Την έκδοση τροπολογίας ή εγκυκλίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την διευθέτηση του μείζονος ζητήματος που ανέκυψε με τις εμπορικές μισθώσεις στη Μεσαιωνική Πόλη μετά την οριοθέτηση όλης της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού πρότεινε χθες ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ροδίων κ. Γ. Γιαννακάκης, πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης.
Οπως απεκάλυψε η “δ” μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ως οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος δεν υπάγεται πλέον στο καθεστώς των προστατευόμενων μισθώσεων όπως αυτό προσδιορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 34/1995.
Ολες οι μισθώσεις εμπίπτουν εφ’ εξής στην κατηγορία των μη προστατευόμενων και ως εκ τούτου χάνουν τα προνόμια που απολαμβάνουν μισθωτές καταστημάτων εκτός των τειχών.
Ο κ. Γιαννακάκης είχε χθες το πρωί συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και με στελέχη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε αλλά και τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία του ήταν εκείνη που κίνησε τις διαδικασίες για την επιτάχυνση της έκδοσης της απόφασης κήρυξης της Μεσαιωνικής Πόλης ως αρχαιολογικού χώρου.
Ο κ Γιαννακάκης έλαβε τη διαβεβαίωση της αρχαιολογίας ότι μετά τον χαρακτηρισμό της περιοχής σε συνάρτηση με τα διαλαμβανόμενα στο νέο αρχαιολογικό νόμο δεν υφίστανται τροποποιήσεις στο καθεστώς αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής αλλά και στις υπάρχουσες χρήσεις γης.
Οπως τονίστηκε συγκεκριμένα το ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου σφάλλει όταν θεωρεί ότι η μοναδική χρήση που προβλέπεται στον χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικό χώρο είναι αυτή της αμιγούς κατοικίας.
Από εκεί και πέρα αναγνωρίστηκε πράγματι ότι υφίσταται πρόβλημα με το καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων το οποίο αποδόθηκε σε αμέλεια του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια ισχύος του προηγούμενου αρχαιολογικού νόμου ο νόμος περί εμπορικών μισθώσεων έκανε πράγματι διάκριση μεταξύ των ακινήτων που ενοικιάζονται εκτός αρχαιολογικών ζωνών και εκείνων εντός. Κατατάσσει μάλιστα εκείνα που βρίσκονται εντός στο καθεστώς των μη προστατευόμενων μισθώσεων. Πλην όμως μετά την τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου το 2002 όπου υπήρξε κατηγοριοποίηση όλων των αρχαιολογικών χώρων και πρόβλεψη για ενεργούς αρχαιολογικούς οικισμούς, όπως αυτόν της Μεσαιωνικής Πόλης, ο νομοθέτης και στην προκειμένη περίπτωση το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν προέβλεψε τροποποίηση του νόμου περί εμπορικών μισθώσεων για τις περιπτώσεις αυτές.
Ετσι ο κ. Γιαννακάκης και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της αρχαιολογίας και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης έκριναν σκόπιμο να εισηγηθούν τροπολογία-προσθήκη στο νόμο περί εμπορικών μισθώσεων που θα προβλέπει ότι οι μισθώσεις εντός ενεργών αρχαιολογικών οικισμών μετά τη ψήφιση του νέου αρχαιολογικού νόμου εμπίπτουν στις διατάξεις των προστατευόμενων μισθώσεων.
Με τις απόψεις αυτές συμφώνησε εξάλλου χθες και ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου που θα προωθήσει το ζήτημα προς επίλυση στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού ενώ θα ενημερώσει εγγράφως τους Υπουργούς Πολιτισμού και Ανάπτυξης.
Στον κ. Χατζηευθυμίου παραδόθηκε εξάλλου από τον κ. Γιαννακάκη η αλληλογραφία της Διεύθυνσης Προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης με την αρχαιολογία γύρω από το επίμαχο ζήτημα της οριοθέτησης της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου.
Οπως προκύπτει οι ενέργειες για την κήρυξη της Μεσαιωνικής Πόλης ως αρχαιολογικού χώρου είχαν ξεκινήσει επί θητείας της απελθούσης δημοτικής αρχής όπου ελήφθησαν και αποφάσεις για τις χρήσεις γης στον αρχαιολογικό χώρο ενώ κανείς δεν γνώριζε τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στο ισχύον καθεστώς των Εμπορικών Μισθώσεων.
Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Αννα Παρασκευοπούλου, που χθες δεν συμμετείχε στη σύσκεψη με το Δήμαρχο Ροδίων καθώς απουσιάζει στην Κάρπαθο, είχε απευθύνει την 19η Ιουνίου 2006 το αρίθμ. Πρωτ. 9563 έγγραφο της προς την κ. Μάνια Μιχαηλίδου της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το οποίο διαβίβαζε φάκελο και ζητούσε την κήρυξη της Μεσαιωνικής Πόλης, σύμφωνα με το νέο αρχαιολογικό νόμο.
