Μέτρα κατά τσιγγάνων και λαθρομεταναστών

Πλήρη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και άμεση επέμβαση των δυνάμεων καταστολής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για την πάταξη του φαινομένου των παράνομων καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων από ομάδες αθίγγανων και μεταναστών ζήτησε χθες με έγγραφο που κοινοποίησε και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο Δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου.
Σε συνέχεια συγκεκριμένα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2009 στο δημαρχείο με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών και των αθιγγάνων και τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να βρεθεί οριστική και ριζική λύση στο πρόβλημα, ο Δήμαρχος Ροδίων ζητεί την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γ. Μεσοδιακάκης έχει δεχτεί κατ’ επανάληψη παρεμβάσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη που προειδοποιεί για κατάφορη παράβαση του νόμου σε περίπτωση αποβολής αθιγγάνων από χώρους που έχουν καταλάβει πριν να εξασφαλιστεί ακίνητο – καταυλισμός για τη στέγαση τους.
Αποφασίστηκε να συσταθεί μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από μέλη της ΕΛΑΣ, της δημοτικής αστυνομίας, του λιμεναρχείου, των διευθύνσεων Εμπορίου και Υγείας της νομαρχίας που θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους ενώ θα διατεθεί ένας χώρος στο πρώην ορφανοτροφείο Θηλέων, όπου θα μεταφέρονται τα μικρά παιδιά των αθιγγάνων που θα συλλαμβάνονται.
Εν πάση περιπτώσει στο έγγραφο που απέστειλε χθες ο δήμαρχος Ροδίων αναφέρονται τα εξής:
“Στη συνέχεια της Σύσκεψης της 26-6-2009 για το θέμα της παράνομης εγκατάστασης διαφόρων ομάδων προσώπων σε κοινόχρηστους χώρους και της απόφασης που ελήφθη από τους παριστάμενους φορείς, όπως επιλαμβάνονται μικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και κατά περίπτωση του Λιμεναρχείου, του Τμήματος Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδ/σης Δωδ/σου και της ΔΟΥ Ρόδου, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Οπως κατά τη σύσκεψη τονίσθηκε, οι προβλεπόμενες διατάξεις για την ποινική δίωξη των παραπάνω προσώπων είναι:
1) Της παραγρ. 15 του άρθρου 13 του Β.Δ. 24-9/20-10-1958, ως ισχύει, περί κατάληψης κοινοχρήστων χώρων χωρίς άδεια, δίωξης κατ’ άρθρο 458 Π.Κ. και απομάκρυνσης των αντικειμένων.
2) Της παρ. 1 του άρθρου 23 του Α.Ν. 1539/1938, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του Α.Ν. 263/1968 και τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.Δ. 31/1968 και της παρ. 4 του άρθρου 178 του Ν. 3463/2006, περί δίωξης για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων και δημοτικών κτημάτων.
3) Των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα:
α) άρθρου 360 Π.Κ. περί παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου
β) άρθρου 407 Π.Κ. περί επαιτείας
γ) άρθρου 408 Π.Κ. περί παραμέλησης αποτροπής από επαιτεία ή αλητεία
Περαιτέρω επισημαίνουμε ότι στις παραπάνω αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, προστίθεται και αυτή της παραγρ. 2 του άρθρου 10 του Ν. 392/1976, όπως τροποποιήθηκε με το μόνο άρθρο του Ν. 779/1978», όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 12 του Ν. 2160/1993, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν. 2741/1999, σύμφωνα με την οποία:
«Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε: αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και σε κοινόχρηστους χώρους γενικά τηρούμενης της αυτόφωρης διαδικασίας επί πλημμελημάτων (αρ. 417 επ. ΚΠοινΔ) οι παραβάτες, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη:
Τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 3 μήνες ή με χρηματική ποινή και με τις δύο ποινές. Διατάσσεται συγχρόνως από το Δικαστήριο η βίαιη αποβολή τους.
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τα φαινόμενα κλοπών σε περιοχές που είναι εγκατεστημένες ομάδες παραπάνω προσώπων όπως στην παραλιακή περιοχή του νέου καρνάγιου της Ρόδου, με συνέπεια πλέον της απώλειας της περιουσίας των πολιτών, να έχει δημιουργηθεί και ένα κλίμα τρομοκρατίας και έλλειψης αισθήματος δημόσιας ασφάλειας, ώστε αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα καταστολής και απομάκρυνσης, το όλο θέμα θα λάβει και άλλες πολύ σοβαρές διαστάσεις”.