Tην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία κηρύσσεται η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ως αρχαιολογικός χώρος, θέμα που απεκάλυψε η «δ», προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για την υπαγωγή της αγοράς που λειτουργεί εντός των τειχών στις διατάξεις των προστατευόμενων από το νόμο περί εμπορικών μισθώσεων ζήτησε χθες εγγράφως από τον Υπουργό Πολιτισμού κ Αντ. Σαμαρά και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ Γεώργιος Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος κοινοποίησε ταυτόχρονα το αίτημα του ΕΒΕΔ στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού και τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Στην επιστολή του κ Χατζημάρκου αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η απόφαση σας ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ29/48764/2052/28-5-2009, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 277/15-06-2009, που εγκρίνει την οριοθέτηση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως αρχαιολογικού χώρου, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων για την περιοχή μας, με σπουδαιότερο τον ισχυρό κλονισμό της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Μεσαιωνικής Πόλης του νησιού μας, που αποτελούσε για αιώνες αλλά και σήμερα ακόμη περισσότερο, αναπόσπαστο τμήμα της εμπορικής και όχι μόνο ζωής της πόλης αυτής αφού εξ αυτής της αποφάσεως καταργείται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ορίων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου το καθεστώς προστασίας των εμπορικών μισθώσεων του άρθρου 1 του Π.Δ. 34/95.
Είναι αδήριτη ανάγκη για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και χάριν της κοινωνικής συνοχής και της ιστορικής συνέχειας του τόπου μας, να μεριμνήσετε για τροπολογία-προσθήκη που θα προβλέπει ότι οι μισθώσεις εντός ενεργών αρχαιολογικών οικισμών εμπίπτουν στις διατάξεις των προστατευομένων μισθώσεων.
Σε αντίθετη περίπτωση θα νεκρωθεί ένας σημαντικός πνεύμονας της επιχειρηματικότητας του νησιού μας, θα ερημοποιηθεί η πιο ζωτικής σημασίας οικονομική αρτηρία του Νομού μας, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική ευρωστία, την απασχόληση
και την παραγωγή πλούτου που την περίοδο αυτή είναι και τα κυρίως ζητούμενα, σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας κρίσης που βιώνουμε σήμερα.
Κύριε Υπουργέ,
Είναι ανεπίτρεπτο να αιφνιδιάζονται συνεχώς οι επιχειρηματίες και να ανατρέπονται με τρόπο που απάδει στην έννοια του Κράτους Δικαίου, τα δεδομένα πάνω στα οποία έχουν προγραμματίσει και έχουν επενδύσει οι επιχειρήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η σωφροσύνη και η λογική και ως εκ τούτου θα προβείτε στην προσθήκη της ζητούμενης απ’όλες τις παραγωγικές τάξεις της πόλης μας τροπολογίας, επ’ωφελεία της τοπικής, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας».
ΝΟΝ PAPER ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Διεύθυνση Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης από το έτος 2005 σε συνεργασία με την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την έκδοση απόφασης οριοθέτησης της Μεσαιωνικής Πόλης σε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις η πολιτική ηγεσία του Δήμου Ροδίων και χωρίς να εξασφαλιστεί η ταυτόχρονη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει τις χρήσεις γης εντός του αρχαιολογικού οικισμού, εκδόθηκε non paper για την ενημέρωση του δημάρχου Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου και των επιτελών της δημοτικής αρχής.
Όπως τονίζεται στο ανεπίσημο έγγραφο η οριοθέτηση της Μεσαιωνικής Πόλης ως αρχαιολογικού χώρου ήταν υποχρεωτική διαδικασία μετά το νέο αρχαιολογικό νόμο. Υποστηρίζεται ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε η Μεσαιωνική Πόλη να αποκτήσει με Προεδρικό Διάταγμα ένα θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίζει με σαφήνεια τους περιορισμούς της ιδιοκτησίας, τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης αναγνωρίζει ότι υφίσταται ζήτημα μετά την κήρυξη σχετικά με το καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων και εισηγείται να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπαχθεί η Μεσαιωνική Πόλη ως ενεργός οικισμός που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο στις διατάξεις των προστατευόμενων μισθώσεων.
