Με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ζουν εκατοντάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες στη Ρόδο, που ολοένα και περισσότερο νιώθουν να “σφίγγει” στο λαιμό τους ο βρόγχος του οικονομικού αδιεξόδου. Η πλημμυρίδα αποφάσεων των διαταγών πληρωμής, αποκαλύπτει τις εκρηκτικές πλέον διαστάσεις του προβλήματος, δυστυχώς σε πείσμα ορισμένων που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά δεδομένα στην αγορά δεν είναι τόσο τραγικά.
Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτική με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου.
Ο αριθμός των διαταγών πληρωμής (δάνεια, επιταγές, γραμμάτια) που εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο Ρόδου το δικαστικό έτος του 2012 (16 Σεπτεμβρίου 2012 έως 16 Σεπτεμβρίου 2013) ανέρχεται σε 1.463.
Το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει την ευρύτητα της οικονομικής κρίσης είναι η πρωτοφανής έκρηξη που παρουσιάζεται και στην έκδοση διαταγών πληρωμής για οφειλές μικρότερες των 20.000 ευρω,́ αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Ρόδου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα, ο αριθμός των διαταγών πληρωμής του Ειρηνοδικείου ανήλθε σε 2076.
Ανάλογη είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται σε επίπεδο Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου. Σε καθημερινή σχεδόν βάση κατατίθενται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου μηνύσεις για ακάλυπτες επιταγές.
Σε επίπεδο Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ενώπιον του δικαστηρίου προσέφυγαν, στο ίδιο διάστημα, 10 εταιρείες με αίτημα εξυγίανσης στα πλαίσια του πτωχευτικού κώδικα, 3 με αίτημα επικύρωσης της διαδικασίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, 7 με αίτημα πτώχευσης, μια με αίτημα αναστολής των πληρωμών και 4 με αίτημα παύσης πληρωμών.
Η πλειονότητα των διαταγών πληρωμής εκδίδεται μετά από προσφυγή σε ένδικα μέσα των τραπεζών, οι οποίες καθημερινά διαπιστώνουν ότι και οι οφειλέτες τους αυξάνονται και η απροθυμία των οφειλετών για προτεινόμενες ρυθμίσεις-διακανονισμούς μετατρέπεται σε άρνηση. Πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που αποτελούν τον προπομπό για την εν συνεχεία κατάσχεση κινητών αξιών και για πλειστηριασμούς ακινήτων, προκειμένου να διασφαλιστούν απαιτήσεις κυρίως τραπεζών αλλά και ασφαλιστικών ταμείων έναντι οφειλών τρίτων.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μετά το σφράγισμα της ακάλυπτης επιταγής ή της συναλλαγματικής, ο κάτοχός της εξουσιοδοτεί δικηγόρο, ο οποίος συντάσσει την αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής, την καταθέτει στο Πρωτοδικείο, στηρίζει την απαίτησή του και περιμένει την απόφαση. Στην περίπτωση της οφειλής δανείου, η τράπεζα καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση, κλείνει τον λογαριασμό και συντάσσει τη διαταγή πληρωμής.
Σύμφωνα με παράγοντες, τόσο από τον τραπεζικό όσο και από τον εμπορικό κλάδο, πρόκειται για μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη η οποία είναι ενδεικτική της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά και μάλιστα όταν στο σύνολό τους οι εκτιμήσεις θέλουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στους επόμενους μήνες. Στελέχη του εμπορικού κόσμου θεωρούν ότι μερίδιο ευθύνης για την αύξηση των διαταγών πληρωμής στους τελευταίους μήνες, έχει η γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η κρίση ρευστότητας. Και αυτό γιατί πληθαίνουν καθημερινά οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Την ίδια στιγμή τραπεζικά στελέχη συνδέουν την έξαρση που σημειώνεται στις διαταγές πληρωμής με την κατακόρυφη αύξηση που καταγράφουν οι ακάλυπτες επιταγές από την αρχή του χρόνου, όπως επίσης και με την αυξητική τάση που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνοντας ότι και οι τρεις αυτοί δείκτες ακολουθούν παράλληλη πορεία και καταδεικνύουν την ίδια ζοφερή πραγματικότητα.
Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του Τειρεσία κατά 60% μειώθηκαν στο ‘α οχτάμηνο του 2013 οι ακάλυπτες επιταγές.
Συγκεκριμένα την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 34.418 τεμάχια, συνολικού ύψους 411,1 εκατ. ευρώ και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε 56.321 τεμάχια, αξίας 89,8 εκατ. ευρώ.
Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012 οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια είχαν ανέλθει σε 97.172 και σε αξία ένα δισ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε τεμάχια έφτασαν τις 86.219 και σε αξία σε 135,8 εκατ. ευρώ.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/me-ton-efialti-ton-katascheseon-zoun-ekatontades-nikokiria-ke-epichirisis-sti-rodo/