Ενα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών έστειλε από τη Μαδρίτη ο Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο.
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η συμφωνία δεν τηρείται ικανοποιητικά από την Αγκυρα, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται όλες τις υποχρεώσεις της, ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ.
Οι Χοσέ Θαπατέρο και Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, της κοινής ευρωπαϊκής δύναμης για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ ο Θαπατέρο χαρακτήρισε τραγικό το πρόβλημα με τη λαθραία μετανάστευση.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε και με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ στην Ελλάδα, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί την Ιταλία όπου θα συζητήσει και πάλι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Οποτε χρειάστηκε πήρα μέτρα και αν χρειαστεί θα το ξανακάνω» δήλωσε απερίφραστα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από την Μαδρίτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η απόφαση για το επόμενο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων έχει ληφθεί.
Πρόσθεσε βέβαια ότι σκοπός της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, απέφυγε όμως να μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα και την απόδοσή τους όπως έκανε ο ομόλογός του πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λούις Θαπατέρο. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαική χώρα που έχει πληγεί λιγότερο από την διεθνή οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιβαρύνεται από τις διαρθρωτικές αδυναμίες όπως είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος που έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο ίδιο θέμα είπε τέλος ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης της διεθνούς οικονομίας και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει σε φάση ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας όταν παρέλθει η κρίση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την κυβέρνησή του υποστήριξε ότι «οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές» και ότι η κάθε αναμέτρηση είναι διαφορετική.
Ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Θαπατέρο αναφέρθηκε εκτεταμένα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης που είναι και το αντικείμενο της επίσκεψής του στην Ισπανία όπως και της μεθαυριανής στην Ιταλία όπου θα συναντηθεί με τον κ. Μπερλουσκόνι. «Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης χρειάζεται αλληλεγγύη και κοινή δράση από την Ευρωπαική Ενωση» είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι είναι σημαντικό ότι με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης έγινε θέμα προτεραιότητας της Ευρωπαική Ενωσης κάτι που συνεπάγεται και ενίσχυση των μέσων και των πόρων. Υπογράμμισε την σημασία της FRONTEX και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα είναι στόχος η δημιουργία ευρωπαική ακτοφυλακής.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην Τουρκία μετά από ερώτηση ισπανίδας δημοσιογράφου λέγοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας υπό την προυπόθεση της πλήρους εφαρμογής των ευρωπαικών προυποθέσεων. Εστειλε μήνυμα στην ¶γκυρα για το θέμα της λαθρομετανάστευσης καλώντας την να εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την χώρα μας. «Υπάρχει συμφωνία που η Τουρκία δεν την εφαρμόζει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία πρέπει να πεισθεί πιο στενά και πιο αποτελεσματικά με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μετατρέψει την διμερή υποχρέωση της Τουρκίας σε ευρωπαική και να συμπεριληφθεί στα κριτήρια για την συνέχιση της πορείας της στην ΕΕ.
Ο κ. Θαπατέρο που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ στο επόμενο εξάμηνο χαρακτήρισε την λαθρομετανάστευση ως “δράμα” και δήλωσε ότι χρειάζονται συντονισμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σημείωσε δε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των χωρών προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών για να αποδώσει η όποια πολιτική κάτι που σημαίνει οικονομική ενίσχυση των χωρών αυτών.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/minima-karamanli-stin-agkira-gia-to-thema-tis-paranomis-metanastefsis/