Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου συγκαλείται σύσκεψη για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο των λαθρομεταναστών όσο και των αθιγγάνων, δεδομένου ότι και οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα για την απομάκρυνση των τελευταίων από το κέντρο της πόλης δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στη σύσκεψη κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωπος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου και οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αστυνομίας.
Αντικείμενο της συνάντησης είναι ο συντονισμός των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από κοινού, στα πλαίσια των καθηκόντων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, ώστε να βρεθεί οριστική και ριζική λύση στο πρόβλημα.
Εκείνο που διαπιστώνεται από τον Δήμο Ροδίων είναι ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συνεργασία, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες του Δήμου να ακυρώνονται με αποφάσεις άλλων συναρμόδιων οργάνων. Παρά τις συνεχείς συλλήψεις λαθρομεταναστών και αθιγγάνων επαιτών από τη Δημοτική Αστυνομία, το πρόβλημα δεν βρίσκει λύση, ακριβώς για το λόγο που προαναφέρθηκε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και σε ό,τι αφορά την πόλη της Ρόδου, ο Δήμαρχος είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο τρόπο για την εξάλειψη του φαινομένου, το οποίο δημιουργεί δυσμενέστατες εντυπώσεις σε χιλιάδες ξένους τουρίστες, ενώ προκαλεί και σοβαρά προβλήματα που άπτονται της ποινικής νομοθεσίας.
Αναφερόμενος εξάλλου στο μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος σημείωσε τα εξής:
«Το ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, του οποίου οι αλυσιδωτές αντιδράσεις για την Ευρώπη ξεκινάνε μερικές δεκάδες μίλια μακριά μας, στις πύλες εισόδου των λαθρομεταναστών μέσω των κοντινών ακτών της Τουρκίας, αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και έναν γόρδιο δεσμό που καλείται η ΕΕ να επιλύσει.
Δεν είναι όμως μόνο ζήτημα της Ελλάδας το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης αλλά γενικότερα της Ευρώπης. Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, της CPMR, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού σε επίπεδο Περιφερειών με περισσότερα από 160 μέλη – περιφέρειες συζητώ με τους ομολόγους μου από άλλες νότιες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ισπανία, την Ιταλία, την Μάλτα και έχουμε πλέον αντιληφθεί πως η κατάσταση είναι σοβαρή και επείγουσα και απαιτεί υπεύθυνα και δραστικά μέτρα.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Τσέχικης Δημοκρατίας και Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Φίσερ, επιστολή στην οποία θέτει, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κρίσιμο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Στην επιστολή του ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια μια δέσμη μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο. Παραθέτω μερικές από τις ελληνικές προτάσεις:
• Απαιτείται άμεσα μια σοβαρή ενίσχυση των διαπραγματεύσεων και σύντομη ολοκλήρωση των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης (Τουρκία-Λιβύη). Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα. Μέχρι τότε, οι ήδη υπάρχουσες σχετικές διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να εφαρμοστούν επαρκώς.
• Η σύσταση, το συντομότερο δυνατόν, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το ¶συλο.
• Ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων της FRONTEX στην περιοχή, περιλαμβανομένης της σύστασης ενός τοπικού παραρτήματος. Βελτιστοποίηση της χρήσης των κοινών πτήσεων ως μέρος μιας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής.
• Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των Χωρών- Μελών που συμμετέχουν με τα πλοία τους στις επιχειρήσεις της FRONTEX , σχετικά με την αποβίβαση των ανθρώπων που συλλαμβάνονται ή διασώζονται, κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.
• Δέσμευση στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών όπως αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ¶συλο (που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2008), που ζητά από τις Χώρες-Μέλη να επιδείξουν αποτελεσματική αλληλεγγύη προς εκείνες της Χώρες-Μέλη που αντιμετωπίζουν μια μαζική εισροή παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Για το σκοπό αυτό, πιστεύω ότι η Επιτροπή με τις προτάσεις της θα πρέπει να εστιάσει στην αποτελεσματική αρωγή αυτών των Χωρών-Μελών, όσον αφορά τη διαχείριση της εισροής παράνομων μεταναστών, καθώς και στην καθιέρωση μιας δίκαιης κατανομής βαρών και ενός μηχανισμού αλληλεγγύης στην ανακατανομή των δικαιούχων της διεθνούς προστασίας.
Στο πλαίσιο του καλύτερου και πιο αποτελεσματικού ελέγχου των συνόρων, θα πρέπει να εξεταστεί η ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Ακτοφυλακής και Φύλαξης Συνόρων.
Η κ. ΧΡ. ΣΙΦΟΥΝΙΟΥ
Απογοητευμένη εμφανίσθηκε χθες η Έπαρχος Καλύμνου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, από τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την λαθρομετανάστευση. Η κ. Σιφουνιού αποκάλυψε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν περάσει στα Δωδεκάνησα πάνω από 2.500 άτομα χωρίς να υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες υποδομές για την φιλοξενία τους στα νησιά μας, ούτε και οι απαραίτητοι πόροι.
“Στη Νομαρχία εξακολουθούν να υπάρχουν συσσωρευμένα απλήρωτα τιμολόγια, αφού το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει στείλει χρήματα για να γίνει η αποπληρωμή των χρεών στους επιχειρηματίες και ξενοδόχους που φιλοξενούν λαθρομετανάστες”, δήλωσε.
Η Έπαρχος, υπογράμμισε ότι οι ξενοδόχοι της Πάτμου αρνούνται να φιλοξενήσουν λαθρομετανάστες στο νησί, φοβούμενοι ότι αυτό θα επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό και στην προβολή του νησιού.
Πολλά είναι ακόμη, τα προβλήματα που σημειώνονται στην μετακίνηση των λαθρομεταναστών εντός των νησιών (αφού πολλά λεωφορεία αρνούνται να τους μεταφέρουν), στην σίτισή τους (λόγω έλλειψης πόρων) αλλά και στην μετακίνησή τους από τα νησιά προς τον Πειραιά αφού πολλά πρακτορεία αρνούνται να τους διαθέτουν συνεχώς δωρεάν εισιτήρια.
Σε ερώτηση της ‘δ’ εάν υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλονται σε κάποιες ιατρικές εξετάσεις, η Έπαρχος δήλωσε ότι επειδή ο μέσος όρος παραμονής τους είναι 3 ημέρες δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ενώ οι κάτοικοι των νησιών εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με το αν μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες αφού τον τελευταίο καιρό, λόγω των καιρικών συνθηκών, μεταβαίνουν στις παραλίες.