Συνεχίζει να προκαλεί την νοημοσύνη των Δωδεκανήσιων και ειδικότερα των Ροδιτών ο «προστάτης» του περιβάλλοντος και υπέρμαχος των συμφερόντων του τόπου κ Γ. Μαχαιρίδης.
Παρ’ ότι η αμαρτωλή υπόθεση των αδρανών υλικών της Μαρίνας, ιδιαίτερα μετά και την συνέχιση του έργου με υλικά από νόμιμα αδειοδοτημένα λατομεία εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη Νομαρχιακή Αρχή, εντούτοις ο κ Μαχαιρίδης φαίνεται ότι αναθάρρησε και επέστρεψε δριμύτερος στην προσφιλή μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών και της δημιουργίας εντυπώσεων.
Σε συνέντευξη που φιλοξενήθηκε σε τοπική εφημερίδα, προσπαθώντας να πείσει για την – τροθείσα από την υπόθεση της Μαρίνας- περιβαλλοντική ευαισθησία που υποτίθεται ότι τον διακρίνει και προκειμένου να αφήσει αιχμές εναντίον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στο βιασμό του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του ανάγλυφου της Ρόδου, καταγγέλλοντας επί λέξει τα εξής:
«.. από πολύ νωρίς είχε γίνει σαφές στον κόσμο ότι η αντιπαράθεση δεν αφορούσε το «Γυψάδικο» και τους ογκολίθους. Ποιος το πιστεύει αυτό; Ρίξτε μια ματιά στη διαδρομή Ρόδος-Λίνδος, ή σε άλλα σημεία του νησιού. Θα δείτε βουνά που ισοπεδώθηκαν, ορεινοί όγκοι που εξαφανίστηκαν, δάση που δεν υπάρχουν πια (το μαρτυρούν και αεροφωτογραφίες)- και δεν μιλάμε για τα καμένα. Και όλα αυτά με άδειες « αρμοδίων» υπηρεσιών».
Αναμφίβολα όλοι συμφωνούμε ότι αυτές οι εκτεταμένες εκσκαφές και η οικοπεδοποίηση των αλόφων και των υψωμάτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το δρόμο αεροδρόμιο-Φαληράκι, αποτελούν μια μόνιμη υποβάθμιση της φυσικής ομορφιάς του νησιού μας.
Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι ποιος είναι αρμόδιος και ποιες υπηρεσίες ευθύνονται δια της αδράνειας ή ανοχής τους για την κατ’ επανάληψη ασέλγεια εις βάρος του περιβάλλοντος;
Βέβαια, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ Μαχαιρίδης, έχοντας εφαρμόσει επί χρόνια – με ιδιαίτερη ομολογουμένως επιτυχία.- την γκεμπελική μέθοδο μετάθεσης ευθυνών, σπεύδει να προλάβει τυχόν ενοχλητικά ερωτήματα και διαπιστώσεις, υπονοώντας ότι ευθύνονται οι υπηρεσίες που εμπόδισαν τους προσωπικούς σχεδιασμούς του (Βλέπε Δ/νση Δασών για την παράνομη εξόρυξη αδρανών στη Λάρδο).
Εντούτοις με μια απλή αναζήτηση στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικότερα διαβάζοντας το άρθρο 1, παρ 9 & 10 του Προεδρικού Διατάγματος 24/1985, προκύπτει το συμπέρασμα ότι απαγορεύεται η δόμηση σε κορυφογραμμές αλλά και η εκσκαφή σε βάθος μεγαλύτερο από 1,5 μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου που συστήνεται από τη Νομαρχία.
Κατά συνέπεια έχοντας υπόψη τη νομοθεσία αλλά και την καθημερινή εμπειρία εκδόσεως οικοδομικών αδειών σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, από τη Πολεοδομία της Νομαρχίας, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ Μαχαιρίδης ουσιαστικά καταγγέλλει τις υπηρεσίες των οποίων προΐσταται άρα και τον εαυτό του…!!!
