Μειωμένη η κίνηση στην αγορά της Ρόδου

Μειωμένη σε σημαντικό ποσοστό ήταν η κίνηση στην αγορά της Ρόδου την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι προσδοκίες των εμπόρων διαψεύστηκαν, αφού οι καταναλωτές δεν έκαναν τις αναμενόμενες αγορές, από τα καταστήματα.
Η πτώση της κίνησης, υπολογίζεται στο ποσοστό του 50% στα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης. Σε πολύ μικρό ποσοστό ήταν η μείωση της κίνησης στα οπωροπωλεία και τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Η μοναδική αιτία για την κατάσταση που διαμορφώθηκε και θα οδηγήσει σε αδιέξοδα πολλούς επιχειρηματίες, ήταν η έλλειψη χρημάτων που ανάγκασε πολλές οικογένειες, σε περιορισμούς σε ότι αφορά τις αγορές τους. Αξιοσημείωτο είναι πως πολλοί δεν κατάφεραν να πάρουν δάνεια γιατί οι τράπεζες, είναι πλέον φειδωλές ως προς τις χορηγήσεις. Από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να γίνεται μεγάλη χρήση των πιστωτικών καρτών, ελλείψει χρημάτων.
«Στην μείωση της κίνησης συνέβαλε το γεγονός ότι το Πάσχα ήταν φέτος νωρίς, ενώ ήταν κλειστά και τα ξενοδοχεία» δήλωσε στη “δ” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Καραγιάννης.
Εξαίρεση στον κανόνα της ύφεσης, αποτέλεσε η Μεγ Παρασκευή όπου η κίνηση στην αγορά, ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση, με τις υπόλοιπες ημέρες. Μέτρια ήταν η κίνηση το Μεγ Σάββατο. «Με τους τζίρους όμως ουσιαστικά δύο ημερών δεν είναι δυνατό να καλυφθούν, οι υποχρεώσεις των εμπορικών επιχειρήσεων» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε τραγικά αδιέξοδα. «Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που ανέμεναν, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με τον τζίρο του Πάσχα και εν συνεχεία, με τις πρώτες αφίξεις των τουριστών. Εφόσον όμως η τουριστική περίοδος δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις 15 Μαΐου, θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα. Εύχομαι να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου, αλλά θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις, πριν ξεκινήσει η σαιζόν» τόνισε ο κ. Καραγιάννης.
Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς και οι αλλαγές που έχουν επέλθει, με το φορολογικό νομοσχέδιο, θα απασχολήσουν το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου στη συνεδρίαση που θα γίνει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Η διάταξη που “καίει” τους επιχειρηματίες είναι αυτή που έχει να κάνει με την παρακράτηση φόρου 8%σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (από την 1η Ιουλίου). Οπως υποστηρίζεται η διάταξη θα επιφέρει “καίριο πλήγμα και ασφυξία” στην ήδη παραπαίουσα αγορά, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει ακόμη περισσότερο την ρευστότητα.