Η κ. Μιχαηλίδη απέστειλε στη συνέχεια την 15η Νοεμβρίου 2007 σχετική πρόταση οριοθέτησης της μεσαιωνικής πόλης ως αρχαιολογικού χώρου στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οπως προκύπτει από το έγγραφο της κ. Μιχαηλίδη και από τα όσα επεσήμαναν χθες στη “δ” αρμόδιοι της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης σκοπός και των δύο υπηρεσιών ήταν να προηγηθεί η έκδοση, όπως προβλέπεται άλλωστε, Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τις χρήσεις γης στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι ενέργειες για τον καθορισμό των χρήσεων γης στη Μεσαιωνική Πόλη έχουν ξεκινήσει από το έτος 1987, έχουν εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ πλην όμως η όλη διαδικασία έχει σταματήσει χωρίς να είναι σαφές το πότε θα ολοκληρωθεί.
Ετσι έχει εκδοθεί η απόφαση κήρυξης χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμη οι χρήσεις γης με αποτέλεσμα για την οποιαδήποτε παρέμβαση εντός της Μεσαιωνικής Πόλης μετά την οριοθέτηση αυτής και μέχρι εκδόσεως του Προεδρικού Διατάγματος να απαιτείται έκδοση αδείας από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στο έγγραφο της κ. Μιχαηλίδη προς το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρονται τα εξής:
Σας υποβάλλουμε τεύχος ιστορικής και πολεοδομικής τεκμηρίωσης και χάρτες της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, που συνέταξε η Εφορεία μας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ροδίων, συνοδευόμενα με την πρόταση οριοθέτησης και θεσμοθέτησης της μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, ως αρχαιολογικού χώρου, και παρακαλούμε να προωθήσετε την κήρυξή της, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3028/2002.
Η κήρυξη της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου ως αρχαιολογικού χώρου, θα επιτρέψει στην συνέχεια και την προώθηση άλλων χωροταξικών και πολεοδομικών θεμάτων και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ως προς τον καθορισμό όρων δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (κατοικία-εμπορικό κέντρο κ.ά.), θέματα, που αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη εκκρεμότητα, καθώς παρατηρείται άναρχη τουριστικοποίηση της πόλης, υπεροχή εμπορικών και εν γένει οχλουσών δραστηριοτήτων εις βάρος της κατοικίας και τελική υποβάθμιση των λειτουεργιών και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, που διαμένουν εντός των τειχών, δραστηριότητες, που συχνά επιφέρουν βλάβη και αλλοίωση και στο ίδιο το μνημείο. Ειδικότερα, μετά την εγγραφή της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις που υπαγορεύονται τόσο από τις προδιαγραφές της διεθνούς αυτής οργάνωσης όσο και από τον ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα της πόλης.
Με την υποβληθείσα πρόταση οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της μεσαιωνικής πόλης Ρόδου συμφωνούν τόσο η ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων όσο και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων, καθώς και η Διεύθυνση Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης και Αρχαιολογικών χώρων, οι παρατηρήσεις των οποίων ελήφθησαν υπ’ όψη στην τελική διατύπωση.
Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.-
Στο μεταξύ ο δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου απέστειλε χθες στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού το διατακτικό της απόφασης – διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου εξ’ αφορμής του χαρακτηρισμού της Μεσαιωνικής Πόλης ως αρχαιολογικού χώρου:
Υστερα από την οριοθέτηση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ29/48764/2052/28-5-2009 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Αναγκ. Απαλλ. και Πολεοδ. Θεμ. 277/15-6-2009), ζητείται αρμοδίως από τους Υπουργούς Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, με κοινοποίηση του αιτήματος προς τα Γραφεία του κ. Πρωθυπουργού, των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τους Βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου.
α) Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μεσαιωνική Πόλη, αποτελεί συγκεκριμένο χώρο αγοράς και συγκέντρωσης τεράστιου αριθμού επαγγελματιών (Παλαιά Αγορά Ρόδου), όπως για λόγους προστασίας των συμφερόντων των επαγγελματιών αλλά και ισονομίας και αποφυγής μεγάλης αναταραχής και κλονισμού στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, όπως οι επαγγελματικές μισθώσεις εντός της οριοθετημένης περιοχής της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου αναγνωρισθεί ότι συνεχίζουν να υπάγονται στο καθεστώς προστασίας των εμπορικών μισθώσεων του άρθρου 1 και όχι του άρθρου 2 του Π.Δ. 34/1995.
β) Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα εξελιχθείσες σε σοβαρό βαθμό μελέτες και ενέργειες για τον καθορισμό των χρήσεωβν γης σε συνδυασμό με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης Ρόδου, όπως να ληφθεί ιδιαίτερα αυτό υπόψη και να αποτελέσει βασική παράμετρο για τον τελικό σχεδιασμό του θέματος.
γ) Να ανακληθούν κάθε δημιουργούμενες δυσμενείς επενέργειες που η Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού επιφέρει, αναφορικά με ζητήματα που δημιουργούν συνθήκες ανισότητας στους επαγγελματίες της περιοχής αλλά και τυχόν οποιεσδήποτε δυσμενείς συνέπειες στα έσοδα του Δήμου Ροδίων.