¶ραγε πώς να εξηγήσει ο κ Μαχαιρίδης ότι ενώ φωτογραφίζει ως υπεύθυνη τη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, με βάση τη νομοθεσία αλλά και τη διαδικασία εκδόσεως πράξης χαρακτηρισμού, υπεύθυνη υπηρεσία για την αποτροπή της αλλοίωσης του ανάγλυφου του Νησιού είναι η Πολεοδομία της Νομαρχίας Δωδεκανήσου;
Προφανώς ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ Μαχαιρίδης, ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και για το λόγο αυτό συνεχίζει να εκτίθεται ανεπανόρθωτα επιχειρώντας να αναδείξει τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες μεταθέτοντας τεχνηέντως τις βαρύτατες προσωπικές του ευθύνες.
¶ραγε πως να δικαιολογήσει ο κ Νομάρχης το ρόλο του, στο περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρήθηκε και ως ένα βαθμό συντελέστηκε από τις ανατινάξεις που υλοποίησε η εργοληπτική εταιρία στα «Γυψάδικα» της Λάρδου, αλλοιώνοντας το ανάγλυφο σε μία περιοχή που εμπίπτει σε τομέα προστασίας φυσικού ανάγλυφου με βάση τη Ζ.Ο.Ε.;
Προφανώς συμψηφίζοντας επικοινωνιακά την συγκεκριμένη παρέμβαση στα «Γυψάδικα», με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που έχουν πληγώσει βάναυσα την αισθητική του τοπίου της Ρόδου.
Για να επιτύχει μάλιστα σε αυτό τον επικοινωνιακό σχεδιασμό, ο κ. Μαχαιρίδης όχι μόνο αποκρύπτει ότι για τις εκτεταμένες εκσκαφές αλλά και για την παράνομη δόμηση σε κορυφογραμμές λόφων ευθύνεται πολιτικά πάλι ο ίδιος, αλλά εντέχνως επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το ερώτημα που εγείρεται μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις, είναι πως είναι δυνατόν κάποιος πολιτικός με μακροχρόνια εμπειρία, να προβαίνει σε τόσο χονδροειδείς χειρισμούς και να παραποιεί την αλήθεια, όταν μάλιστα προέρχεται από το επικοινωνιακό και πολιτικό «βατερλό» της παράνομης εξόρυξης αδρανών υλικών με τις ευλογίες της Νομαρχίας..
Η απάντηση για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι απλή.
1ον. Η επικοινωνιακή και πολιτική πρακτική «της μετάθεσης ευθυνών» που ακολουθεί ο Νομάρχης είναι η μόνη που γνωρίζει και έχει αποδώσει τα μέγιστα κατά το παρελθόν.
2ον. Η τελευταία αναμέτρηση για τα “Γυψάδικα”, έφθειρε το περιβαλλοντικό προφίλ του Νομάρχη πάνω στο οποίο πόνταρε την μετέπειτα πολιτική του πορεία, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει είτε μία θέση «κλειδί» στο υπό σύσταση Υπουργείο Περιβάλλοντος (μετά από νίκη του ΠΑΣΟΚ) είτε ως εκ νέου υποψήφιος νομάρχης στα Δωδεκάνησα.
Η μετωπική αντιπαράθεση με ένα σκληρό και ιδιαίτερα ευφυή πολιτικά αντίπαλο όπως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ανέδειξε τις αδυναμίες αλλά και τις αντιφάσεις του Νομάρχη Δωδεκανήσου, που είχε συνηθίσει να «παίζει» σε άδειο τέρμα, έχοντας παράλληλα την υπόγεια ή φανερή στήριξη των τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίαςαλλά και μίας αναιμικής αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ Μαχαιρίδης, συνειδητοποιεί ότι πολλοί εκ των κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, τον στήριξαν προσωρινά ενόψει εκλογών και της νικηφόρας δυναμικής που αναπτύσσει το κόμμα τους, αλλά είναι σίγουρο ότι μετά από την αποδυνάμωση που έχει υποστεί ο ίδιος, θα σπεύσουν να τον εκπαραθυρώσουν εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την δεινή πολιτική του θέση.
Πλέον όλοι ακόμα και οι στενοί πολιτικοί φίλοι του κ Μαχαιρίδη, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε στη Ν.Δ., έχουν αντιληφθεί ότι ο «Βασιλιάς είναι γυμνός» και γνωρίζουν ότι πρέπει να ποντάρουν πολιτικά σε νέα πρόσωπα.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/megalos-gkafatzis-o-nomarchis-g-macheridis/