλαίσιο της Μεγάλης Παθολογίας, εξετάζοντας και άτομα με διαβήτη.
Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας έγινε στο πλαίσιο διεξαγωγής της επιστημονικής εκδήλωσης με τίτλο «Διαβήτης και Καρδιά: σύγχρονες προσεγγίσεις», την οποία διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (Ε.Κ.Κ.), στο ξενοδοχείο Rodos Palace. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου για το Διαβήτη.
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής, οι κάτοικοι της Ρόδου και σήμερα Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να μάθουν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εάν έχουν διαβήτη και είναι καλά ρυθμισμένοι. Σήμερα Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, και υπό την αιγίδα και συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, αλλά και τη βοήθεια του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, ώρες 10:30 – 21:00, θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο επιστημονική ημερίδα για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίας, η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή που είναι υπεύθυνη και για τα θέματα του σακχαρώδη διαβήτη.
Αναφερόμενος στο σακχαρώδη διαβήτη, ο κ. Σ. Ράπτης τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία εξακολουθεί να λαμβάνει διαστάσεις «πανδημίας», καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια! Στη Ρόδο, όπως δήλωσε ο καθηγητής, από διαβήτη πάσχουν 20.000 άτομα.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής κ. Δ. Θ. Κρεμαστινός τόνισε ότι στηρίζει ολόθερμα την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του Ε.ΚΕ.ΔΙ. για τη δημιουργία του Εξωτερικού Διαβητολογικού Ιατρείου στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς και για την έγκυρη ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις δύο «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου, το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μηχανήματα νέας
τεχνολογίας στο νοσοκομείο
Στη συνέντευξη τύπου ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας αναφέρθηκε στη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου σε ενάμισι μήνα. Η δομή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους ιατρούς να κάνουν στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, αναίμακτα.
«Έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ και την εγκατάσταση του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος για τις ακτινοβολίες. Κάνουμε προσπάθειες για να φθάσουμε στους στόχους μας. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεκτιμώνται και να υπολογίζονται μαζί με την κριτική που μας γίνεται κάθε φορά», δήλωσε ο κ. Βασίλης Παπανικόλας.
Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός περιέγραψε την προσπάθεια που έκανε προκειμένου να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στο νοσοκομείο, το αιμοδυναμικό και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/me-sigchrona-michanimata-efodiazete-to-nosokomio/