Μόνο δύο σχολεία στα Δωδ/σα κατελήφθησαν από μαθητές

Υπό καθεστώς κατάληψης τελούν αρκετά σχολεία της χώρας. Από τον πρώτο κιόλας μήνα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και μέχρι στιγμής,οι καταλήψεις σε σχολεία φτάνουν τις 120, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά, μαθητές από 70 γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, 9 σχολεία της Μεσσηνίας, 9 σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης, 5 σχολεία του Ρεθύμνου Κρήτης, 8 σχολεία των Χανίων Κρήτης, 4 σχολεία του Βόλου,το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγριάς Μαγνησίας, το Λύκειο Καναλίων Μαγνησίας, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Τσαγκαράδας,οχτώ γυμνάσια-λύκεια του Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, το γυμνάσιο και το γενικό λύκειο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, καθώς και το 1ο και 3ο γενικό λύκειο Τρίπολης στην Αρκαδία πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε καταλήψεις τασσόμενοι στο πλάι των καθηγητών τους, υποστηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Παράλληλα, λήθος αντιδράσεων έχει προκληθεί και εξαιτίας των πολλών και σημαντικών αλλαγών που επιφέρει ο νόμος για το νέο λύκειο.
Σε τοπικό επίπεδο, το φαινόμενο δε φαίνεται να έχει προσλάβει ιδιαίτερα έντονες διαστάσεις, αφού μόνο ένα σχολείο του νησιού και συνολικά 2 σε όλη τη Δωδεκάνησο απεφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη.
Σε δηλώσεις προς την «δ», σχετικά με το γεγονός προέβησαν ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης και ο διευθυντής του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ρόδου, που τελεί υπό κατάληψη, κ. Αφεντούλης Νταβέλλης.
Ο κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή στο νομό Δωδεκανήσου υπό κατάληψη βρίσκονται το 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου και το Γυμνάσιο Κάσου και δεν προβλέπεται να ακολουθήσουν άλλα σχολεία, αφού δεν υπάρχουν αιτήματα που να δικαιολογούν αυτή τη διαδικασία. Οι παράγοντες που ευθύνονται για τις καταλήψεις στα 2 σχολεία του νομού αφορούν ως επί το πλείστον στο γεγονός ότι οι μαθητές αφενός επιθυμούν να συμπαρασταθούν στους καθηγητές τους και αφετέρου αντιδρούν στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, αίτημα, το οποίο επί της ουσίας δεν υφίσταται, διότι ελλείψεις παρατηρήθηκαν μόνο σε καθηγητές ειδικοτήτων και ήδη τα περισσότερα κενά έχουν καλυφθεί. Αντιδράσεις για τα νέα δεδομένα που προβλέπονται από το νόμο για το νέο Λύκειο έχουν υπάρξει και παρατηρείται έντονος προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά στις αλλαγές στον τομέα διενέργειας των εξετάσεων. Βέβαια, το εν λόγω ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών και να αποφευχθούν πλήρως φαινόμενα που παρακωλύουν την ορθή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.Το ζήτημα των 2 σχολείων που έχουν αποφασίσει την αναστολή των μαθημάτων, τελώντας υπό κατάληψη, δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή του σχολικού έτους, καθώς δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόσο οι γονείς, όσο και οι μαθητές διαθέτουν ώριμο τρόπο σκέψης και θα αντιληφθούν λίαν συντόμως ότι η ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας περί παράτασης του έτους δε συμφέρει κανένα. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν έχει προκληθεί καμία απολύτως φθορά στα 2 σχολεία και το εγγυώμαι εγώ προσωπικά. Συνοψίζοντας, το φαινόμενο των φετινών καταλήψεων σε σχολεία του νομού μας, αποτελεί ένα γεγονός ελεγχόμενο, μεμονωμένο και σύντομο”.
Ο κ. Αφεντούλης Νταβέλλης, δήλωσε: “Εδώ και τρεις ημέρες το σχολείο, στο οποίο είμαι διευθυντής βρίσκεται σε κατάληψη από τους μαθητές. Τα ακριβή αιτήματα των παιδιών, αφορούν σε θέματα που τίθενται περί της Παιδείας. Οι ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων ειδικότητας, αποτελούν τα πιο καίρια ζητήματα που οδήγησαν τους μαθητές στην εν λόγω απόφαση. Ζήτημα σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου δεν έχει τεθεί, αφού είναι άρτια. Έχει διενεργηθεί έλεγχος και μέχρι στιγμής, για πρώτη φορά στην ιστορία των καταλήψεων του 2ου ΕΠΑΛ, δεν έχει υπάρξει καμία φθορά. Ακόμη δεν έχουμε ενημέρωση από τους μαθητές αναφορικά με τη διάρκεια της κατάληψης. Πρώτο μας μέλημα είναι να αποφεύγονται οι ακρότητες. Οι καθηγητές πάντα τάσσονται κατά των καταλήψεων, διότι τέτοια γεγονότα στερούν το δικαίωμα της γνώσης από τα παιδιά”.
Τέλος, στις 25/9/2013 συνεδρίασαν σε ξενοδοχείο του Κέντρου της Αθήνας οι πρόεδροι των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), προκειμένου να ληφθεί απόφαση αναφορικά με τη συνέχεια ή τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι πρόεδροι διέκοψαν τη συνεδρίαση το μεσημέρι, με σκοπό να παραβρεθούν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο.