Μια πολύ περίεργη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για ψευδή καταμήνυση από κοινού θα καθίσουν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου 3 υπάλληλοι της Ιταλικής Τράπεζας Deutsche Bank Spa που φέρονται να ενέπλεξαν σε μια απίθανη υπόθεση τραπεζικής απάτης τον εργολάβο κ Νικόλαο Κρητικό του Στέργου.
Τον τελευταίο βαραίνουν οι κατηγορίες της πλαστογραφίας με χρήση, της απάτης και απόπειρας απάτης και της απόπειρας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Εν πάση περιπτώσει οι υπάλληλοι της Ιταλικής τράπεζας κκ Carlo Corti, Moreno Mizzon και Maria Reina κατηγορούνται για τα εξής:
“Στη Pόδο, στις 30-10-2002 εν γνώσει τους καταμήνυσαν άλλον ψευδώς ενώπιον της αρχής ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση με σκοπό να προκαλέσει την καταδίωξή του γι’ αυτήν και ειδικότερα:
Στον προαναφερθέντα τόπο και χρόνο υπέβαλαν ενώπιον του Eισαγγελέως Πλημ/κών Pόδου έγκληση ως υπάλληλοι της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία Deutsche Bank – spa που εδρεύει στο Mιλάνο της Iταλίας κατά του εγκαλούντος Nικολάου Kρητικού του Στέργου.
Ανέφεραν στη μήνυση ότι ως υπάλληλοι της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία επωνυμία Deutsche Bank – spa που εδρεύει στο Mιλάνο της Iταλίας έπεσαν θύματα απάτης από τον εγκαλούντα Nικόλαο Kρητικό και ότι αυτός ειδικότερα τέλεσε εις βάρος τους τα αδικήματα της κακουργηματικής πλαστογραφίας μετά χρήσης, κακουργηματικής υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ειδικότερα δε ανέφεραν ότι ο εγκαλών στη Pόδο και στις 24-9-2002 δέχθηκε με πρόθεση στην κατοχή του πράγμα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας εκ ποσού 963.715,07 ευρώ το οποίο προήλθε από αξιόποινη πράξη και περιήλθε αχρεωστήτως στην κατοχή του, ενεργώντας επιπροσθέτως με το σκοπό να συγκαλύψει την αληθή προέλευση του πράγματος αυτού από το έγκλημα της απάτης η οποία είχε αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ειδικότερα δε ότι μέσω αγνώστου προσώπου τον οποίο ενεφάνισε ως αντιπρόσωπο της εταιρείας Artsana Spa που εδρεύει στην Iταλία (οδ. CATELLI Cranate Com) έπεισε τον πρώτο των κατηγορουμένων Paolo Corti υπάλληλο της προεκτεθείσας ανώνυμης Tραπεζικής Eταιρείας να εμβάσει στον υπ’ αριθμ. 799.002101.026399 τραπεζικό λογαριασμό του εγκαλούντος Nικολάου Kρητικού που τηρούσε στην Alpha Bank AE στο υποκατάστημα αυτής στην Iαλυσό Pόδου το ποσό των 963.715,07 ευρώ το οποίο δεν οφειλόταν στον εγκαλούντα αφού δεν υπήρχε εντολή για το έμβασμα αυτό από την εταιρεία Artsana Spa διότι το ποσό αυτό δεν οφείλετο δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία ούτε εντολή σε αυτήν από τον Nικόλαο Kρητικό ο οποίος ανέλαβε όλο το ποσό αυτό στις 24-9-2002″.
Στο κατηγορητήριο που εκκρεμεί ωστόσο σε βάρος του κ Κρητικού ενώπιον του κακουργιοδικείου αναφέρονται τα εξής:
“Στην Ρόδο κατά το πρώτο εικοσαήμερο μηνός Σεπτεμβρίου 2002 και κατά ημερομηνία που δεν εξακριβώθηκε, με πρόθεση, πειθώ και την υπόσχεση παροχής ανταλλαγμάτων έπεισε αγνώστων στοιχείων συμμέτοχο του να καταρτίσει στις 20.9.2002, ως αυτουργός, στην ιταλική γλώσσα, πλαστή εντολή μεταφοράς του χρηματικού ποσού των 963.715,07 απευθυνόμενη προς την μηνύτρια τράπεζα με την επωνυμία “DEUTSCHE BANK SPA” που εδρεύει στο Μιλάνο Ιταλίας και διατηρεί υποκατάστημα στην πόλη COMO Ιταλίας, στην οποία τέθηκε το λογότυπο της εύρωστης οικονομικά ιταλικής εταιρίας με την επωνυμία ATSANA SPA, η οποία εδρεύει στο COMO Ιταλίας και τηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στο παραπάνω υποκατάστημα της μηνύτριας, ως επίσης και τα εξής στοιχεία: «υπόψιν κου. CORTI, γραφείο εξωτερικού ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ εντολής μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό», εζητείτο δε με την πλαστή εντολή να προχωρήσει η μηνύτρια τράπεζα στην πληρωμή του ποσού των 963.715,07 ευρώ στον Κρητικό Νικόλαο, στον τραπεζικό λογαριασμό του με αριθμό (…), κωδικός /SWIFT/CRBA GR AA του υποκαταστήματος της ALPHA BANK Ιαλυσού Ρόδου, προς εξόφληση πληρωμής προμηθειών του υπ’ αριθμ. 00932/02 συμβολαίου, χρεώνοντας το ποσό αυτό στον υπ’ αριθμ. 2202 λογαριασμό της εταιρίας ARTSANA που ετηρείτο στην τράπεζα, με οριζομένη ημερομηνία απόδοσης στον δικαιούχο την 23.9.2002 και στο τέλος τέθηκαν κατ’ απομίμηση οι υπογραφές και τα πνοματεπώνυμα των δύο διευθυνόντων συμβούλων της ARTSANA, Mario Merlo και Enrico Catelli, ως και το λογότυπο της εταιρίας, με σκοπό να παραπλανήσει με την χρήση του τους αρμόδιους υπαλλήλους της μηνύτριας τράπεζας ως προς την γνησιότητα της εντολής”.