“Μεσογειακό δάσος” στο Φράγμα του Γαδουρά!

Στα πλαίσια των αναδασώσεων για την περίοδο 2009-2010 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου θα συζητήσει στο προσεχές Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Χάλκης, την πρόταση για δημιουργία ‘Μεσογειακού Δάσους’ στην περιοχή του Φράγματος του Γαδουρά.
Η σχετική μελέτη που εισηγείται ο Δρ. Κώστας Κασσιός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Δασολόγος και Αρχιτ. Τοπίου, χαρακτηρίζεται για την καινοτομία της καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί παρόμοια στα Δωδεκάνησα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει εκπονηθεί από ομάδα ειδικών επιστημόνων του ΕΜΠ και αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: Μελέτη Ειδικών Αναδασωτικών Εργασιών στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος του Γαδουρά.
Οι καταστρεπτικές για τη φυσική δασική βλάστηση διαδοχικές πυρκαγιές που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Φράγματος του Γαδουρά επέφεραν σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και διατάραξαν σε μεγάλο βαθμό την οικολογική εικόνα της περιοχής με αποτέλεσμα την φτωχή μέχρι ανύπαρκτη φυσική αναγέννηση. Οι βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς ενίσχυσαν την υδατοσυλλογή στον ταμιευτήρα του φράγματος αλλά ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε από την διαβρωτική τους δράση ποια ήταν και η μεταφορά των φερτών υλικών στον ταμιευτήρα και σε ποιο βαθμό μειώθηκε η αποταμιευτική του σε νερό χωρητικότητα. Παρατηρούμε δηλ ότι τα ευεργετικά σε ποσότητες νερού αποτελέσματα των βροχοπτώσεων τα αντισταθμίζει η απουσία λόγω των πυρκαγιών δασικής βλάστησης που θα μπορούσε να διακρατήσει τις διαβρωτικές αρνητικές επιπτώσεις των αυξημένων απορροών. Αμεση λοιπόν προκύπτει η ανάγκη και πολλαπλάσια μάλιστα σε ταχύτητα και μέγεθος έναντι των γνωστών ρυθμών του παρελθόντος, η αναδάσωση της άμεσης και ευρύτερης περιοχής του Φράγματος του Γαδουρά. Η ανάγκη για την άμεση σταθεροποίηση των πρανών της υδρολογικής λεκάνης για την αποφυγή των κινδύνων πρόσχωσης του ταμιευτήρα αλλά και της διατήρησης της ποιότητας των νερών του που προορίζονται για την ύδρευση των πόλεων του νησιού επιβάλλουν την έναρξη από την επομένη αναδασωτική περίοδο των αναδασωτικών εργασιών.
Εδώ όμως προκύπτει το ερώτημα αν στην περίπτωση των αναδασωτικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος θα ακολουθηθούν οι κλασσικές περιπτώσεις αναδασώσεων του συνδυασμού δηλ μιας φτωχής όπως φαίνεται φυσικής αναγέννησης λόγω τηςκαταστροφής της φυσικής βλαστήσεως από διαδοχικές πυρκαγιές και άρα απουσίας δένδρων σπορέων και συμπλήρωσης με τεχνητές φυτεύσεις ή θα μελετηθούν και σχεδιαστούν οι αναδασωτικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη ενός πρωτότυπου υδρονομικού δάσους πολλαπλών σκοπών και αποδόσεων για την ευρύτερο χώρο του Φράγματος του Γαδουρά.
Εχει διαπιστωθεί ότι στο περιβάλλον μετά από μια καταστροφή που έχει προηγηθεί μπορούν να προκύψουν με τη σωστή μεθόδευση νέες συνθήκες που να είναι καλύτερες του παρελθόντος και να καλύπτουν φυσικές και ανθρώπινες ανάγκες κατά ένα πιο σύγχρονο και κοινωνικά αποδεκτά τρόπο. Αυτό προτείνεται με την ανάληψη της εν λόγω μελέτης από την ομάδα ειδικών επιστημόνων του ΕΜΠ. Στόχος της ειδικής αυτής δράσης θα είναι μέσα από ένα επιστημονικά και τεχνοκρατικά πρωτότυπα δομημένο αναδασωτικό πρόγραμμα να αναδειχθεί ένα αντιπροσωπευτικής μορφής πρότυπο ‘Μεσογειακό Δασικό Οικοσύστημα’ λαμβανομένων υπόψη όλων των περιβαλλοντικών ιδιατεροτήτων της περιοχής (πετρώματα, ανάγλυφο, μικροκλίμα κ.λπ.)
Ενα ‘Μεσογειακό Οικοσύστημα’ που να συνδυάζει τον Υδρονομικό προστατευτικό για το φράγμα από διαβρώσεις χαρακτήρα, το εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό προφίλ για το νησί της Ρόδου, να αγκαλιάζει το νέο τοπιακό υγροτοπικό περιβάλλον του ταμιευτήρα (Τεχνητής Λίμνης), να προτείνει συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος δυνατότητες υπαίθριας αναψυχής και επίσκεψης, να προσελκύει πτηνική και λοιπή πανίδα και προπάντων να μειώνει με τη δομή και σχεδιασμό του μελλοντικούς κινδύνους δασικών πυρκαγιών και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού για ένα υγιεινότερο και καλύτερο φυσικό περιβάλλον. Ενα περιβάλλον που θα ενισχύει την επισκεψιμότητα χωρίς όμως να το καταστρέφει και άρα θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάδειξης των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματος για τον ντόπιο πληθυσμό.
Η ομάδα μελέτης θα αποτελείται από μέλη ΔΕΠ (Καθηγητές κ.λπ.) και ειδικούς επιστήμονες του ΕΜΠ από τη σχολή τόσο των αρχιτεκτόνων όσο και από τη σχολή των Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Συνονιστής του προγράμαμτος θα είναι ο ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Κώστας Κασσιός, Δασολόγος και Αρχιτ. Τοπίου και το προεκτιμώμενο κόστος της ειδικής μελέτης ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του Φράγματος Γαδουρά εκτιμώμενης έκτασης 500-1000 στρεμμάτων είναι της τάξεως των 35.000 ευρώ (+ΦΠΑ).