Τονίζεται δε ότι στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για την χρήση και όρους δόμησης η κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται, θα αντιμετωπίζεται μεμονωμένα.
Η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης σπεύδει εξάλλου να επισημάνει ότι οι αναφορές για δεσμευτικές χρήσεις αμιγούς κατοικίας δεν ευσταθούν , ούτε η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο ΥΠΠΟ. Οι διαδικασίες και στα δύο παραπάνω ζητήματα παραμένουν ως έχουν και συγκεκριμένα προηγείται πρίν την όποια αδειοδότηση η έγκριση της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης που προεξοφλεί ότι δεν υφίστανται αλλαγές στις γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης αδειών δεν εκτιμά ωστόσο ποια θα είναι εφ’ εξής και μέχρι εκδόσεως του πολυπόθητου ΠΔ η στάση της αρχαιολογίας μετά την κήρυξη της Μεσαιωνικής Πόλης ως αρχαιολογικού χώρου.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι επί του προκειμένου έγγραφο της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2009 που αφορά στις χρήσεις ακινήτων επί της οδού Πυθαγόρα στη Μεσαιωνική Πόλη μετά από αίτημα που απέστειλε την 18η Σεπτεμβρίου του 2006 η Διεύθυνση Προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης με το οποίο ζητήθηκε η επέκταση της εμπορικής ζώνης στη συγκεκριμένη οδό.
Η Αρχαιολόγος κ Ελένη Παπαβασιλείου τονίζει μεταξύ άλλων στη επιστολή που εξέδωσε πριν την κήρυξη της Μεσαιωνικής Πόλης ως αρχαιολογικού χώρου και ενώ δεν υπήρχαν ακόμη σαφείς περιορισμοί τα εξής ενδιαφέροντα:
«… Η ανάπτυξη όμως της ιστορικής «εμπορικότητας» της οδού θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την παράλληλη διαφύλαξη του «οικιστικού» χαρακτήρα της περιοχής και την προστασία των κατοικιών από χρήσεις που δημιουργούν όχληση ή που δεν συμβαδίζουν με την ιστορικότητα της οδού (όπως π.χ. bar, cafe-bar, κέντρα διασκέδασης κλπ), για τις οποίες είμαστε αντίθετοι. Ηπιες χρήσεις που παραδοσιακά εξυπηρετούσαν και τη γειτονιά, (π.χ. οινομαγειρείο, καφενείο, ουζερί κλπ) που μπορούν να αναπτυχθούν εντός κλειστού χώρου, χωρίς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο και χωρίς έκθεση εμπορευμάτων επί της οδού, θα εξετασθούν αφού προηγουμένως συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό (κτηματολογικό διάγραμμα, πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, πρότερες χρήσεις, οικοδομικές και άλλες άδειες κ.λπ) για κάθε ακίνητο με μέτωπο στην οδό Πυθαγόρα. Τα παραπάνω θα πρέπει να μας υποβάλει ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης κατόπιν αιτήσεως και θα ακολουθήσει αυτοψία από κοινού με την Δ/νση Προστασίας Μεσ. Πόλης για την πιστοποίηση της ιδιαιτερότητας ή μη του ακινήτου από ιστορική και αρχαιολογική άποψη.
Μετά τη συγκέντρωση του παραπάνω υλικού η Υπηρεσία μας θα εξετάσει, σε συνεργασία με τον Δήμο Ροδίων και την Δ/νση Μεσ. Πόλης το ενδεχόμενο προσθήκης επιλεγμένων χρήσεων στον τομέα Κ (κατοικίας) της οδού Πυθαγόρα, και όχι την γενικευμένη επέκταση της εμπορικής ζώνης σε αυτήν.
Μέχρις ότου επιτευχθεί ο καθορισμός χρήσεων γης με Προεδρικό Διάταγμα, οι παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει, κατά την γνώμη μας, να τύχουν της έγκρισης Συλλογικού Οργάνου υπό την αιγίδα του Δήμου Ροδίων και των εμπλεκόμενων φορέων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση».