Μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Ρόδου και του περιφερειάρχη

Μηνυτήρια αναφορά κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και κατά παντός άλλου υπευθύνου υπέβαλαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, τρεις κάτοικοι της Ιαλυσού, ζητώντας τον ποινικό κολασμό τους, για την απώλεια 4 ανθρώπων και για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη δυτική πλευρά του νησιού, τον Νοέμβριο του 2013.
Πρόκειται για τους κ.κ. Μιλτιάδη Τσιριγωτάκη του Μιχαήλ, Βασιλική Αρμυριώτη του Δημητρίου και Σαράντη Σαράντη του Γεωργίου, που εκπροσωπούνται από το δικηγόρο κ. Βασίλη Μπέη.
Οι τρεις κάτοικοι της Ιαλυσού καταγγέλλουν τα εξής:
“Μηνύουμε και εξαιτούμαστε τη νόμιμη τιμωρία κάθε υπεύθυνου προσώπου, σχετικά με τις ζημίες θετικές και υποθετικές, που έχουμε υποστεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, στην περιοχή της Ιαλυσού – Ρόδου και από πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων.
Συγκεκριμένα στις 22/11/2013 ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή, μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, ξεχείλισε ο ποταμός στην Ιαλυσό και παρέσυρε αυτοκίνητα, πλημμύρισε σπίτια, καταστήματα και κυρίως κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Οι αρμόδιες αρχές και ειδικότερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος δεν φρόντισαν έγκαιρα και προληπτικά (εγκληματική παράλειψη) να καθαρίσουν το ποτάμι από τα άπειρα μπάζα, που υπήρχαν εντός του ποταμού, ούτε καθάρισαν τα φρεάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν και φρεάτια.
Αν δεν ήταν η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και η Πυροσβεστική θα είχαμε θρηνήσει και άλλα θύματα και θα είχαν καταστραφεί περισσότερες περιουσίες (νοικοκυριά απλών φτωχών ανθρώπων), οι κόποι μιας ζωής.
Συνημμένα σας υποβάλλουμε φωτογραφίες, τις οποίες επικαλούμαστε και επιφυλασσόμενοι των εννόμων δικαιωμάτων μας.
Ζητούμε όπως ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του Δημάρχου Ρόδου και παντός άλλου υπεύθυνου προσώπου”.
Οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Κουσουρνάς έχουν ήδη καταθέσει για τις πλημμύρες ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Σημειώνεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες, νεκροί είναι ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαιράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή του ποταμού στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν έκλεισαν για τους οδηγούς, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 2013.
Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος, ο κ. Μαχαιρίδης στην κατάθεσή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όγκο του νερού που έπεσε μέσα σε 4 ώρες, την αποφράδα μέρα, που υπολογίστηκε στα 80 χιλιοστά, ενώ εξήγησε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει αρμοδιότητα αστυνόμευσης, συντήρησης και σηματοδότητησης του επαρχιακού δικτύου ενώ σε ό,τι αφορά τη γέφυρα Κρεμαστής είχε από το έτος 2003 καταβάλει προσπάθειες για την ένταξη του έργου και την αποκατάσταση του, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Εκανε μια μικρή αναδρομή στην πρώτη ένταξη του έργου και τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει μέσω του “σπατόσημου”, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε μετά από παρέμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και σε ακόμη δύο περιπτώσεις που επιτεύχθηκε η ένταξη του έργου σε προγράμματα χρηματοδότησης αλλά στην πορεία απεντάχθηκε. Ο κ. Μαχαιρίδης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι το έκτακτο δελτίο τύπου του καιρού που είχε εκδοθεί ήταν παραπλανητικό και μη ακριβές με αποτέλεσμα να έχουν οι αρμόδιοι την πεποίθηση ότι την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα επρόκειτο να εξασθενήσουν.
Ο κ. Κουσουρνάς από την άλλη ανέφερε ότι με τα άρθρα 204 και 206 του Καλλικράτη και με το άρθρο 1 πράξεως νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο 256Α ΦΕΚ την 31-12-2012 την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και σε στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν 104 χιλιοστά νερού σε τέσσερις ώρες και ειδικότερα 553.000 κυβικά ή 79 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Επεσήμανε, αναφερόμενος στην ίδια μελέτη, ότι ο όγκος νερού, αφαίρεσε πρόσφατη βλάστηση και παρέσυρε τόνους από φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν ρέματα και δίοδοι νερού και να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.